Ma 2015. október 5. hétfő,    
Aurél napja van.    
Látogatók száma : 17066176    


HonlapkeszitesKétszámjegyű növekedés a magyarországi szállodák forgalmában

Az év első hét hónapjában a magyarországi szállodák bruttó forgalma 11,2 százalékkal haladta meg az előző évit, 179,13 milliárd forintot tett ki - derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) legfrissebb elemzéséből.


 A szállodák bruttó szobaár-bevétele 13,3 százalékkal, 102,8 milliárd forintra nőtt.
A budapesti szállodák bruttó forgalma 14,2 százalékkal 88,167 milliárd forintra nőtt, a szobaár-bevétele pedig 15,7 százalékkal 55,3 milliárd forintra emelkedett idén január-júliusban.
Az első hét hónapban a szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma 8,1 százalékkal, a külföldieké 5,4 százalékkal volt magasabb a tavalyinál. A szállodai vendégéjszakák száma országosan 6,6 százalékkal, Budapesten 8,0 százalékkal nőtt, a Balatonon viszont 2,9 százalékkal csökkent. Budapesten 8,9 százalékkal nőtt a külföldi vendégéjszakák száma.
A hazai szállodák átlagos kihasználtsága idén január-július között 2,8 százalékponttal emelkedett, 52 százalékos volt, bruttó átlag szobaára 6,8 százalékkal 17 056 forintra, az egy kiadható szállodai szobára jutó szobaár-bevétel (Revpar) mutatója 12,8 százalékkal 8869 forintra emelkedett. A Revpar mutatót tekintve a szállodák 2015 júliusában a kelet-közép-európai régióban vizsgált öt ország - Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - között 61,9 euróval a 2. helyen voltak.
Felhívták a figyelmet arra, hogy országosan a szállodák teljesítményét a budapesti hotelek húzták: idén január-július között a szállodákban jelentkező összes vendégéjszaka 41,5 százaléka, a belföldi vendégéjszakák 9,2 százaléka, a külföldi vendégéjszakák 67,5 százaléka, az összes szállodai árbevétel 49,2 százaléka, a szobaár-bevétel 53,8 százaléka a budapesti hotelekben realizálódott, miközben a szállodai kapacitás 31,5 százaléka volt Budapesten.
Megjegyzik, hogy a Balaton régióban tapasztalt elmaradás oka a hévízi szállodák forgalmában idén az első hét hónapban mutatkozó 10,4 százalékos csökkenés, ami az orosz és ukrán kereslet drasztikus visszaesésének következménye. Idén január-július között a balatoni régió szállodáinak bruttó árbevétele - a hévízi hotelek nélkül - 15,9 milliárd forint volt, 7,2 százalékkal magasabb a múlt évinél. A balatoni régióban január-júliusban a szállodai vendégéjszakákból 67,3 százalék volt a belföldiek, 32,7 százalék a külföldiek részaránya. A külföldi a bázishoz képest 12 százalékkal csökkent, a belföldi 2,3 százalékkal nőtt.
A szállodákban beváltott 8,548 milliárd forint értékű SZÉP-kártya a tavalyinál 4 százalékkal nagyobb, ez a hotelek belföldi 35 milliárdos szállásdíj bevételének 24,4 százalékát tette ki.
A legnagyobb beutazó piacok közül kiugró volt a növekedés a brit (+25,1 százalék), az amerikai (+15,4 százalék), az olasz (+10,6 százalék), a cseh (+8,2 százalék) és a francia (+7,2 százalék) piacokról. A szomszédos országok közül Szlovákiából (+13 százalék), Szerbiából (+6,7 százalék), Horvátországból (+4,3 százalék) is kedvezően alakult a forgalom. A hagyományosan legnagyobb piacról, Németországból folytatódott az elmúlt években tapasztalt negatív tendencia: január-júliusban 3,6 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma, ezzel szemben júliusban 9,8 százalékkal nőtt.

 

MTI - Kanizsa2015-10-04 04:59:00


  Elemzők 7 százalékos munkanélküliségi rátát várnak idén

Idén átlagosan 7 százalékos munkanélküliségi rátát várnak Magyarországon az MTI által megkérdezett elemzők, akiknek azonban megoszlik a véleménye arról, hogy az őszi-téli hónapokban nő vagy csökken-e az állástalanok aránya.


  Vagyonátadási szabálytalanságokat tárt fel az ÁSZ a NIF-nél és a Magyar Közútnál

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. 948 milliárd, a Magyar Közút Nonprofit (MKN) Zrt. pedig 95 milliárd forintnyi vagyont nem adott át vagyonkezelésbe - a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül - a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnak (KKK) 2010 és 2013 között, holott erre törvény kötelezi a cégeket - mondta Makkai Mária, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felügyeleti vezetője.


  Közép-európai fürdők szakvásárát tartják Hévízen

A közép-európai térség gyógy- és wellnessfürdőinek szakvásárát, illetve üzleti találkozót tartanak ezekben a napokban Hévízen, ahol a rendezvényt kísérő pénteki sajtótájékoztatón elhangzott: a vendégkör átrendeződésének köszönhetően csak kismértékű visszaesés tapasztalható a város turizmusában.


  Közfoglalkoztatási kiállítás

Pintér Sándor belügyminiszter és Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó az országos közfoglalkoztatási kiállításon a Városligetben 2015. október 2-án. MTI Fotó: Kallos Bea


  Helyreigazító közlemény

 „A 2015. szeptember 14. napján megjelent „Kanizsai Mustár: Minőség megfizethető áron” című írásunk tartalmi részében azon valótlan tényt híreszteltük, hogy a Kanizsa Mustár, mint diabetikus termék különleges, hiszen az Európai Unióban nem találni más diabetikus mustárt; továbbá azon valótlan tényt híreszteltük, hogy a Kanizsai Mustárt gyártó cég jelenlegi tulajdonosai jól ismerték az előző tulajdonosokat, akiktől később megvásárolták a céget. A valóság ezzel szemben az, hogy a Hermész-Hírhozó Kereskedelmi Bt. már a diabetikus Kanizsai Mustár megjelenését megelőzően gyártott és forgalmazott cukormentes (diabetikus) mustárt GHAURVED márkanév alatt, valamint a Kanizsai Mustárt gyártó cég jelenlegi tulajdonosai nem ismerték az összes korábbi tulajdonost, csak egyet, akitől megvásárolták a céget, míg a másik korábbi tulajdonos GHAURVED márkanév alatt a több mint kétszáz éves ősi magyar receptúra alapján gyárt mustárt és van jelen a magyar piacon.”


  Az elejtett gímszarvasok több mint 60 százaléka érmes Zala megyében

Zala megyében 440 gímszarvasbikát ejtettek el a szarvasbőgés idején, a példányok 63 százaléka lett érmes a trófeabírálaton - tájékoztatta a megyei kormányhivatal vadászati és halászati főfelügyelője az MTI-t.


A nap vicce


Nagykanizsán induló online hírportál online szerkesztőt keres.

Részletes önéletrajzzal jelentkezni a kanizsahetilap@chello.hu e-mail címen lehet.