Legújabb könyvével tért vissza Villányi G. András

facebook megosztás

Egy megrázó szerelemvesztést jár körül az Orpheusz szerelmei kötet, amit kedden mutattak be a Honvéd Kaszinóban. Villányi G. András, egykori landleres diák legújabb írása arra a kérdésre keres választ, miszerint melyik utat választjuk, lefekszünk-e a sorosnak vagy átalakítjuk a gyászt és tanulunk belőle.

A szerelemhez, annak elvesztéséhez kapcsolódó eszmefuttatások, tapasztalatok olvashatóak az Orpheusz szerelmei kötetben, amit két hónapja adtak ki. A témáját tekintve olykor pesszimistának vélik a kötetet, de az író ezt határozottan cáfolta. A mű arról szól, hogy az ember a nehéz helyzeteit előnyére kovácsolja, mindezt pedig egy nagykanizsai mesterétől, Naményi-Koncz Nándortól tanulta – hangsúlyozta Villányi G. András.

- Ő tanított engem arra, amikor egyszer panaszkodtam neki nagyon, mert katona lettem, hogy fiókám, tudod mit jelent az, megfejni a kapufélfát? Persze, nem tudtam. Azt mondta azt jelenti, hogy az ember a számára látszólag hátrányos helyzetből előnyt kovácsol. Én azt gondolom ez a könyv, ennek a példája, én egy gyászból csináltam valamit, ami föléje emelkedik a gyásznak, úgy gondolom - árulta el Villányi G. András író. 

könyv

Lírai habarccsal tapasztott próza, melyből létrejött a szerelem háza - mondta a könyvről Szemes Péter műkritikus, aki a kanizsai bemutatón beszélgetett a szerzővel. A görög mitológiából ismert Orpheusz és Euridiké története pedig szervesen kapcsolódik a műhöz.

Orpheuszban kettőt láthatunk, egyrészt a szerelmes férfit, másrészt pedig a költőt. Azt gondolom, hogy itt a kötetben a kettő találkozik egymással, de nagyon fontos, hogy még valaki a személyesség miatt. András úgy írja, hogy Orpheusz és a Férfi, tehát megkülönbözteti egymástól a kettőt, így kettős szerepjáték van ebben a kötetben – fogalmazott Szemes Péter műkritikus.

Villányi G. András Budapestről került a Landler Gimnáziumba, ahol többek között Harkány László és Márkus Ferenc is egyengette útját. A költő-író és műfordító, japanológus műveiben az európai kultúrát vegyíti a buddhizmussal és a taóval, amiről évekig tanult.  A kötetbemutatóról bővebben Kanizsa Kult magazinunkban is szólunk.

K-V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.