Ma 2015. július 30. csütörtök,    
Judit napja van.    
Látogatók száma : 15752133    


HonlapkeszitesKSH: 6,9 százalékra csökkent a munkanélküliség április-júniusban

Idén április-júniusban 310 ezer volt a munkanélküliek száma, 49 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta 1,2 százalékponttal, 6,9 százalékra csökkent - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


Az előző három hónapos, március-májusi időszakkal összehasonlítva 10 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma és 0,2 százalékponttal javult a munkanélküliségi ráta.
A 15-74 éves korosztályban a munkanélküli férfiak száma 28 ezerrel, 164 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 1,3 százalékponttal, 6,7 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.
A nők munkanélküliségi aránya ennél kisebb mértékben, 1,1 százalékponttal, 7,1 százalékra mérséklődött, a munkanélküli nők száma 21 ezerrel, 147 ezerre csökkent.
Az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak, a 25-54 évesek körében 1,1 százalékponttal, 6,1 százalékra csökkent a munkanélküliség. Az 55-64 évesek között 1 százalékponttal, 5,8 százalékra javult a ráta. A munkanélküliek csaknem ötöde a 15-24 éves korosztályból került ki, e korcsoport 17,8 százalékos munkanélküliségi rátája 2,9 százalékponttal lett alacsonyabb, mint egy évvel korábban.
A munkanélküliség mind a hét statisztikai régióban csökkent, a Nyugat-Dunántúlon 1,2 százalékponttal alacsonyabb, 3,6 százalékos volt a ráta, míg az Észak-Alföldön az 1,5 százalékpontos javulás ellenére is 11,2 százalékos a munkanélküliség.
A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint 2015. június végén 367 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, 16,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.
A munkanélküliek 48,5 százaléka tartósan munkanélküli, azaz legalább egy éve keres állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 18,5 hónapról 19 hónapra nőtt az április-júniusi időszakban.

 

MTI - Kanizsa2015-07-29 11:30:00


  Döntött a csúcstárca - Megvannak a nyertesek

Mintegy 18 milliárd forint értékben támogatja a Miniszterelnökség környezetbarát és energiahatékony kertészeti gépek beszerzését. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap pályázatán 1800 kérelmet támogatottak, a nyertesek várhatóan már a héten értesítést kapnak.


  Új szolgáltatás a bérlőkért az Inkubátorházban

A Nagykanizsai Inkubátorház és Innovációs Központ megnyitása óta folyamatosan bővíti szolgáltatásainak körét azért, hogy a betelepült vállalkozásoknak egyre komfortosabb körülményeket alakítsanak ki. Fontos cél ugyanakkor, hogy az intézményben található vállalkozások sikeréhez minél több módon segítséget nyújtsanak. Ennek egy újabb állomásaként új szolgáltatást vezet be a Buda Ernő utcában található inkubátorház.


  ÁLLÁS – ÁLLÁS - ÁLLÁS

A Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal az alábbi szakmákban, illetve munkakörökben kínál elhelyezkedési lehetőséget:


  Félmilliárdos bővítésbe kezdett a pacsai baromfifeldolgozó

Két ütemben összesen mintegy félmilliárd forint értékű bővítésbe kezdett a pacsai baromfifeldolgozót üzemeltető Pulyka-Java Kft., amely a 2012-ben nyitott, majd másfél évvel később fel is számolt egykori Zalai Baromfifeldolgozó Kft. üzemét tavaly indította újra.


  Májusban 4,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2015 májusában a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ez 0,2 százalékponttal magasabb az első becslésnél - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a második becslés alapján.


  A hétvégére várhatóan befejeződik a búza aratása az országban

A hétvégére várhatóan befejeződik a búza aratása az országban, mivel az aratás idején kedvező volt az időjárás - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke az MTI-nek.


A nap vicce


Nagykanizsán induló online hírportál online szerkesztőt keres.

Részletes önéletrajzzal jelentkezni a kanizsahetilap@chello.hu e-mail címen lehet.