Ma 2017. április 29. szombat,    
Péter napja van.    
Látogatók száma : 29518590    


HonlapkeszitesFalitábla az első segélyről: rögtöni baleseteknél az orvos megérkezéséig…

Igen, így különírva: első segély. Ugyanis egy évszázada (is) nagyon komolyan vették a gyakran életmentő, a baj megtörténte utáni, azonnali segítségnyújtást. Olyannyira, hogy kilencven évvel ezelőtt miniszteri rendelet tette kötelezővé az elsősegélynyújtás módját és módszereit szemléltető falitábláknak a közforgalmú helyeken való kifüggesztését. A falitábla történetéről Klaszán Sándort, a nagykanizsai mentőállomás mentő-szakápolóját kérdeztem.


– Dr. Kresz Géza százharminc évvel ezelőtt,1887. március 27. napján hozta létre a Budapesti Önkéntes Mentőegyletet, a mai mentőszolgálat elődjét. A Magyar Királyság első mentőállomása néhány héttel később, 1887. május 10-én, a még épülő Szent István Bazilika tövében, a Lipót bazár tér 47.szám alatti épület szűk kis helyiségében kezdte meg a működését. Kevesen tudják, hogy dr. Kresz Géza a Budapesti Önkéntes Mentőegylet megalakítása előtt, 1884-ben, amikor a főváros V. kerületének tisztiorvosaként dolgozott, megszerkesztett egy olyan elsősegélynyújtást bemutató falitáblát, amelyet 1927-ben kötelező érvénnyel függesztettek ki minden közforgalmú intézményben – sorolta Klaszán Sándor, a kanizsai mentőállomás mentő-szakápolója.

 

 

– A Magyar Királyi Népjóléti és Munkaügyi Miniszter a 108.421/1927. számú rendeletével tette kötelezővé az elsősegélynyújtás módját és módszereit szemléltető falitábláknak egy vagy több példányban, jól látható helyen való kifüggesztését. A táblák elhelyezésének helyszíneiről emígy fogalmazott a rendelet: „mindazokon a helyeken és épületekben, ahol ötnél több ember foglalkozik illetve megfordul és szerencsétlenség vagy rosszullét előfordulhat, a helyiségek számához és nagyságához mérten egy vagy több példányban ki kell függeszteni és azok sértetlen állapotban való megtartásáról kellőleg gondoskodni. Az első segélynyújtási táblák a nagykanizsai Magyar Távirati Irodában (Sugár u.6. Telefon: 338.) beszerezhetők” – idézte a nagykanizsai mentős a Zalai Közlönyben, illetve Lendvai Rezső: A Szombathelyi Önkéntes Tűzoltó és Mentő Egylet története című könyvében is olvasható miniszteri ukázt.

– És hogy milyen helyszínek voltak ezek konkrétan? – kérdez vissza Klaszán Sándor. – Vöröskereszt-egyletek, rendőrség, csendőrség, hatósági és községi közegek, vasút, tűzoltóság, gyárak és népiskolák. A tábla rajzos illusztrációkkal magyarázta el, hogy mit kell tenni az orvos megérkezéséig sérülések, sebek, csonttörések és ficamok ellátása érdekében, de részletesen ellátta az olvasóját tanácsokkal egyéb balesetek rögtöni ellátásának módjáról is. Például mit kell tenni eszméletvesztés, fulladás, villámsújtás, fagyás, gutaütés, görcsök, agyrázkódás és mérgezések esetén, illetve hogyan kell szállítani, bekötözni a sérültet.

Dr. Papp Attila2017-04-29 08:08:00


  Beszélgetnek, fürdetnek, etetnek - Önzetlenül a betegekért

Az Önkéntes Segítő Szolgálat 2008 óta működik a Kanizsai Dorottya Kórházban. Az akkor 13 fővel indult csapat az önkéntes tevékenység próbája volt. Nélkülözhetetlenségüket az is bizonyítja, hogy 2017 májusában ismét toborzást hirdet az intézmény. Munkájuk által a nővérek terheit is lehet csökkenteni, hiszen azzal, hogy hetente egy-két alkalommal bejárnak a betegekhez beszélgetni, olyan szaktudást nem igénylő feladatot látnak el, amire a nővérnek a napi munkája során nincs se kapacitása, se ideje.


  Ingyenes anyajegyszűrés - A vizsgálat alig pár perc, mégis életet menthet

Idén is lesz ingyenes anyajegyszűrés a Kanizsai Dorottya Kórházban. A szakemberek szeretnék, ha minél többen elmennének a vizsgálatra május 8-a és 26-a között. Az alig párperces ellenőrzéssel ugyanis könnyen kiszűrhetőek a melanómás esetek. Tavaly csaknem 700 embert vizsgáltak meg, közülük hét esetben gyanús bőrelváltozást találtak.

A szakemberek szerint érdemes eljárni szűrésekre, hogy megállapítsák, történt-e valamilyen elváltozás a bőrön. A megváltozott szerkezetű anyajegy ugyanis melanóma is lehet, ami a legagresszívabb bőrrákok közé tartozik, ráadásul korai halálozáshoz is vezethet. Mint arra dr. Buzás Judit szakorvos felhívta a figyelmet: „Minél előbb megtörténik egy gyanús anyajegy eltávolítása - az azt jelenti, hogy időben – az esetleg következmény nélkül marad. Tehát tévhit, hogyha egy anyajegyet eltávolítanak, akkor abból nagyobb baj lehet. Ez az eddigi idők folyamán nem igazolódott be, tehát abból probléma nincs, hogyha egy festékes anyajegyet eltávolítanak azért, mert a szerkezete megváltozott és gyanú lehet arra, hogy melanómává fajul."


  Így mentheti meg a sündisznót!

Kora nyáron a legtöbb autós által úttesten elgázolt állat a sündisznó. Mivel a süni éjszaka vadászik, legtöbbször a sötétben útra tévedő egyedeket a gépjárművek vezetői már későn észlelik. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentői arra kérik az autóvezetőket, hogy a közlekedésbiztonságot nem veszélyeztetve, az útra tévedő állatokra ilyenkor fokozottabban ügyeljenek. Megfelelő sebesség választással a legtöbb gázolás elkerülhető lehetne. A sündisznó egyébként védett állat, így az úttesten pusztuló egyedek eszmei értéke sem elhanyagolandó.


  Egyre több helyen jelennek meg a kullancsok

Zala megye évek óta az egyik legfertőzöttebb területnek számít, itt található a legtöbb, betegséget terjesztő vérszívó. A vírusos agyvelőgyulladás elleni védőoltás-sorozatot már ősszel el kell kezdeni, a Lyme-kór ellen pedig továbbra sincs vakcina.


  A kiskanizsai diákok a fogyatékkal élők mindennapjaival ismerkedtek

Sajnálat helyett elfogadás - fogyatékkal élők élethelyzeteit ismerhették meg a kiskanizsai iskolások. Az úgynevezett interaktív érzékenyítő foglalkozáson a szemléletformálás volt a középpontban.


  A rendszeres testmozgás segít megőrizni az agy frissességét ötvenen túl is

A hetente többször végzett mérsékelt testmozgás a legjobb módja annak, hogy az ember megőrizze agya frissességét ötven éves kor felett is - állapították meg ausztrál kutatók.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble