A megszokottnál hosszabb kamionstop lép életbe a hétvégén

facebook megosztás

A megszokottnál hosszabb kamionstop lép életbe a hétvégén. A rendelet értelmében szombat reggel 8 és vasárnap 22 óra között nem közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek. A szabályozás a kamionos cégeket komoly logisztikai kihívás elé állítja.

Kormányrendelet szabályozza a kamionok közlekedését a nyár utolsó két hónapjában. Egy átlagos hétvégén, szombaton 15 órától lép életbe a szabályozás, amely hétfő 0 óráig tart. Polai Renáta szerint a fuvarozócégek számára a hétvégi kamionstopok nem jelentenek akkora gondot, mint egy hétköznap beiktatott leállás, mivel így a munkatársaikkal és a szakszervezetekkel egyeztetve könnyebben oldják meg a felmerülő problémákat.  

– Tulajdonképpen nekünk a gépjárművezető kollégákkal kell előre leegyeztetni ezeket az időszakokat, hiszen ilyenkor szoktuk kiadni a szabadságokat. A többi kollégával, vezénylőkkel, értékesítőkkel is az együttműködés, kapcsolattartás szükséges, mert nekik is ehhez kell igazítaniuk a feladatukat – fogalmazott Palai Renáta, a Kanizsa Sprint Kft. HR-menedzsere.

Idén júliusban a hőségriasztás miatt maradt már el a kamionstop, mivel szakértők kimutatták, hogy a felforrósodott vezetőfülkében a várakozással töltött órákban csökken a sofőrök koncentrációja. Horváth Szabolcs stábunknak elmondta, cégük a magyarországi lezárásokat tudja kezelni, ám a külföldi megrendelések során tisztában kell lenniük a környező országok szabályozásaival. Az előírások betartása a sofőrök volán mögött töltött óraszámára is vonatkozik.

–  Ha a hőségriadót az állam befújja, az egy előnyt jelent, mert ha Magyarországon eltörlik, felfüggesztik a kamionstopot, akkor egy kicsikét könnyebb, de nagyon nehezen lehet ezt beiktatni a fuvarfeladat elvégzésével. Ki kell szolgálni a megbízókat, ki kell szolgálni az ügyfeleket, a sofőröknek a pihenőidejére kell figyelni –  mondta el Horváth Szabolcs, a Kanizsa Sprint Kft. vezénylője.

Augusztusban az állami ünnepet követően már nem várható rendkívüli időpontokat érintő kamionstop, szeptemberben szombaton este 10-től vasárnap este 10-ig tart majd a nehézgépjárművek forgalmi korlátozása.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.