Ma 2017. augusztus 22. kedd,    
Menyhért napja van.    
Látogatók száma : 32676926    


Honlapkeszites

Újévi babonák kipróbálásra, de ne vegyen rá mérget! :-)

Csokorba gyűjtöttük azokat a bölcs szilveszteri-újévi varázslatokat, amit a régiségben már a világháló használata előtt is tudtak őseink. Akár mindegyiket megfogadhatjuk, ha gazdagok, bölcsek, házasok, boldogok akarunk lenni a 2017. esztendőben.

A régi babona szerint, ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Magyarul: hagyjunk ételt a hűtőben, a kamrában. (Szerkesztőségünk munkatársainak ünnepek előtti sorbaállási tapasztalatai szerint, olyan sokan rohamozták meg az áruházakat, hogy ebben valószínűleg nem lesz hiba!)


Ma nem szabad baromfihúst enni, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsénket. (Magunk részéről a madárinfluenza keltette hisztéria okán már régóta csínján bánunk az efféle lábas jószágokkal.)

A hallal is jobb óvatosnak lenni, mivel folyó menti vidékeken - ezek szerint Budapesten, vagy Szegeden is - szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), máshol viszont baljós állat, hiszen vele elúszik a háziak szerencséje. (Hogy a Potyli folyónak számít-e döntsék el kedves olvasóink!)

A boldogságot és az életet többféle rétessel lehet hosszúra nyújtani. Minél gazdagabb, bőven adagolt a töltelék a rétesben, annál bővebben méri a boldogságot az ég az új esztendőben. (Arra nézvést, hogy mi legyen az ideális töltelék a guglival sem találtunk megbízható eredményt, pedig nagyjából 99 000 találatot dobott ki alig 0,11 másodperc alatt!)

Régi szokás, hogy egész kenyeret kell megszegni ezen a napon, hogy mindig legyen a családnak elegendő kenyere. (Mivel a gyárilag szeletelt kenyérről elődeink nem tudhattak, mindenki döntse el maga, a celofán zacskó kinyitása megfelel-e követelménynek!)

Újév napján semmit ne vigyünk ki a házból, mert a hagyomány szerint "elszáll a tehén haszna", ám ha nincs tehetnünk, akkor is "elszáll a hasznunk". (Értsd: Ezen a napon nem jó sem kölcsönadni, sem kölcsönkérni semmit.)

Sok háznál mandulaszemet vagy más apróságot főztek a lencsefőzelékbe, és az a leányzó vagy legény, aki ezt megtalálta, az a babona szerint férjhez ment, vagy megnősült a következő esztendőben. (Gyakorlati tapasztalatunk nincs, ezt mi is most próbáljuk ki először, lévén, hogy szerkesztőségünkben az átlagtól eltérően magas az egyedülállók aránya. Annak ellenére, hogy a horoszkópot szerkesztő kolléganőnk gyakorta jósol mindent elsöprő romantikus szerelmet. Igaz leginkább magának.)

Aki lencsét eszik, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. A lencsét egyes vidékeken babbal, vagy más szemes terménnyel helyettesítik. (Tapasztalataink szerint a lencse evése célravezetőbb, mert így csak 4-5 nappal fogy el hamarabb a pénzünk, minthogy a fizetést megkapjuk.)

Egy szokás szerint Szilveszterkor a pogácsába érmét sütnek, és aki a szerencsepénzt megtalálja, annak bőséges lesz a következő éve. (Kivétel, ha ráharap, és fogorvosra költheti az egész vagyonát. Ám ha a házigazda fogorvos, vagy fogtechnikus a fogkészíttetés bőséget eredményezhet - neki!) Figyelem, a pogácsának még éjfél előtt el kell fogynia, különben az egész a visszájára fordul!

Az óév és újév közötti éjszakán arra is fény derülhet, ki lesz életünk párja. A népszokás szerint nem kellett hozzá más, mint néhány házilag gyúrt gombóc, amibe ízesítés helyett gondosan belerejtjük a papírra írt legkülönfélébb férfi vagy női neveket. Amelyik gombóc főzéskor elsőnek feljön a víz felszínére, az tartalmazza a jövendőbeli nevét. (Mostanság ezzel is érdemes csínján bánni, mert ahány kitekert, faramuci név manapság adódik, a Ladó János írta Utónévkönyv is kevés volna, hogy egyenlő esélyt adjunk a sorsnak.)

Újév első napján igyekezzünk tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól, mert az egész évet veszekedéssel tölthetjük. (Szomorú tapasztalatunk, hogy ezt a lapzárta mindezt fülül írja.)

