Már csak két kamionstop lesz nyáron

facebook megosztás

Komoly logisztikai kihívás elé állítják a fuvarozócégeket a nyári kamionstopok. A rendelet értelmében szombat délutántól összesen 31 órán keresztül nem közlekedhetnek a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek.

Kormányrendelet szabályozza a kamionok hétvégi közlekedését a nyár utolsó két hónapjában. A kényszerű leállások szombaton 15 órától lépnek életbe és vasárnap 22 óráig maradnak hatályban. A tavalyi évvel ellentétben idén nem kellett hétköznap beiktatott stoppal számolnia a fuvarozócégeknek. Azoknak a vállalatoknak azonban, amelyek nemzetközi fuvarokat bonyolítanak, így is nehezebb tervezni, mint az április-májusi időszakban. Horváth Szabolcs vezénylő úgy látja, ha két-három nappal előre sikerül elkészíteniük az útitervet, az már sikernek számít.

– Nagyon nem lehet tervezni. Nincsenek fuvarok, mindenki szabadságon van, a mi embereink is elmennek, figyelembe kell venni, hogy a fix partnereink is különböző időszakokban szabadságolnak. Ezt is figyelembe kell venni és ez így tervezhetetlen szinte –hangsúlyozta Horváth Szabolcs, a Kanizsa Sprint Kft. vezénylője.

A szabályok értelmében a külföldről hazatérő nehéz-tehergépjárművek az államhatártól a magyarországi telephelyig vagy az első lerakóhelyig elhajthatnak a kamionstop ideje alatt is, de 19 szakaszt – köztük a komplett M7-est – nem vehetnek igénybe. A szabadságolások miatt kevesebb ugyan a fuvarok száma, de a Kanizsa Sprint Kft. munkatársait további nehézségek elé állítja, hogy a külföldi rendeletek időtartamát is ismerniük kell a fuvarok megszervezésénél. A cégnél a jelenlegi időszakot a kamionflotta ellenőrzésére igyekeznek felhasználni.

– További pluszfeladat inkább a műszaki területen jelentkezik itt nálunk, ugyanis a szabadságok miatt több járműszerelvény tartózkodik ezen a helyen ebben az időszakban. Ilyenkor tudják az éves karbantartási, javítási munkálatokat elvégezni a kollégák, úgyhogy a műhelyben ilyenkor nagyüzem van –emelte ki Polai Renáta, a cég HR-menedzsere.

Idén nyáron már csak két kamionstoppal kell kalkulálnia a fuvarozócégeknek, a rendelet augusztus 19-én és 20-án, valamint 26-án és 27-én lép életbe.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.