nagykanizsa hírek Heti válasz nagykanizsa hírek Hvg nagykanizsa hírek Magyar Nemzet nagykanizsa hírek Mandiner nagykanizsa hírek Népszabadság    
Ma 2014. november 28. péntek,    
Stefánia napja van.    
Látogatók száma : 11876184    


HonlapkeszitesNőtt a cégek tavalyi árbevétele a megyében

Zala megyében jelentősen nőtt 2013-ban a cégek árbevétele az előző évhez képest - ismertette a Nemzeti Adó- Vámhivatal (NAV) nyugat-dunántúli regionális adó-főigazgatója csütörtökön, Zalaegerszegen.
 


Varga Lászlóné a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV és a Zalai Hírlap közös TOP 100 - Zala megye gazdasága című kiadványának bemutatóján elmondta: az adatok alapján mérsékelt gazdasági növekedés mutatható ki Zala megyében.
A TOP 100-ba tartozó vállalati kör viszont ennél dinamikusabban fejlődik, mintegy 4 százalékkal teljesíti túl a megye gazdasági növekedését. A feldolgozóipar eredményei a legjobbak, ezeknél a vállalkozásoknál mutatható ki a legnagyobb fejlődés, de jelentős mértékben növekszik a turizmus, vendéglátás ágazat is, amit az is igazol, hogy a TOP 100 kiadványba 12 ilyen vállalkozás került be.
A megyében a legnagyobb árbevételt, csaknem 36 milliárd forintot 2013-ban a közúti áruszállítást végző, több mint 1600 dolgozót foglalkoztató Gartner Intertrans Kft. érte el. A kőolaj- és földgázkitermelést végző Rotary Fúrási Zrt. közel 19,6 milliárd forinttal a második, míg a Pannontej Zrt. 18,9 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel a harmadik helyen szerepel a listán.
A 2012-es évben az árbevétel alapján azonos sorrend alakult ki. A Gartner Kft. és a Pannontej 2013-ban növelni tudta árbevételét, a Rotary Fúrási Zrt. nettó árbevétele 2 milliárd forinttal csökkent. A cég 2013-ban 1,9 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, ezzel a TOP 50 listán a harmadik helyen szerepel. Az első két helyezést elért cég nem járult hozzá adatai közléséhez.
A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke összegzésként azt mondta: a Zalai megyei TOP 100-ban szereplő vállalkozások eredményesek. Nettó árbevételük mintegy 8,1 százalékkal emelkedett 2013-ban az azt megelőző évhez képest.
Mazzag Ferenc szerint a cégek árbevételének, nyereségének növekedése azt jelzi hogy megindult a fejődés a megyében, a gazdaság kezd talpra állni. A nagy számban működő kis- és közepes termelő cégek többsége is "talpra állt" és jó irányba halad - hangsúlyozta.
A megye gazdaságának szereplői 2013-ban összesen több mint 72,5 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el, míg egy évvel korábban az összeg 34,3 milliárd forint volt.

 

MTI - Kanizsa2014-11-28 08:38:00


  Átadták a hévízi elkerülő út utolsó szakaszát

Átadták csütörtökön a 76-os főút hévízi elkerülő szakaszának utolsó, mintegy 8 kilométeres szakaszát, amellyel teljessé vált a fürdővárost és a környező településeket is elkerülő 11 kilométeres új útvonal.


  Leáll a Bonbonetti nagykanizsai gyára, a dolgozók egy része új munkát kap

Várhatóan december 10-én befejezi a működését és ezzel az ostyagyártást a Bonbonetti Choco Kft. nagykanizsai cége, a Choco Bonita Kft., a csoportos létszámleépítéssel elküldött 64 dolgozó mintegy harmadát az ugyanazon a telephelyen működő Kanizsa Pékség foglalkoztatná tovább.


  Munkaügyi kirendeltség: 2014.III. – 2014. IV. negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérés Nagykanizsán

I. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és a Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége e kiadványban bemutatja a térség foglalkoztatási helyzetének alakulását, továbbá a következő negyedévre vonatkozó előrejelzését. A tájékoztató alapja a felkérés során a prognóziskészítésben részt vett 144 munkáltató adatszolgáltatása.
II. Nagykanizsa térségében 2014. április 20. - 2014. október 20. között nagy létszámú /500-600 fős/ havi ki és beáramlás mellett 5 fővel csökkent a regisztrált álláskeresők létszáma. Nagykanizsa és vonzáskörzetének gazdaságilag aktív népessége: 36 150 fő. Az álláskeresési ráta 2014. október 20-án: 10,9 % (49 település).


  Elfogadták a fair bankokról és a forintosításról szóló törvényt

Az Országgyűlés elfogadta a fair bankokról szóló törvényt, valamint azt a törvénymódosítást, amely a jövő év elejétől automatikusan forintosítja a deviza vagy devizaalapú fogyasztói jelzálogkölcsön-szerződéseket.


  KSH: gyorsult a fogyasztás növekedése szeptemberben

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése szeptemberben: a bolti értékesítés volumene 4,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az augusztusi 2,5 százalékos emelkedés után - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


  Továbbra is 400 ezer alatt az álláskeresők száma

Október végén mintegy 395 ezer regisztrált álláskereső szerepelt a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) nyilvántartásában, ez 93 ezerrel kevesebb az előző év azonos időszakinál - tette közzé az NMH a honlapján.


A nap vicce