Ma 2017. augusztus 22. kedd,    
Menyhért napja van.    
Látogatók száma : 32676670    


Honlapkeszites

Eredményekrõl, reumatológus szemmel
Ahogy a közelmúltban lapunkból is értesülhettek róla, a kanizsai belgyógyászat a hévízi reumakórházzal együttműködve szép tudományos sikert könyvelhetett el, előadásukkal első díjat nyertek a Magyar Belgyógyász Társaság Dunántúli Szekciójának LV. Vándorgyűlésén. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez az előadás egy hónappal korábban a Pécsen megrendezett immunológia kongresszuson is bizonyított, ott harmadik díjjal jutalmazták. Erről beszélgetünk az egyik szerzővel, Dr. Gaál Katalinnal.

– Honnan jött az előadás ötlete?
– A Kanizsai Dorottya Kórház Gasztroenterológiai Részlegén dolgozó férjem két évvel ezelőtt Dr. Bárány László főorvos úr szakmai irányításával készített egy tanulmányt, amelyben a gyulladásos bélbetegeiknek a szteroid kezelés okozta mellékvese kéreg alulműködését vizsgálták. Eredményeikről akkor a Balatonalmádiban rendezett belgyógyász kongresszuson számoltak be. A résztvevők érdeklődve hallgatták az előadást és a kedvező fogadtatásra való tekintettel megfogalmazódott a gondolat, hogy a vizsgálatot érdemes lenne folytatni más irányba is. A szteroid kezelés egyik komoly mellékhatása a csontritkulás, így 2007 őszén megkerestek bennünket a kéréssel, hogy mint osteoporosis centrum segítsünk a reumatológiai és osteodenzitometriai vizsgálatok elvégzésében. Örömmel mondtunk igent Dr. Szekeres László főorvos úrral, hiszen egy olyan betegcsoport került így hozzánk, amelyet a előfordulás viszonylag kisebb gyakorisága miatt a reumatológus kevesebbet láthat, pedig a szakirodalom szerint ez ízületi gyulladással társulhat. Közel egy évig dolgoztunk a vizsgálatokkal, majd az adatok feldolgozása következett.

– Hol számoltak be először az eredményekről?
– A Pécsi Immunológiai Klinika által szervezett fiatal reumatológusok fórumán tartottam meg először az előadást, ahol az eredményeket mi reumatológiai szemmel mutattuk be. A zsűri a munkánkat a harmadik díjjal jutalmazta. Nemrég felkértek, hogy a Kecskeméten szeptemberben megrendezésre kerülő Magyar Reumatológusok Egyesületének éves vándorgyűlésén ugyanezt prezentáljam.
– Úgy tudom ezt követte a belgyógyász kongresszuson elért siker…
– Valóban, Zalakaroson az eredményeket belgyógyász szemmel elemezve mutatta be a férjem, amiért az első díjat ítélték oda.
– Hogy zajlott a díjátadás?
– Érdekes volt a helyzet, mivel a díjátadó ünnepség napján a párom éppen ügyeletes volt, így nem lehetett ott. Este hét órakor hívott fel Dr. Matoltsy András főorvos úr, hogy egy óra múlva kezdődik a díjátadás, és mint társszerzőnek, ki kellene mennem Zalakarosra, hogy átvehessem a díjat. Ekkor derült ki ugyanis, hogy a bíráló bizottság első helyre érdemesnek találta az előadást. Az oklevelet így én vehettem át.
– Nem lehetett könnyű egyidejűleg a tanulmányon dolgozni és a vizsgára készülni.
– Csakugyan, a múlt hónapban sikeresen elvégeztem az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) által szervezett két éves tanfolyamot, ami közel ötven részvizsgával és egy záróvizsgával járt. Az így szerzett EULAR bizonyítványt, amely a legfrissebb európai reumatológiai irányelvek ismeretét igazolja, minden európai országban elfogadnak. Tudomásom szerint a megyében Dr. Kulisch Ágota végezte még el sikeresen ezt a kétéves képzést. Igazán nem volt könnyű egyidejűleg az orvosi teendők ellátása mellett a belgyógyászokkal együtt végzett tanulmányon is dolgozni és az EULAR vizsgára is készülni, ugyanakkor a családomra, öt éves Levente kisfiamra is elegendő időt hagyni…
– Mik a további tervei?
– Jelenleg a jövő év elején esedékes reumatológiai szakvizsgára készülök, és szeretnénk egy kistestvért is Leventének…
B.E.


2009-06-25 11:14:54


További hírek:
Tekerd magad Európába!
Csökkent az álláskeresők száma a foglalkoztatási szolgálat adatai szerint
Bedöntötték a szomszéd kerítését, majd rátámadtak
Női labdarúgás: jó erőfelmérő volt
Lábtoll-labda: dobogós helyek az erős mezőnyben


MAGAZIN ROVAT >>>
FRISS HÍREK
05:29 - Véradás

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble