Idén is a roma kultúra székhelye volt az Erzsébet tér

facebook megosztás

Nyári Kulturális Kavalkád címmel rendezett zenés műsort a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat szombat este az Erzsébet téren. A helyi fellépők mellett a 100 Tagú Cigányzenekar Kamarazenekara és Malek Andrea szórakoztatta a közönséget.

Főként a hátrányos helyzetű és kisebbségi fiatalok oktatására fordítja a legnagyobb figyelmet a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Teleki László, a csoport elnöke szerint azonban nagyon fontos a roma kultúra ápolása, éppen ezért készülnek a városnak hasonló rendezvényekkel, már több mint 20 éve. A nyár végi zenés estjüket hagyományosan Szent István napjához kötődve rendezik meg.

– Minden évben, most már több mint 10 éve augusztus 19-én, az ország születésnapja előtti napon tartunk kulturális rendezvényt, hogy olyan autentikus zenészeket hívjunk meg, mint akiket éppen most is lehet hallani, vagy akár a 100 Tagú Cigányzenekar vagy a következő fellépő, Malek Andrea művésznő, hogy mindenkinek megpróbáljunk egy olyan programot biztosítani, ahol jól tudja magát érezni, mert persze az is fontos, hogy az oktatásban nagyon sok mindent tegyünk, de az is fontos, hogy a kultúránkból mutassunk valamit, ezért választottuk tehát augusztus 19-ét a fesztiválunknak – nyilatkozta Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Az est első fellépője a Kopár Antik Music Style volt. Kopár Antal, a zenekar frontembere elmondta, szeretnék az elő zene szépségeit visszaépíteni a köztudatba.

– A jelenlegi alkalmon, azért is tartjuk fontosnak, hogy itt legyünk, mert a közösségépítés, a közösségfejlesztés az nagyon fontos és úgy gondolom, hogy az élő zene az egyre inkább kihalófélben van, ha azt vesszük figyelembe, hogy manapság már az AI, a mesterséges intelligencia végzi a zenészek helyett a dallamok kitalálását, az mégsem ugyanaz. Míg az élő zene szépsége, a hibák is, ha benne vannak, azt gondolom, hogy ennél fontosabb nincs, ez pedig kihalófélben van és ezért szeretnénk tovább ápolni – mondta el Kopár Antal, a Kopár Anitok Music Style frontembere.

A zenekar tagjai mindig közönséghez, fellépéshez igazítva alakítja ki a repertoárt, így erre az alkalomra a szokásos Kárpát-medencei népzenék mellett igazi nosztalgiaslágereket is hallhattak az összegyűltek.

– Mindenféleképpen többféle anyagot játszunk, a közönségnek megfelelően, ahol éppen fellépünk, annak megfelelően állítjuk össze a repertoárt, sokszínű a repertoár. Itt most world-music-kal lépünk fel, és ilyen dalokat fogunk itt ma előadni –  árulta el Auer Jenő basszusgitáros.

Teleki László hozzátette, azért választanak roma és nem roma fellépőket is, hogy a város egész lakossága megtalálja a neki megfelelő szórakozást az esten. A nívós zenészek mellett a kedvező időjárás is hozzájárult, hogy szép számban jelenjenek meg az érdeklődők, idősek és fiatalok egyaránt.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.