nagykanizsa hírek Heti válasz nagykanizsa hírek Hvg nagykanizsa hírek Magyar Nemzet nagykanizsa hírek Mandiner nagykanizsa hírek Népszabadság    
Ma 2014. szeptember 18. csütörtök,    
Diána napja van.    
Látogatók száma : 10992980    
HonlapkeszitesSzeptember közepétől kibővül a kötelező jótállás köre

A jótállási kötelezettséggel járó tartós fogyasztási cikkek köre kibővül, és egy kivétellel a 10 ezer forintos eladási ár lesz a jótállás kritériuma - a márciusban született kormányrendeletnek ez a szabálya  ma lép hatályba.


A kormány 2005-ben készített egy listát arról, hogy milyen termékekre kötelező jótállást vállalni. Ebben a háztartási gépek többsége értékhatár nélkül szerepelt, most viszont ezeknél is feltétel lesz a 10 ezer forintos eladási ár. Ebbe a körbe tartoznak például a hűtők, a mosó- és mosogatógépek, a porszívók, a varrógépek, valamint a villanybojlerek is.
Új termék a listán a 10 ezer forintnál drágább napszemüveg, az elektromos kerékpár, és -roller, a quad, továbbá a motoros vízi jármű is.
Felkerültek a listára - a szintén 10 ezer forintnál drágább - gyermekgondozási cikkek, mint például a gyermekfigyelő berendezés, de ide tartozik a hinta és a csúszda is.
Végül jótállás jár a lőfegyverre, a sportszerre, továbbá az elektromos szépségápolási eszközre is.
Az egyedüli termék, amelynél 50 ezer forint eladási ár a jótállási értékhatár, a nemes- vagy félnemes szőrméből készült ruházati termék.
A márciusban megjelent, és áprilistól hatályos kormányrendelet alapján a fogyasztási cikkekre továbbra is egy év jótállás jár, de a dokumentum hangsúlyozza, hogy a határidő jogvesztő, lejártával a jótállás mindenképpen megszűnik.
A jótállás lényege, hogy a gyártónak, illetve a kereskedőnek kell bizonyítania azt, hogy a vásárló nem rendeltetésszerűen használta a terméket. Ellenkező esetben köteles kijavíttatni, illetve kicserélni azt. Ezzel szemben áll a szavatosság: ennél a vevőnek kell bizonyítania azt, hogy a hiba már a vásárláskor is "bent volt" a termékben.
A vásárolt eszköz szakember általi üzembe helyezését továbbra is előírhatja a forgalmazó, illetve gyártó, de az nem róhat aránytalan terhet a fogyasztóra.
A rendelet kiemeli, hogy a jótállási jegynek a jótállási idő végéig jól olvashatónak kell lennie. Ezt a szabályt az indokolta, hogy az olcsó hőpapírra másolt jegyek pár hónap alatt elhalványodtak. Ha a vásárló nem tudja bemutatni a jótállási jegyet, de birtokában van a nyugta vagy a számla, azzal is érvényesítheti a jótállást.
A jótállási jegyre rá kell nyomtatni azt is, hogy jogvita esetén a vásárló a kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületekhez fordulhat. Ez nem kötelező, de az eddigi tapasztalatok szerint a perek többsége megelőzhető ezzel a mediációs eljárással.

 

MTI - Kanizsa2014-09-15 06:09:00


  Épületfelügyeleti rendszerrel az energiahatékonyságért

A Zalakarosi Fürdőről sokat hallottunk az elmúlt 4 évben, sok más mellett a rengeteg fejlesztés jóvoltából. Átadták a kültéri, majd a beltéri gyermek élményfürdőt közel 200 vízi attrakcióval, felújították a fedett fürdőt, a létesítmény legrégebbi részét is. A vendégek a modern külsőt látják, viszont a mögötte lévő műszaki tartalom is komoly korszerűsítésen ment keresztül. Minderről Tóth Jánossal, a fürdőkomplexum műszaki igazgatójával beszélgettünk.


  Keszthely, a burgonya hazája

A Pannon Egyetemen keszthelyi Burgonyakutatási Központjában 50 éve következetes munka folyik azért, hogy a hazai éghajlati és kórtani viszonyoknak megfelelő, kiváló termőképességű és minőségű saját fajtákat állítsanak elő. A legfontosabb cél, hogy ezekkel a fajtákkal a termelők és fogyasztók is maximálisan elégedettek legyenek. A sikeres munkához gyakorlatilag minden adott Keszthelyen, kiváló szakember gárda (25 fő), szaktudás, laboratóriumok, egy 10 hektáros nemesítési tenyészkert és 70 ha szaporítóterület. 


  A vendégek és a vendégéjszakák száma is nőtt a Balatonnál az első fél évben

A balatoni kereskedelmi szálláshelyeken 516 ezer vendég 1 millió 570 ezer vendégéjszakát töltött el idén az első fél évben, így a 2013. január-júniusi időszakhoz képest összesen 32 ezerrel többen foglaltak szállást a tónál, a vendégéjszakák száma pedig 73 ezerrel nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


  Átadták a Magyar Termék Nagydíj elismeréseket

 

Hatvanhat magyar termék és szolgáltatás kapta meg az idén a Magyar Termék Nagydíjat, a pályázatot kiírók tanácsa nyolc nívódíjat ítélt oda, és tíz szervezet adományozott különdíjat. Az elismeréseket szerdán adták át az Országházban rendezett ünnepségen.A díjazottak közt ott szerepel a ZALAERDŐ Zrt. - LENPELL keményfa pellet termékével. MTI Fotó: Soós Lajos 


  Csúcstalálkozóval indult a KKV-k országos versenye

A kis- és középvállalkozói szektor egyik országos szervezete, a KKVHÁZ idén is útjára indította a megyék versenyét, amelyhez a határon túli vállalkozásokat képviselő szervezet, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat is csatlakozott. Az idei verseny Zala megyében indult, hiszen tavaly ez a megye nyerte az első országos versenyt. A Zalaegerszegen tartott rendezvényen meghirdették a KKV-barát vállalati cím elnyeréséért indított versenyt és a jövő időszak pályázati lehetőségeiről is szó esett.


  A kis- és középvállalkozások támogatását kérik a miniszterelnöktől

A kis- és középvállalkozói szektor (kkv) támogatását kérik az ágazat szereplői Orbán Viktortól olyan formában, hogy a miniszterelnököt egy majdani zalai kkv-fórumra invitálják - mondta el a vállalkozók és az őket képviselő szervezetek számára rendezett hétfői zalaegerszegi találkozón a szervező KKVHáz Zrt. vezérigazgatója.


A nap vicce