Ma 2015. július 3. péntek,    
Kornél napja van.    
Látogatók száma : 15324611    


HonlapkeszitesNagy álmok, nagy fejlesztések – Nagykanizsa

Orbán Viktor miniszterelnök látogatása óta lázban ég a város A Modern Városok Program keretében mintegy 50-60 milliárd forintnyi támogatás érkezik Nagykanizsára és térségébe. A lehetőségért azonban keményen meg kellett dolgozni. Erről beszélgetett lapunk Rodekné Hederics Erikával, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Pályázati Csoportjának vezetőjével.

– Egy hosszú szakmai előkészítésen van túl a város önkormányzata, mely Nagykanizsa jövőbeni fejlesztéseit volt hivatott megalapozni. Milyen pályázati, tervezési változások jelentették a legnagyobb kihívást?


– Nagykanizsa önkormányzata egy komoly tervezési folyamat végéhez ért, amely mind szakmai, mind szakpolitikai szempontból is rendkívüli munkát igényelt. Ugyanis a 2014-2020-as európai uniós tervezési időszakra való felkészülésben fontos szerep jutott a megfelelően előkészített és megalapozott területi terveknek. Újdonság, hogy a 2014-2020-as fejlesztések előkészítéseként a megyei jogú városok egy kormányrendelet alapján készítették el a településfejlesztési koncepcióikat és az integrált településfejlesztési stratégiát (ITS) a korábbi integrált városfejlesztési stratégia (IVS) felülvizsgálatával.
A 2014-2020-as tervezés tekintetében a megyei jogú városok elsődlegesen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) finanszírozásával megvalósuló fejlesztésekhez készítettek a gazdaságfejlesztést és a településfejlesztést egyaránt magában foglaló integrált területi programokat, a TOP megadott tartalmi és forrás keretei között. A TOP küldetése, hogy valamennyi megye, térség és település, így a jelenleg hátrányos helyzetű, leszakadó térségek és települések esetében is megtalálja és erősítse azokat a fejlődést szolgáló elemeket, amelyekkel lehetőségeik és erőforrásaik kibontakoztathatók, vagyis a kitörési pontjaik aktivizálhatóak. A TOP elsődleges célja a térségi gazdaságfejlesztés, ezáltal a foglalkoztatás növelése. Jelenleg a TOP azon operatív program, amely biztosíthatja a fő kereteket a területi fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához. Az előző, 2007-2013-as időszakkal ellentétben, a 2014-2020-as ciklusban a megyei jogú városok tervezési kerettel rendelkeznek, úgynevezett dedikált forrást kapnak, így a programokba kerülő projektek finanszírozása biztosítottá válik, természetesen azok szakmai minősége alapján.

– Mi volt a legfontosabb kiindulópont Nagykanizsa és a térség számára?

– Az ITS Megalapozó Vizsgálata azt mutatta, hogy a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés alapvető fontosságú Nagykanizsán és a környező leszakadó térségben, a meglévő kiemelkedő gazdaságfejlesztési lehetőségek kiaknázásával. Meglepő, de Nagykanizsa körül a GINOP szegénységtérképe szerint olyan települések vannak, amelyek ugyanolyan problémákkal küzdenek, mint Észak-Magyarország közismert leszakadó térségei. Ezért Cseresnyés Péter képviselő úr és a város vezetése úgy döntött, hogy a város TOP forráskereteinek 60%-át gazdaságfejlesztésre fordítja, ezen belül pedig konkrétan Gazdaságfejlesztési intézkedésekre a források 43,58%-át.

– Mit jelent ez a mindennapok világából szemlélve, milyen fejlesztések szükségesek?

– Egy közös, a képviselő úr és a város vezetése által szorgalmazott feltáró munka során kirajzolódott, hogy a legfontosabb eszköz az ipari munkahelyteremtő beruházásokhoz szükséges háttér, infrastruktúra és új ipari területek kialakítása. Emellett lényeges a mobilitási feltételek, a közlekedés biztosítása, valamint a városias, szolgáltatási háttér kiépítése és a megfelelő befektetésösztönzés. A városközpont megkezdett megújításának folytatása, tehát az urbanizációs háttér fejlesztése nélkülözhetetlen, mert az itt élők életminőségét és a munkahelyeket teremtő befektetők döntéseit ezek alapvetően befolyásolják. Ezért a városközpont megújításának folytatása lényegében a gazdaságfejlesztés szerves része, mint ahogy a barnamezős rehabilitáció is.

– Mitől sikerült áttörést elérni abban, hogy Nagykanizsa kiemelt fejlesztési területté vált?

