nagykanizsa hírek Heti válasz nagykanizsa hírek Hvg nagykanizsa hírek Magyar Nemzet nagykanizsa hírek Mandiner nagykanizsa hírek Népszabadság    
Ma 2014. július 22. kedd,    
Magdolna napja van.    
Látogatók száma : 10342420    


Bluecast Kft.A fogyasztói árak további csökkenésére számítanak az elemzők

A következő hónapokban is a fogyasztói árak csökkenésére számítanak az MTI-nek nyilatkozó elemzők, miután a júniusi fogyasztói árindex ismét alacsonyabb lett a piac által vártnál.


Az idén júniusban 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakkal összevetve, az előző hónaphoz képest viszont 0,1 százalékkal nőttek a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölt adatai szerint.
Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary Zrt. vezető elemzője szerint a fogyasztói árindex várhatóan decemberig rendkívül alacsony lesz, akkor azonban akár 1,4 százalékra is ugorhat, hiszen kikerül a bázisból a tavaly novemberi jelentős, 11,1 százalékos hatósági energiaár csökkentés. Az idei alacsony bázis miatt jövőre már a jegybank 3 százalékos célja közelébe emelkedhet az infláció - mondta az elemző.
Balatoni András, az ING Bank vezető makroelemzője az MTI-nek elmondta, hogy most a piac elszámolta magát, csupán 0,1 százalékos árcsökkenésre számítottak júniusban. A jegybank előrejelzése azonban megegyezett a bekövetkezett 0,3 százalékos csökkenéssel, így nem várhatók komolyabb monetáris politikai következmények - mondta.
A következő időszakban az éves árszínvonal hullámzására számít az elemző: júliusban nulla, esetleg negatív, augusztusban pozitív, majd szeptemberben ismét negatív éves index várható a tavalyi magas bázis miatt, amit elsősorban a dohánytermékek árának tavaly szeptemberi emelkedése okozott.
Az év utolsó hónapjaiban ismét emelkedő, 1 százalék körüli árdinamika várható, ami éves átlagban 0,1 vagy 0 százalék körüli inflációt jelez. Az inflációs ráta alakulásában domináns hatása van a rezsicsökkentésnek, de a másodkörös hatások is jelentősek, a vállalatok és háztartások jelentősen mérsékelték inflációs várakozásaikat - fejtette ki Balatoni András.
Hozzátette: ugyan a korábbi 4-5 százalékos "trendinfláció" lecsúszott 2-3 százalékra, deflációs veszély továbbra sincs, mivel a szélsőséges áringadozású termékcsoportokat és a szabályozott árakat kiszűrő maginfláció 2,6 százalékos, ami konzisztens a jegybank inflációs céljával.

 

MTI - Kanizsa2014-07-22 08:02:00


  A lakosság kevesebb mint fele megy idén nyaralni

A hazai internetezők körében végzett felmérés tanúsága szerint a lakosság mindössze 46 százaléka tervez üdülést idén, és átlagosan nyolc napot szán pihenésre - derül ki a Budapest Bank felméréséből.


  Indulásra kész a hulladékgazdálkodás nyomkövető rendszere

Tesztüzemben már működik a Hulladékgazdálkodási Navigáció Országos Rendszere (HUNOR), a pontos és gyors adatfeldolgozást biztosító informatikai rendszer kialakításához csaknem 900 millió forint európai uniós támogatást nyert el az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ).


  Négy százalék fölötti a reálbér-emelkedés az elemzők szerint

A negatív infláció miatt magas a reálbérek emelkedése, több mint 4 százalék, ami a fogyasztás további bővülését vetíti előre - mutattak rá banki elemzők a májusi keresetalakulást értékelve. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hangsúlyozta, hogy tovább folytatódik a reálbér-emelkedés Magyarországon.


  A pályázatírói piac tisztulása érdekében tanúsító rendszert működtet a szakmai szövetség

A Pályázati Projektmenedzserek és Tanácsadók Országos Szövetsége (PÁTOSZ) kidolgozta és már működteti a szakma önszabályozásaként a "Megbízható tanácsadó" tanúsító rendszert - közölte Maróczi Imre, a szövetség elnöke az MTI-vel.


  Fidesz: zalai turisztikai brand megteremtésére van szükség

A megye turisztikai szereplőivel összefogva zalai brand megteremtésére van szükség, amelynek révén nemcsak egy éjszakát, hanem egy egész hetet eltölthetnének Zalaegerszegen a turisták - közölte pénteken a zalai megyeszékhely fideszes polgármesterjelöltje.


  Négyzetméterenként kétszázszoros árkülönbség is előfordul a lakáspiacon

Akár kétszázszoros négyzetméterár-különbség is tapasztalható az Otthon Centrum (OC) ingatlan franchise hálózat idei, első félévi magyarországi lakáskínálatban, az eladott ingatlanoknál pedig több mint százszoros eltérés is előfordult.

Az OC MTI-hez eljuttatott elemzésből kiderül, hogy a legolcsóbb családi ház kevesebbet ér, mint a főváros második kerületében kínált társasházi lakás egy négyzetmétere. A 2 szobás, 100 négyzetméteres, felújításra szoruló Zala megyei családi ház a hozzá tartozó 1900 négyzetméteres telekkel egymillió forintért kelt el.

A nap vicce


Kedves Olvasóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy lapunk nyomtatott változata július 10. és augusztus 27. között nem jelenik meg.

A szünet utáni első, 27. lapszámunkat augusztus 28-án olvashatják.

Addig is kattintsanak folyamatosan frissülő weblapunkra: www.kanizsaujsag.hu!