Régen szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjunk. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, "elvitte az aranyvizet", és egész évben szerencsés volt. (Erről egyelőre nincs tapasztalatunk, mert a mi csapunk legtöbbször hörög, fröcsköl vagy a változatosság kedvéért elzárhatatlan. Viszont már minden munkatársunk tegeződik a vízszerelővel.)

Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet. (Máskor sem tesszük, leginkább lábon hordjuk ki a betegségeket.)

Ezen a napon tilos kivinni a szemetet, mert kidobjuk vele a szerencsénket. Hál’ Istennek, így nincs veszekedés, kicsempéssze a más kukájába a fölöslegessé vált, rossz minőségben kinyomtatott kéziratokat!)

Szerencsét hoz, ha megtöltjük az összes félig teli/üres konyhai tartónkat. (Kávétartó, cukortartó, sótartó, borstartó, lisztes edény, zsíros bödön, stb.) Ha ezek teli vannak, egész évben bőséget élünk, de ha üresek, vagy alig van bennük, akkor szükséget szenvedünk ezekben a dolgokban. (Megszívlelendő szokás, nincs ugyanis rosszabb, mint hétfő reggel kávéért futni a boltba, cukrot kunyerálni a szomszéd irodából.)

A régi időkben a szerelmesek, házasulandók külön figyeltek arra, hogy a mézes bödön teli legyen, illetve, hogy legyen méz a háznál, ugyanis ha a szerelmesek megkenik ajkukat mézzel, és éjfélkor úgy váltanak csókot, akkor édes és hosszú lesz a szerelmük, házasságuk. Ezt a babonát akár ma is ki lehet próbálni. (Munkahelyen azonban nem célszerű, több bonyodalmat is okozhat.)

Egyes vidékeken a gyermekek száját is mézzel kenték meg ezen a napon, hogy édes beszédű, kedves emberekké váljanak, hogy sok édességet ehessenek az esztendőben, na meg persze a praktikus paraszti ész nem hagyta figyelmen kívül, hogy ez a módszer a száj kicserepesedése ellen is kitűnő. (Mindenkinek kipróbálásra ajánljuk! Ha nem jön be, fogjuk rá az óvodára, iskolára: ott tanulta el a gyerek.)

Pulykát enni Szilveszterkor szerencsétlen dolog, mert mérget hoz a házhoz. (Még a filézett, töltött pulykamell is!)

Disznóhúst viszont érdemes ennünk, mert a disznó előretúrja a szerencsét. Éjfélkor sokhelyütt meg kellett húzni a malac farkát, hogy bőség és szerencse legyen az új esztendőben. Amilyen hosszan visít a malac, olyan hosszú (és sok) lesz a jó hírünk az új esztendőben. (Főleg, ha az állatvédők megtudják, és perbe hívnak állatkínzásért bennünket! A kísértés persze könnyen elkerülhető, ha kislány malaccal próbálkozunk.)

Nem jó dolog ma nagy értékű holmit vásárolni, mert egész évben kiadások sora követi. (A mai gazdasági helyzetben ezt biztos be tudjuk tartani.)

Érdemes ma egy érmét elásni, holnap pedig kiásni, így "kincslelő" esztendő vár ránk. (Bevételeink növelése érdekében tavaly tarhonyát vetettünk, sajnos nem kelt ki.)

Ma bőségesen kell enni-inni adni a háziállatoknak, kutyának, macskának, lónak, tehénnek, mert ha ma jóllaknak, egész évben jóllaknak. Egyes vidékeken ezt különösen a kutyára vonatkoztatták, mivel ha annyi a maradék, hogy a kutya is degeszre tömi a bendőjét, akkor gazdagság vár egész esztendőben. (Ígérjük, szerkesztőségünk továbbra is szívén viseli az állatmenhely sorsát, és cikkeinkkel igyekszünk minél több támogatót szerezni az árván maradt kutyusoknak, cicáknak.)

Éjfél után érdemes jövendőt mondatni, gyertyát, vagy ólmot önteni. Ebből kiderülhet, kibe leszünk szerelmesek az esztendőben, vagy megtudhatjuk, mi okozza a szerencsénket, de azt is, hogy ki/mi áll annak útjába. (Ólommal óvatosan bánni, mivel egyrészt mérgező, másrészt a színesfém piacon könnyen megorrolhat ránk a konkurencia!)

