Zárva lesznek a református és az evangélikus templomok virágvasárnapig, a katolikusokban továbbra is miséznek

facebook megosztás

Zárva lesznek a református és az evangélikus templomok virágvasárnapig. A felekezetek a járványügyi helyzet miatt átállnak az online közvetítésre. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia viszont úgy döntött, nyitva maradnak a templomok, és a már korábban érvénybe lépő szabályok betartása mellett, megtartják a miséket.

Március 8-tól szigorú szabályok léptek életbe az országban a járványügyi helyzet miatt. A katolikus templomokban ugyanakkor továbbra is megtartják a miséket.

– A kaposvári püspökség, az egyházmegye kiadott egy rendelkezést, amiben nem változtatott a korábbi gyakorlaton. Amennyiben más rendelkezés nem jön ki az egyházmegyében, lehet nyilvános istentiszteletet tartani a nép részvételével. Természetesen az egészségügyi korlátozások figyelembevételével, betartásával. Ez a maszk, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés – mondta Nagy Vendel, a Sarlós Boldogasszony Plébánia plébánosa.

Az evangélikus egyházközség más rendelkezést hozott, az erről szóló körlevelet március 5-i keltezéssel kapták meg a lelkészek.

– Ebben egy nagyon erős ajánlás van arra vonatkozóan, hogy a következő két hétben a templomaink zárva tartsanak. Mi felelősen kapcsolódva a püspöki ajánláshoz, magunk is ezt fogalmaztuk meg. Így az elmúlt vasárnap, amikor a gyülekezetünk nő tagjait is köszöntöttük egy-egy szál virággal, úgy adtuk át ezt a virágot, hogy reményeink szerint virágvasárnapon találkozunk újra – nyilatkozta Makoviczky Gyula evangélikus lelkész.

A kormányzati intézkedést követően a református egyházi vezetők is a szüneteltetés mellett döntöttek.

– Az elnökségi tanács azt a határozatot hozta, hogy március 8-tól március 26-ig szüneteltetnünk kell minden személyes jelenléttel tartandó alkalmat, istentiszteletet, bibliaórát. Biztattak bennünket arra, hogy online tartsuk az alkalmakat, az istentiszteleteket. De tartsuk. Hogy legyen olyan lelki táplálék, amit eljuttatunk a gyülekezeti tagokhoz, az emberekhez – mesélte Hella Ferenc református lelkipásztor.

A korlátozások egyelőre két hétig vannak érvényben, ha bármilyen változás lép életbe, a gyülekezeti vezetők tájékoztatni fogják a híveket.

V.A.

(Borítókép és fotók: Czigóth Sándor)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.