Több helyszínen várták a rászorulókat

facebook megosztás

Ez a nap egy csoda a hajléktalanszálló életében. Így fogalmazta meg gondolatait a vasárnapi ételosztásról Szőke Rózsa intézményvezető, ugyanis csaknem száz ember jutott meleg ételhez szenteste napján. A Bogdán János Cigány Kisebbségi Közösségi Házban szintén ételosztással várták a rászorulókat.

Első alkalommal valósult meg ilyen kezdeményezés a kanizsai hajléktalanszállón, melyben huszonhat magánszemély, két informális csoport és egy helyi vállalkozó is szerepet vállalt. Szőke Rózsa intézményvezető hangsúlyozta, ez egy nagyon fontos összefogás, ugyanis a közösség erejét is megmutatja. Hozzátette, a jó szándékú emberek sokasága csodákra képes.

ételosztás

– Azért is örülünk ennek annyira nagyon, mert tényleg egy fantasztikusan jól sikerült ajándékozás és egy ebéd, szenteste napján ilyen még soha nem volt. Mindig voltak ünnepeink, amiket a fiatalok közössége szokott előadni, most is volt, tegnapelőtt. Ez már csak plusz, tehát olyan, amit még eddig soha nem tudtunk átélni – fogalmazott Szőke Rózsa, az Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedékhely intézményvezetője.

Több hasonló kezdeményezést szerveztek Kanizsán december 24-én. A Bogdán János Cigány Kisebbségi Közösségi Házban nemcsak a rászorulókat, hanem az időseket is meleg étellel várták.

– Amikor meghirdettük, akkor úgy hirdettük meg, hogy jöjjenek és itt el tudnak tölteni egy estét azok, akiknek otthon nincs lehetőségük arra, hogy beszélgethessenek, hogy lélekben fel tudjanak töltődni. Mi itt mindenkivel beszélgetünk, mindenkinek adunk egy tál meleg ételt, és ez a kettősség hozta meg azt a sikert, hogy a városban nemcsak a rászorulók, hanem az idősebb nyugdíjasok is eljönnek, és egy-egy tál meleg étel mellett beszélgetnek. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a szeretet legyen mindenkié. Ennek a jegyében hirdettük meg ezt a programot – mondta el Teleki László, a Nagykanizsai Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

ételosztás

A délután során arra is figyelmet fordítottak, hogy az emberek szükség esetén lelki segítséget is tudjanak kérni. Oláh Gedeon, a Világítótorony Baptista Gyülekezet lelkipásztora elmondta, fontos, hogy ne csak a fizikai szükségletekre gondoljunk az ünnepek idején.

– Olyan megható volt azt látni, hogy amikor elkezdtünk kicsit beszélni – csak egyszerű témákról – sokszor nem is én beszéltem, csak engedtem, hogy beszéljenek, és olyan hálásak voltak utána ezek az emberek, hogy valaki megszólítja őket. Külön azért is nagyon hálásak, hogy ilyen lehetőség van itt Kanizsán, hogy meleg ételt kaphatnak, édességgel, és kis lelki segélyt is tudunk adni – mutatott rá Oláh Gedeon.

A lelkipásztor hozzátette, hatalmas jelentősége van az ilyen programoknak, így reméli, hogy idővel több hasonló lehetőség is lesz a városban.

 

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.