Így készül az illatos és zamatos akácvirág szörp, a tavasz aromája

facebook megosztás

Elsősorban szárítva, teaként fogyasztjuk, de szörpnek is tökéletes és értékes alapanyag.

Az ország egyre több erdősségében virágzásnak indult a fehér akác, aminek édes illata a tavasz fontos hozzátartozója. Gyógyhatása és kellemes íze miatt gyűjtjük a fehér akác virágzatát teának, de zamatos szörp is készíthető belőle, ami a tavaszi hangulatot üvegekbe zárja, és az év bármelyik évszakában élvezhetjük édes aromáját és utánozhatatlan illatát.

Az akácvirágot jótékony hatása végett, főleg teaként fogyasztják, azonban ízletes szörp is készülhet belőle, írta honlapján a Zöldnek lenni jó.

Az akácvirág köztudottan jótékony hatású, elsősorban szárítva, teaként fogyasztják. Valószínűleg kevesekben merül fel, hogy ebből is készülhet szörp, pedig tökéletes alapanyag.

A fehér akác virágának a gyűjtése

  • Fontos, hogy fehér akácvirágot szedjünk, ezt bátran fogyaszthatjuk.
  • Lehetőleg eldugott helyen keressünk, ahol a kipufogógázok és egyéb szennyezések nem érik.
  • Próbáljunk frissen nyílt, illatos virágokat szedni.
  • Otthon terítsük ki egy plédre, hogy a hangyák és egyéb bogarak szabadon távozhassanak.
  • Óvatosan mossuk át a virágokat.
  • Mivel az akác kérge mérgező, és a virágon kívül más részének fogyasztása sem javasolt, fejtsük le a virágokat a szárukról.

A fehér akác jótékony hatásai

A fehér akác forrázata kiváló köhögéscsillapító, enyhe vízhajtó és hashajtóként is alkalmazzák, emellett pedig kiváló nyálkaoldó, görcsoldó, nyugtató, tonizáló.

A fehér akác szörp hozzávalói

  • 25-30 dkg fehér akácvirág lefejtve
  • 1,5 kg cukor
  • 1,5 l víz
  • 4 db citrom

Elkészítés

  • A cukrot és a vizet egy nagy fazékba öntjük, majd az egészet felforraljuk.
  • Ha kész a cukorszirup, beledobjuk a lefejtett akácvirágokat.
  • Meghámozzuk a citromokat felkarikázzuk. De akár ki is facsarhatjuk. Ez is mehet a cukorszirupba.
  • Alaposan elkeverjük, majd lefedve, időnként megkeverve 3-4 napig állni hagyjuk.
  • A virágokat, citromot szedjük ki szűrőbe az edény fölött, alaposan nyomkodjuk ki.

Tartósítás

  • száraz tartósításnál, az érlelést követően felforraljuk az egészet, és még forrón, szűrőn keresztül üvegekbe merjük, lezárjuk.
  • A fedők csírátlanítása végett 5 percre fejre állítjuk őket.
  • Ezután szorosan egymás mellé pakolva hagyjuk lassan kihűlni.
  • Ha nedves dunsztot alkalmazunk, akkor az érlelés után üvegekbe szűrjük és egy nagy, konyharuhával bélelt fazékba állítjuk őket.
  • Azonos hőmérsékletű vizet engedünk rájuk úgy, hogy az üveg magasságának kb. 2/3-áig érjen és főzni kezdjük.
  • Gyöngyöző vízben hagyjuk kb. 20 percig, majd elzárjuk és hagyjuk kihűlni.

Tárolás

  • Száraz és hűvös helyen, lehetőleg fénytől védve tároljuk.
  • Hagyjunk belőle télire is, hogy a tavasz zamatát a hideg hónapokban is élvezhetni tudjuk.

sokszinuvidek.24.hu

(Kép: pixabay.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.