Ismét rangos modellezőversenynek adott otthont a Csónakázó-tó

facebook megosztás

A robbanómotoros túrahajók viadalának eredménye az országos bajnokságba és egy nemzetközi sorozatba is beleszámított. A szervezők részére a verseny jó alkalmat adott a jövő évi kanizsai világbajnokságra készülésben.

Pompás körülmények között és valóban festői környezetben a vitorlások és az elektromos hajók korábbi versenye után most újabb hajóosztály bizonyíthatott a Csótón. A hétvégi versenyre a hazaiak mellett Horvátországból, Olaszországból, Ausztriából és az Egyesült Királyságból is érkeztek modellezők. A versenyzők összesen öt kategóriában csaptak össze. A legkisebb hajókat mindössze 7, míg a legnagyobbakat is csak 35 köbcentiméteres motorok hajtották. A végeredmény többnapos versengést követően alakult ki.

–A verseny két részre tagolódik, vannak az előfutamok és a döntőfutamok. Az előfutamokban 20 percet mennek a hajók egy 100 méter hosszú alapvonalú pályán tesznek meg gyakorlatilag 450 métert egy körben. A futamidő alatt a lehető legtöbb kört kell megtenni, egyszerre tizenkét hajó versenyez a pályán, és a motor űrméretének megfelelően van kategóriákra osztva a mezőny –  hangsúlyozta Lekszikov Gábor, versenybíró.

Az országos bajnokságon ez volt a második futam ebben a hajóosztályban. A versenyzők szeme előtt azonban nemcsak a pontszerzés, hanem a következő év legnagyobb versenye is lebegett. A jövő évi világbajnokságot ugyanis – 1984 óta először – Nagykanizsán bonyolítják le.

–Az egyik csapattársam az, aki nagy ellenfelem lehet, illetve van egy bajai versenyző is, aki elég komoly erőt képvisel a kategóriánkban. Őket próbálom utolérni, esetleg meg is előzni. Az időjárás elég vicces formájában van, szeretnék egy jó szereplést és egy jó eredményt az idei évben, ugyanis ez a jövő évi világbajnokságra is kvalifikációt jelent. Ezért fontos egy jó szereplés. Nem feltétlenül a dobogó, csak valami komoly pontszerzés a cél –  mondta el Bonczók Károly, a Canissa Modellező Sport Egyesület versenyzője.

Az öt kategóriából háromban is magyar győzelem született, a legkisebb hajóknál Berta András diadalmaskodott. A 15 köbcentis modelleknél Soós Vince végzett az élen, míg a 35-ös hajóosztályban Fekete Zoltán vihette haza a győztesnek járó trófeát.  

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.