Aki üzlettel foglalkozik, annak gyümölcsöket kell ennie, hogy gyümölcsöző esztendő köszöntsön rá. Ha almát eszik, számlálja meg, hány mag van benne, mert annyi siker üti a markát a jövő esztendőben. (Almabornak, pálinkának már ne keresse a magját!)

Aki férjhez akar menni, az ügyeljen arra, hogy egy csinos ifjú férfi kívánjon neki elsőnek boldog újesztendőt. Ha nő kíván, az szerencsétlenséget hoz, ha idős férfi, akkor ebben az évben sem megy férjhez, ha pedig nős ember, akkor nős férfi szeretője lehet. (A fölsoroltak azokkal is előfordulhatnak, akik nem figyeltek a tanácsra.)

Az év utolsó napján tilos mosni, varrni - bevarrják a tyúk fenekét - teregetni, seperni - kisöprik a szerencsét - vasalni - kilapítják a szerencsét - és más hasonlatos házi munkákat végezni. (Ennek betartása bizonyára nem kíván nagyobb erőfeszítést.)

Az éjféli durrogtatásnak is hagyománya van, egyes vidékeken állati hólyagot (marha vagy sertés) fújtak fel és durrantottak el az óév búcsúztatására. Volt, ahol ilyenkor behívták a macskát, és ha a macska messzire szaladt ijedtében, akkor elvitte a szerencsétlenséget, átkokat, boszorkányságot, de ha a kutya ijedt meg, az elvitte a házastársi hűséget. Ennek a szokásnak az utódja a pezsgőbontás, és sajnos a petárdázás is, ami számos állat vesztét okozza, és semmi pozitívat sem jelent. (Persze a gyakori pezsgőbontás mást is okoz, másnap kutyául érzi magát, aki nem csak a durranás kedvéért nyitogatta föl.)

Újkeletű babona, hogy ilyenkor legyen legalább egy nagy értéket tartalmazó bankkártya, vagy egy nagy címletű bankó a tárcánkban, hogy az évben ez alá soha ne menjen a vagyonunk. (Lehet, már későn szóltunk/írtuk és kiköltekeztek az ünnepekre. Bocs!)

Sokan ezen a napon tankolják meg az autójukat, hogy a következő évben mindig tele legyen a benzintank. (A MOL valószínűleg ezt a szokást nem olvasta/hallotta sohasem, és vezetőik sem hisznek a babonákban.)

Akik ma dolgoznak, olyan munkát végezzenek, amit egész évben kívánnak maguknak, és úgy tegyék, ahogy egész évben dolgozni akarnak és tudnak. (Jókedvben, örömben, vidámságban.)

Ha ma dolgozó emberekkel találkozunk, mindegyikükkel legyünk vidámak, kedvesek dicsérjük meg őket. (Elsején, ha vásárolunk, adjunk "borravalót" az a mosolynál kézzelfoghatóbb!)

Szokás, hogy malacos képet, kabalát, vagy az édes évet jelentő marcipán malackát hordanak maguknál azok, akik bőséget és boldogságot akarnak varázsolni maguknak és másoknak. (Mit tehetnénk hozzá: Legyen így! A cikk kezdőképe is malac.)

A mi babonánk: Kanizsa Hetilapot és online oldalát olvasni jövőre is szerencsés dolog lesz, mert "a mi malacunk" minden olvasónknak sok-sok szerencsét, szerelmet, és sikert túr!

Amit viszont minden babonaság nélkül ma nagyon is ajánlhatunk: bulizni, iszogatni, pihenni, barátokkal lenni!

Jó szórakozást a ma estére, és az új évre minden jót kíván: a Kanizsa Lokálpatrióta Hetilap és weboldalának a kanizsaujsag.hu-nak csapata

Megjegyzés: Kedves Internetes-szerkesztő Kollégák! Ha az idén is bemásoljátok, átírjátok cikkeinket, legalább tegyétek hozzá, honnan származik! Így ni: mert mi is a harmonet.hu nyomán dolgoztunk. Nem szégyen!

A jóslatokért felelőséget nem vállalunk. Ha bejöttek jutalékot nem számolunk fel. Egyszerűen csak olvasmányokban gazdag új esztendőt kívánunk!2016-12-31 09:26:00


További hírek:
Tekerd magad Európába!
Csökkent az álláskeresők száma a foglalkoztatási szolgálat adatai szerint
Bedöntötték a szomszéd kerítését, majd rátámadtak
Női labdarúgás: jó erőfelmérő volt
Lábtoll-labda: dobogós helyek az erős mezőnyben


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:29 - Véradás

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble