Ma 2015. november 26. csütörtök,    
Virág napja van.    
Látogatók száma : 18128142    
HonlapkeszitesZalai cégek, akik a prímet viszik foglalkoztatásban, árbevételben

A megye gazdasági teljesítményéről és a legnagyobb cégek százas listájáról immár negyedik alkalommal adott átfogó elemzést – a TOP 100 kiadvány révén – a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Nyugat-Dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága és a Zalai Hírlap.


A kiadványt szerdán mutatták be ünnepélyes keretek közt a Medgyaszay Házban. Mazzag Ferenc, a megyei kamara elnöke köszöntőjében kiemelte: a legnagyobb zalai cégek és vállalkozások értékesítésből származó tavalyi nettó árbevétele – az előző évekhez képest – több mint 14 százalékkal, azaz közel 413 milliárd forintra nőtt. Illetve, a TOP 100-as zalai vállalkozások foglalkoztatják a legtöbb embert a megyében, a munkavállalók mintegy harmadát.
- Zala megyében az országos átlagnál jobban erősödtek a bérek, bár még van hova fejlődni e tekintetben – ezt már Cseresnyés Péter, munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, parlamenti képviselő mondta a zalai gazdaságfejlesztésről és a foglalkoztatáspolitikáról tartott előadásában.
Mint az a politikus hangsúlyozta: az EU 2020-ig a foglalkoztatást 68 %-ról 75 %-ra kívánja növelni. Ennek értelmében 700-750 ezer embernek – akik hiányoznak a foglalkoztatásból - szükséges a jövőben munkát biztosítani. Mindehhez népszerűsíteni kell a rugalmas foglalkoztatást, növelni kell a munkavállalói kedvet, illetve, többek közt, meg kell állítani a közfoglalkoztatás és a segélyezés „körforgását”. Cseresnyés Péter egyúttal több kormányzati programot is bemutatott, amik egyike – sok más mellett – a 36 ezer regisztrált, munkanélküli fiatalnak nyújt segítséget. A következő pénzügyi EU-s ciklusban pedig a kormány 7200 milliárd forintot fordít munkahelyteremtésre, gazdaságfejlesztésre.
Az államtitkár előadásában megjegyezte: már a 2010-es kormányváltáskor megállt a munkanélküliség csökkenése, s a foglalkoztatási ráta is nőtt, 54%-ról 65%-ra.
- Az országos bérnövekedés élén áll, 2012-től, a régió. Ezen belül megyénk a harmadik helyet foglalja el a bérek átlagos színvonalában és növekedésük területén – szögezte le az államtitkár.
- Ahhoz pedig, hogy Zalában a foglalkoztatottság növekedjen, a munkanélküliség viszont csökkenjen, a megyének össze kell fognia. Éppen ezért szükséges, hogy Zalaegerszeg és Nagykanizsa kezdje el az együttműködést – fogalmazott Cseresnyés Péter.
Az államtitkár szavait követően különböző előadásokat hallgathattak meg a résztvevők.
A TOP 100 zalai cégek sorában – nem mellesleg – több nagykanizsai, illetve környéki vállalkozás is előkelő helyet foglal el. Van köztük közmű-és mélyépítéssel, bútorgyártással, víztermeléssel-, és kezeléssel, valamint gáziparban érdekelt vállalkozás, cég is.

Sz.Zs.


 2015-11-26 09:47:00


  Készüljünk együtt a Karácsonyra!


  Szállodaszövetség: ismét kétszámjegyű növekedés a magyarországi szállodák forgalmában

Az év első három negyedévében a magyarországi szállodák bruttó forgalma 11,8 százalékkal haladta meg az előző évit, csaknem 250 milliárd forintot tett ki, a bruttó szobaár-bevétele pedig 14,4 százalékkal, 146 milliárd forintra nőtt - egyebek között ez derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) legfrissebb elemzéséből.


  Cseresnyés: a fiatalok ne rossz diplomáért, hanem jó szakmáért küzdjenek

A jó képességű fiatalok ne rossz diplomáért, hanem jó szakmáért küzdjenek az iskolapadokban - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára hétfőn, A munkaerőpiac fejlesztési lehetőségei Székesfehérváron címmel rendezett szakmai konferencián.


  Nagy karácsonyi rohamra számíthatnak a kereskedők

Nagy karácsonyi rohamra számíthatnak a kereskedők, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) előzetes becslése szerint a tavalyihoz képest 5-6 százalékkal, 940-950 milliárd forintra nőhet a decemberi forgalom - mondta Vámos György, a szövetség főtitkára az MTI-nek.


  ÁLLÁS – ÁLLÁS - ÁLLÁS

A Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal az alábbi szakmákban, illetve munkakörökben kínál elhelyezkedési lehetőséget:


  Megjelent a gyógyhelyek turisztikai fejlesztését támogató pályázat

A gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztését támogató pályázati felhívás jelent meg 6,9 milliárd forint keretösszeggel a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-t.


A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble

Nagykanizsán induló online hírportál online szerkesztőt keres.

Részletes önéletrajzzal jelentkezni a kanizsahetilap@chello.hu e-mail címen lehet.