Két törpenyulat talált egy kutyasétáltató egy lezárt dobozban a Keleti városrészben

facebook megosztás

Két törpenyulat talált egy kutyasétáltató egy lezárt dobozban vasárnap este a Keleti városrészben. A felelőtlen gazda minden bizonnyal így akart megszabadulni az állatoktól. A megunt házi kedvenceket kidobni Magyarországon bűncselekmény, amelyért letöltendő börtönbüntetés is kiszabható.

Mint azt Skanecz Tamástól megtudtuk, a sétáltatott eb hevesen piszkált egy dobozt, először ez tűnt fel a gazdának. Majd mikor kinyitották az ázott kartont, két kisnyulat találtak benne, az állatokat hétfő délelőtt vitték be a helyi menhelyre. A telepvezető hozzátette, ritkán, de elfordul ilyen kirívó eset, hogy az egykori tulajdonosok tulajdonképpen halálra ítélik a házi kedvenceket.

– Az, hogy ilyen egyéb állatot találnak, az ritka. Évente egy-egy előfordul. Általában inkább kutyákat vagy macskákat találnak, és azok kerülnek be hozzánk. Ha valaki ilyet talál, akkor lépjen kapcsolatba a helyi menhellyel, állatvédő szervezettel és próbáljanak meg közösen valami megoldást keresni – fogalmazott Skanecz Tamás, az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület telepvezetője.

A nyuszikat a menhely állatorvosa megvizsgálta, a bak tapsifülesek 1 év alattiak, és barátságos, kézhez szokott jószágok. Mint a legtöbb hobbiállaté, a nyulak tartása is nagy felelősséggel jár. Akár 10 évig is élhetnek, ez alatt sokan nem tudják kezelni az időközben adódó nehézségeket.   

Alapjában véve egy koprofág állat, tehát bizonyos mértékben székletevő. Vizeletének jellegzetes szaga van, tehát célszerű sűrűbben takarítani, mert a lakásban kellemetlen szagot tud biztosítani. Ugyanúgy, mint a többi hobbiállat, igényli a foglalkozást vagy a vele való törődést. Ha az ember foglalkozik vele, akkor kedves állat tud belőle kialakulni. Ha elvadul vagy nem foglalkoznak vele, akkor kellemetlen karmolásokat, sérüléseket tud okozni – mondta el Fekete Ágoston állatorvos.

A szakemberek rendszeresen óva intenek az élő állat ajándékozásától, a jelenlegi példa szerint azonban ez is egy olyan ügy, amire nem lehet elégszer felhívni a társadalom figyelmét.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.