Ma 2017. március 23. csütörtök,    
Emőke napja van.    
Látogatók száma : 28592732    


HonlapkeszitesIndul a nyári időszámítás

Minden év március utolsó vasárnapján – idén március 26-án – kezdődik a nyári időszámítás, amely október utolsó vasárnapjáig tart. Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk időmérő eszközeinket. Az óraátállítással 1980 óta Magyarország is villamos energiát spórol.


Az Európai Unióban 1996 óta egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. (azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség) között hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák. Az órák előreállítása napirendünk megváltoztatása nélkül biztosítja azt, hogy a természetes világossággal jobban egybeessen ébrenlétünk időszaka, amely reggel 7 és este 10 óra közé esik. Ennek eredményeként ilyenkor kevesebb energiát kell világításra használni.

A hazai villamosenergia-rendszert irányító MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt. szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, hiszen egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5–3%-os (2000–4000 MWh) fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítás utáni időszakban.

Az óraátállításoknak köszönhetően éves szinten körülbelül 100-120 GWh-val kevesebb áramot használunk a nyári időszámítás ideje alatt, ami 30–40 ezer – közel egy városnyi – háztartás éves fogyasztásának felel meg. A fel nem használt energiát természetesen kifizetni sem kell, és ez kb. 4-5 milliárd forinttal csökkenti az ország ”áramszámláját”. A megtakarítás nem csak a pénztárcát kíméli: ha ugyanis kevesebb energiát kell megtermelni, azáltal mérséklődik a környezetre jutó terhelés is.2017-03-23 11:08:00


  Kampányt indít az építőipari szakmák népszerűsítéséért a Mapei Kft.

Kommunikációs kampányt indít az építőipari szakmák népszerűsítése érdekében általános iskolásoknak és szüleiknek az építőipari Mapei Kft. - mondta Markovich Béla, a társaság ügyvezetője sajtótájékoztatón.


  Az új laborokban a kutatás-fejlesztés mellett a tehetséggondozásra is nagy hangsúlyt fektetnek

A víz világnapján átadták a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ legújabb laborjait. Itt a szakemberek mellett diákok is végezhetnek kutatásokat és bekapcsolódhatnak a munkákba is, a központ ugyanis nagy hangsúlyt fektet a tehetségek gondozására.


  Minősített pályázatírókkal segíti az agrárgazdasági kamara a források lehívását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Pályázati Tanácsadói Hálózata segítséget nyújt mintegy 400 ezer tagjának a pályázatok kiválasztásában, elkészítésében, megvalósításában, a rendelkezésre álló források hatékony lehívásában.


  Zala megyében 17 százalékkal csökkent az álláskeresők száma tavaly óta

Zala megyében 17 százalékkal csökkent februárban az elmúlt év azonos időszakához képest az álláskeresők száma - közölte a kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya szerdán az MTI-vel.


  Pályázati felhívás ingatlanvásárlás támogatására

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata a vállalkozás-támogató programjáról szóló 78/2011.(VII.11.) önkormányzati rendelet alapján 2017. évre vonatkozóan pályázatot hirdet ingatlanvásárlás támogatására vissza nem térítendő pénzügyi támogatás formájában.

Részletek a város honlapján.


  A Nemzeti Vízstratégia kiemelten foglalkozik a Balatonnal

A közelmúltban megszületett Nemzeti Vízstratégia és a végrehajtását biztosító intézkedési tervről szóló kormányhatározat mindössze két esetben fogalmaz meg konkrét térségre kiterjedő feladatokat, és ezek mindegyike érinti a Balatont - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) Víz világnapi konferenciáján kedden Siófokon.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble