Megtévesztették a nagykanizsai tűzoltókat - frissítve!

facebook megosztás

Szándékosan hívták ki rossz címre a zalai tűzoltókat. A kanizsai lánglovagok Őrtilosba vonultak egy bejelentett tűzhöz, ahol azonban nem történt semmi. A telefonbetyárok tettükkel, amely szabálysértésnek számít, nemcsak komoly büntetést, de emberéleteket is kockáztattak.

Őrtilos a Nagykanizsai Tűzoltóság működési területéhez tartozik, így a városi szerveket értesítik probléma esetén. Május 7-én a műveletirányító ügyelet kapott egy hívást, amely szerint a Petőfi utcában kapott lángra egy fészer. Hat tűzoltó vonult ki a helyszínre, azonban a tulajdonos meglepődve jelezte, hogy nála nem ég semmi. Szerettünk volna tájékozódni a helyiektől, a stábunknak kamerán kívül nyilatkozók szerint személyes problémák is állhatnak a telefonbetyárkodás hátterében. 

- Azt az információt kaptuk, hogy egy B.L. monogramú személy hívta a tűzoltóságot. Azonban azt hozzátették, hogy ilyen nevű ember nem is él itt Őrtilosban, ám azt gyanítják, hogy feltehetőleg féltékenység állhatott a téves riasztás hátterében és remélik, hogy minél előbb elkapják azt a tettest, aki félrevezette a hatóságokat - mondta el Kálovics Tibor, a Kanizsa Médiaház szerkesztő-riportere.

A zalai tűzoltók átlagban négy-öt ilyen jellegű bejelenést kapnak egy évben, idén ez volt az első szándékos megtévesztés, amellyel szembesültek. A katasztrófavédelem munkatársai már több sajtóközleményükben hangsúlyozták, nemcsak meggondolatlan az ilyen viselkedés, de életveszélyt is okozhat. 

- Egy ilyen megtévesztő jelzés leadása esetén egy másik pontján a vármegyének valóban tűz üt ki, akkor külön tűzoltói erőket is elvonhat arról a helyszínről, ahol perceken is múlhat bármi, sőt, egy komolyabb esetnél tizedmásodperceken is múlhatnak emberi életek egy káresetnél - tudtuk meg Kósi Zsolttól, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivőjétől. 

Szándékos megtévesztés esetén az elkövetők szabálysértést követnek el. Sikeres beazonosítás esetén a büntetési tétel nemcsak pénzbírság, hanem adott esetben elzárás is lehet, ezen felül a telefonbetyároknak kell megfizetnie a tűzoltók kivonulási költségét.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

túz

 

Május 7-én, a délutáni órákban érkezett jelzés a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére, miszerint a Nagykanizsai Tűzoltó-parancsnokság működési területéhez tartozó, ám Somogy vármegyében található Őrtiloson, a Petőfi utcában kigyulladt egy fészer. A helyszínre a nagykanizsai tűzoltók indultak el, ám miután megérkeztek a megadott címre, az ott lévő ingatlan tulajdonosa meglepetten fogadta őket. Elmondta, hogy ő nem tett bejelentést, tűz nincs és nem is volt, és nem is ismeri azt, aki telefonált. A tűzoltók körbejárták a környéket, megkérdezték a szomszédokat is, de náluk sem volt tűz, és ők sem ismerték a bejelentőt.

Így egyértelművé vált, hogy szándékos megtévesztés történt. 

Vármegyénkben idén ez volt az első ilyen eset. Valós baj esetén akár emberi élet is veszélyben lehetett volna azért, mert valaki szándékosan megtévesztő jelzést adott le. A szándékosan megtévesztő bejelentők a telefonhívásuk pillanatában tudatában vonnak annak, hogy nem áll fenn tűzeset vagy baleset az általuk jelzett helyen, ennek ellenére bejelentést tesznek, melyre tűzoltóerők indultak a vármegye különböző pontjairól. 

A kárhelyparancsnokok azonban a helyszínekre érve szembesültek az említett esetekben, hogy se tűz, se tűzre utaló jel, se baleset nem történt. Azaz szándékos megtévesztés történt. 

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy azok, akik „játéknak” vagy „viccnek” tekintik a segélyhívó vonalakat, csúnyán pórul járhatnak. A 2012. évi II. törvény alapján szabálysértést követnek el azon személyek, akik tűzoltásra vagy a műszaki mentésre vonatkozóan szándékosan megtévesztő jelzést adnak. Az elkövetők rendőrségi eljárás elé néznek, és szándékos megtévesztésük miatt nem csak pénzbüntetéssel, hanem elzárással is sújthatók. Ráadásul a büntetés mellett a tűzoltók vonulásának költségeit is a betelefonálóval fizettetik meg. A vonulás költségeinek teljes megfizetésére kötelezik azt is, aki által fenntartott tűzjelző berendezés gondatlanságból kifolyólag generált téves tűzátjelzést a katasztrófavédelem irányába.

A megtévesztő jelzések adott esetben komoly tűzoltói erőket vonhatnak el azokról a helyekről, ahova tényleg valós beavatkozásra érkeznének a zalai lánglovagok. Így, amikor akár másodperceken is múlhatnak emberi életek egy káresetnél, lehet, hogy pont egy ilyen jó „mókának” tűnő szabálysértés miatt nem tudják a tényleges munkájukat végrehajtani tűzoltóink! 

Fontos hangsúlyozni tehát, hogy aki indokolatlanul hívja a 112-es segélyhívó vonalat, az szabálysértést követ el! 

zala.katasztrofavedelem.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.