Trio Squelini koncertjével ünnepelték a jazz napját Kiskanizsán

facebook megosztás

A jazz nemzetközi napját ünnepelték hétfőn este a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Az eseményen klasszikus, népzenei és keleti dallamok is felcsendültek a Trio Squelini előadásában.

2011-ben az UNESCO kezdeményezésére április 30-át nemzetközi jazznappá nyilvánították. Ennek kapcsán a Trio Squelini adott koncertet Kiskanizsán.

Szőke Szabolcs, a formáció vezetője elmondta, a jazz egy nagyon sokszínű műfaj és ők is számos stílust ötvöznek a zenéikben. A koncerten zömében az általa írt darabokat hallhatták az érdeklődők.

– Egy kivétellel, amit Váci Dani írt, a szaxofonosunk, de azért hozzátenném, hogy ez egy kollektív műfaj. Amikor a puszta témákat odaadom a kottával a zenészeknek, olyan sok mindent tesznek hozzá, hogy igazából kollektívvé válik ez a munka – mondta el Szőke Szabolcs, a Trio Squelini vezetője. 

jazz

A trió zenéi között több irodalmi témájú darab is hallható, ami Szőke Szabolcs szerint a csaknem két évtizedes színházi munkájának köszönhető. Mint mondta, keleti és osztrák költőktől merített ihletett.

– Ezek itt ebben a mi trióformációnkban úgy jelennek meg, hogy elhagytuk a szöveget, mert nincs énekes, hanem hangszeres kifejezéssel, instrumentális változatban játsszuk. Vannak olyan darabok, amiket évek óta játszunk és vannak egészen friss darabok – tette hozzá a zenekar vezetője. 

Szőke Szabolcs elárulta azt is, a formáció repertoárját az indiai dallamok mellett balkáni dalok is színesítik. A témával bővebben foglalkozunk kulturális magazinműsorunk későbbi adásában.

T.CS.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

UNESCO Nemzetközi Jazz Nap a Móricz Zsigmond Művelődési Házban

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.