Évzáró gálaest karácsonyi hangulatban

facebook megosztás

A szeretet megtartó ereje címmel rendezték meg a Fogyatékkal Élők Világnapjához kapcsolódó programsorozat gálaestjét pénteken a Medgyaszay Házban. A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház és a „királyság” Alapítvány közös rendezvényén mozgássérült táncosok produkciójával, jelnyelvi dalokkal, gyerekműsorral és felnőtt mesével készültek az érdeklődőknek.

A gálaestet megelőzően a kórház kétszer rendezett Érzékenyítő Napot, ahol az általános és középiskolás gyerekek a mozgásszervi rendellenességgel élők hétköznapjaiba nyerhettek betekintést. A programsorozat záróeseményére azonban minden érdeklődőt változatos műsorokkal vártak a szervezők. Ignácz Andrea úgy fogalmazott: számomra az az ajándék, hogy mi ezt megcsinálhatjuk.

– Próbáltunk megszólítani egy szélesebb közönséget így advent idején, hogy jöjjünk össze egy kicsit és egy teljesen kötetlen, vidám, de elgondolkodtató estét töltsünk együtt. A főorvosnővel, illetve a kórházzal volt már egy hasonló programunk 2019-ben a Nem adom fel együttessel, és most, mivel a kórház újból szervezett ilyen Érzékenyítő Napokat elsősorban gyerekeknek, így azt gondoltunk, hogy ennek a két napnak a megkoronázásaként újból rendezünk egy ilyen szép gálaestet – nyilatkozta Ignácz Andrea, a „királyság” Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

Az est megnyitóján Brünner Szilveszter, a kórház főigazgatója, majd Fliszár Mária, a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály vezetője köszöntötte az érdeklődőket. A főorvos elmondta, az Érzékenyítő Napok sikere után jövőre már hagyományként szeretnék megszervezni az eseményt.

– Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk akár a diákok részéről, szülők részéről, de pedagógus is volt, aki mondta, hogy nagyon sajnálja, hogy a gyerekek elmondása alapján nem tudott ott lenni az Érzékenyítő Napon, mert annyira jól érezték magukat. Sok új információval gazdagodtak, és egy kicsit másképp látják ezentúl a mozgáskorlátozottak vagy akár a fogyatékossággal élő emberek életét, másképp fognak hozzájuk viszonyulni – tudtuk meg Fliszár Máriától, a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosától. 

tánc

A köszöntőket színes műsorok követték a színpadon. Először a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes szórakoztatta a közönséget.

– Egy kis karácsonyi műsorral készültünk alapvetően, de lesz benne keringő, latin táncok és úgynevezett jelnyelvi adaptáció. Ezek süket jelnyelvi számok, amelyek egy kicsit talán a süketek világába is bevezetnek bennünket – mondta el Zákány Katalin, a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes vezetője. 

Ezzel az előadással azt a könnyedséget igyekeztek színpadra vinni, ahogyan a látszólag különböző emberek képesek a közös munkára.

– Ez a kombi tánc összehoz egy kerekesszékes és egy járó partnert. Egyrészt ahogy elkezdünk táncolni, tehát a táncnak az eleje, a betanulás, az már egy összekapcsolódás egy kerekesszékes és egy járó ember között, és ezt próbáljuk a színpadon visszatükrözni a nézőnek – árulta el Fancsali Zoltán, a Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes táncosa. 

A táncosok műsorukat egy karácsonyi produkcióval zárták, majd Tárnok Marica bábszínész vidám, felnőtt meséje következett.

 

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.