– Rendkívül fontosnak ítélem meg a város országgyűlési képviselőjének, Cseresnyés Péternek valamint a város vezetésének azt a felismerését, mely szerint Nagykanizsa ugyan a Nyugat-dunántúli régióban fekszik, azonban gazdasági mutatói azonosak vagy nem érik el az Észak-Magyarországi megyei jogú városok hasonló mutatóit. Képviselő úr több alkalommal személyes, illetve írásos megkeresések alkalmával jelezte a Nemzetgazdasági Minisztérium felé, hogy Nagykanizsa valós gazdasági lehetőségei és a fejlesztéspolitikában alkalmazott besorolása nem teszik lehetővé a térség hatékony gazdasági fejlesztését. Nagykanizsa a fejlettnek számító Nyugat-Dunántúli régió tagjaként a legalacsonyabb támogatás intenzitásban részesül. Ő indítványozta, hogy Nagykanizsa és térsége gazdasága fejlesztésének, versenyképessége és foglalkoztatási szintje növelésének, valamint a város körüli hátrányos helyzetű települések felzárkóztatása érdekében a Nagykanizsai járás valamint a szomszédos Letenyei járás területén a legmagasabb támogatás mértéke ugyanúgy 50%-os mértékű legyen a 2014-2020 közötti időszakban, mint a Nagykanizsával közvetlenül határos kevésbé fejlett Somogy megyében. Mindez természetesen a zalai kis és középvállalkozások támogatási intenzitására is nagy mértékben hatással lenne. Mivel az Európai Unió szintjén elfogadott szabályozások végleges formájukban kialakultak, ezért a jelenlegi támogatási periódus ideje alatt a szabályozás megváltoztatására nincs lehetőség, ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztérium jelezte, hogy a megyében más támogatási kategóriák is alkalmazhatók, melyre az úgynevezett csoportmentességi rendelet ad lehetőséget.

– Mi lehet akkor Nagykanizsa és a térség fejlődésének a kulcsa ebben a környezetben?

– Cseresnyés Péter képviselő úr és a város vezetői számára világossá vált, hogy a kialakult helyzet a jelenleg alkalmazott keretek mellett csak a nagykanizsai térségi programok kiemelt támogatásával kezelhető. Ennek keretében egy olyan programcsomag valósítható meg, amely biztosítja a források leghatékonyabb felhasználását, a létrejövő beruházások gazdasági hasznosulását mind az országos, mind a mikroregionális területen. A nemrégiben bejelentett országos döntések már ezt tükrözik vissza, tehát sikerült elérni a kiemelt támogatást. Lényegében tehát azt érte el a képviselő úr az elmúlt hónapok és évek kitartó munkájával, eredményes tárgyalások sorozatával, hogy az ország vezetői, és Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta, hogy Nagykanizsa és a térség kiemelt fejlesztési programmal támogatandó. Így a múlt heti komoly döntések, amelyek a város és a Mura-programmal a térség jövőbeni sikerét jelenthetik, tulajdonképpen az ő színfalak mögött húzódó szakpolitikai és politikai tevékenységének is nagyban köszönhetőek.

Kanizsa2015-07-02 08:51:00


  Lezárult a TÁMOP-2.1.3.C-12/1- 2012-0697 azonosító számú pályázat keretében zajló nyelvi és informatikai képzés

A Nagykanizsai Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott "Munkatársak képzése az NKSZOCINÁL" című, TÁMOP-2.1.3.C-12/1-2012-0697 jelű pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma EU Fejlesztési és Stratégiai Helyettes Államtitkárság Irányító Hatósági Feladatokat Ellátó Titkárság 2014. augusztus 27-én támogatásra érdemesnek ítélte.


  Lecserélnének két röntgen gépet a kórházban

A Kanizsai Dorottya Kórház két elavult röntgenberendezését szeretné lecserélni mintegy 42 millió forint értékben egy száz százalékban támogatott, a jelenleginél energiatakarékosabban működő berendezések beszerzésére kiírt pályázat keretében.


  Júliustól adókedvezményt kapnak a mezőgazdasági dolgozók munkaadói is

A munkavédelmi akcióterv kiterjesztéseként a mezőgazdaságban foglalkoztatott 25-55 év közötti munkavállalók után is jár az adókedvezmény a munkaadóknak július elsejétől.


  Szerdáig megjelenik az egészségügyi dolgozók mozgóbérét rendező rendelet

Legkésőbb szerdán megjelenik az a két kormányrendelet, amely az egészségügyben dolgozók mozgóbérének számítását már nem a 2012-es, hanem a valós alapilletményhez igazítja - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közigazgatási államtitkára kedden Zalaegerszegen.


  Idénymunkára mehetnek a közfoglalkoztatottak

Közfoglalkoztatottakat is lehet alkalmazni egyszerűsített foglalkoztatásban - döntött kedden az Országgyűlés.


  Jelentősen növeli kapacitását és létszámát a bútorgyártó Kanizsa Trend Kft.

A gyártott bútorok darabszámát és ezzel az árbevételt is a jelenlegi mintegy másfélszeresére tervezi bővíteni néhány éven belül a kárpitos bútorok gyártójaként Magyarországon piacvezető Kanizsa Trend Kft., amely 100-120 új dolgozót kíván alkalmazni és egymillió eurót fordít a gyártási technológia korszerűsítésére - tájékoztatta a cég ügyvezetője hétfőn az MTI-t.


A nap vicce