nagykanizsa hírek Heti válasz nagykanizsa hírek Hvg nagykanizsa hírek Magyar Nemzet nagykanizsa hírek Mandiner nagykanizsa hírek Népszabadság    
Ma 2014. december 22. hétfő,    
Zéno napja van.    
Látogatók száma : 12204383    


HonlapkeszitesHaltermelők: bőséges, jó minőségű a halkínálat

Bőséges a karácsonyi halkínálat, a kereskedők elérhető áron, jó minőségű halat kínálnak a fogyasztóknak - közölte a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke az MTI-vel.


A ponty kilogrammonként 800-1000 forintba kerül, a ragadozó halak - harcsa, csuka, süllő - kilogrammonként 1500-3000 forint közötti áron kerülnek forgalomba, de a növényevő halakat - kárászt, busát - kilónként már 600-700 forintért is meg lehet vásárolni - mondta el Németh István, aki egyben a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Jelezte: az állategészségügyi szabályozások miatt nem adhatnak át élő halakat a fogyasztónak, de az "árut" az értékesítés pillanatáig életben tartják. Ugyanakkor egyre többen keresnek feldolgozott, konyhakész, filézett halakat, aminek kilogrammonkénti ára 1300-1600 forint - tette hozzá.
Beszélt arról is, hogy az idei bőséges csapadéknak köszönhetően a halastavakban folyamatosan cserélődött a víz, kitűnő ragadozóhal-állomány alakult ki. Ennek köszönhetően a halak ízletesek, ezúttal nincs "iszapízük", amely más években jellemző.
A MAHAL elnöke szerint a jó minőségű magyar hal iránt folyamatosan nő az érdeklődés. A legfrissebb számítások szerint az egy főre jutó hazai halfogyasztás elérte a 4 kilogrammot, míg az 1990-es években az emberek átlagosan alig 2,5 kilogramm halat fogyasztottak évente.
Németh István emlékeztetett: az Európai Unióban az élősúlyra átszámított átlagos halfogyasztás évente fejenként 17-18 kilogramm. A MAHOP (Magyar Halászati Operatív Program) támogatásával indított, halfogyasztást bővítő marketing program keretében ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy a hal egészséges, fogyasztása nem csak karácsonykor ajánlott.
A magyar halászati ágazat 2015 és 2020 között mintegy 15,5 milliárd forint uniós támogatást kap, amit elsősorban beruházások finanszírozására, új tavak építésére, régi halastavak rekonstrukciójára, halászat gépesítésére fordítanak. A program keretében új halfeldolgozó üzemeket, halboltokat létesítenek.
A haltermelés nyereséges ágazat, a Tógazda Halászati Zrt. éves árbevétele meghaladja a félmilliárd forintot. A termelés jövedelmezőségi szintje viszont alacsony: a hal ára az elmúlt tíz évben alig változott, és tovább növeli a költségeket a kamionok amortizációja és a szállítóeszközpark korszerűsítése. A megtermelt halmennyiség nagy részét nem tudják hazai piacon értékesíteni, ezért Romániába, Lengyelországba exportálják - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

MTI - Kanizsa


 2014-12-21 12:08:00


  A magyarok alig egytizede utazik télen egy felmérés szerint

A magyarok alig egytizede utazik el télen, főként anyagi okok tartják vissza őket, az utazók többsége az aktív kikapcsolódást választja - derült ki a Travel Channel ismeretterjesztő tévécsatorna reprezentatív kutatásából.


  Kevesebb a fogyasztóvédelmi szabálysértés a karácsonyi vásárokon

Az idei karácsonyi vásárokon végzett ellenőrzések 38 százalékánál találtak szabálysértést a fogyasztóvédelmi ellenőrök, egy évvel korábban az az arány még 42 százalék volt - számolt be a javuló tendenciáról Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón.


  A kivitelre ösztönzik a kkv-kat

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány keretein belül működő Enterprise Europe Network, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos és Zala megyei szervezete közösen Exportösztönzési konferenciát szervezett szerdán a Hevesi Sándor Művelődési Központba. A rendezvénnyel a mikro, kis és középvállalkozásokat motiválnák, illetve segítenék az export tevékenységre.


  Október óta nőtt, tavaly óta mérséklődött az álláskeresők száma Zalában

Zala megyében 17 százalékkal kevesebb volt az álláskeresők száma november végén az egy évvel korábbinál, októberhez képest viszont 7,5 százalékkal többen szerepeltek a kirendeltségek nyilvántartásában - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel.


  Megszavazták a vasárnapi pihenőnap bevezetését

Megszavazta a parlament kedden a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így jövő március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben.


  A parlament elfogadta a 2015-ös költségvetést

Az Országgyűlés hétfőn 131 igen szavazattal, 62 nem ellenében elfogadta a 2015-ös költségvetést. Az államháztartás központi alrendszerének jövő évi bevételi főösszegét 16 312 milliárd 873,0 millió forintban, a kiadási főösszegét 17 190 milliárd 277,1 millió forintban, hiányát pedig 877 milliárd 404,1 millió forintban állapította meg a parlament.


A nap vicce