Ma 2017. augusztus 21. hétfő,    
Sámuel napja van.    
Látogatók száma : 32671184    


HonlapkeszitesAugusztus 20. - Veres András: Európa a teljes önfeladás küszöbéhez érkezett

A keresztény értékrend elhagyásával Európa a teljes kulturális és politikai önfeladás küszöbéhez érkezett - mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a Szent István-nap alkalmából megtartott ünnepi szentmisén, vasárnap Budapesten.


Veres András homíliájában kiemelte: ebben a különösen nehéz történelmi helyzetben óriási felelősség nehezedik minden keresztény ember vállára.     

Azt kérte, hogy "bátor őszinteséggel" vizsgálja meg mindenki a saját felelősségét és cselekvési lehetőségeit, valamint azt, hogy mi vezetett Európa-szerte a hit és a vallásosság gyengüléséhez, az evangéliumi értékrend kiszorulásához a mindennapi életből.     

Az MKPK elnöke Szent II. János Pál pápát idézte, aki szerint "egy olyan hit, amelyik nem válik kultúrává, rosszul befogadott, rosszul megélt és rosszul továbbadott hit".     

Hozzátette: nemcsak a múlt hibái vezettek a társadalom szekularizációjához, korunk keresztényei sem teszik magukévá teljesen Isten törvényeit. "Langyos keresztények" pedig nem tudnak meggyőző erővel tanúságot tenni az evangéliumról és másokat Krisztus követésére hívni - figyelmeztetett.     

Kitért arra: nagy felelősség egy országot, egy gyárat, egy intézményt vezetni, de sokkal nagyobb "lelkeket vezetni", gyermekeket nevelni. A hit továbbadása és a hitre nevelés a legfontosabb feladat, mert elbizonytalanodott, sok vonatkozásban értékvesztett világunkban csak ez tud biztos alapot, erőt, bátorságot adni az embernek.     

A Szent István-bazilika előtti, zsúfolásig megtelt téren az ünnepi szertartást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezette. A bíboros köszöntőjében úgy fogalmazott: Szent István bevezette a magyarságot az ezer évvel ezelőtti Európa keresztény népeinek közösségébe. A kereszténység Európa népeinek kultúrájában ihlető erő volt, nem szürkévé és egyformává tette a népeket, hanem abban segített, hogy mindegyik a saját gazdagságát fejlessze tovább - mondta.     

Erdő Péter kiemelte, Szent István hitében szilárd alapra talált, és erre az alapra akarta építeni országának életét. Nagy reformokat hajtott végre, ezek tették lehetővé népének megmaradását.     

Hűségre és megújulásra van szükség korunkban is. "Keresztény hitünk ma ihletőnk lehet, hogy megtaláljuk helyünket a változó világban, amelyet ma is kísér Isten gondviselő szeretete" - fogalmazott a bíboros.     

A szentmisén Erdő Péter megáldotta az új kenyeret.     

A szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárult. Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét a honvéd koronaőrség hordozta, előtte vonultak a körmenetben az Apostoli Szentszék által elismert lovagrendek, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius és a püspöki konferencia tagjai, utána Erdő Péter és - a Budapesten tartózkodó - I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, a közjogi méltóságok és állami tisztségviselők, a diplomáciai testület tagjai, majd a plébániák zarándokcsoportjai.     

A körmenet - az elmúlt évekhez hasonlóan - a Zrínyi utca - Október 6. utca - József Attila utca - Széchenyi István tér - Zrínyi utca útvonalon haladt.     

A szentmisén részt vett Áder János köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, Tarlós István főpolgármester, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök özvegye, Antall Józsefné, Antall József volt miniszterelnök özvegye, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

MTI - Kanizsa2017-08-21 04:39:00


  A jövő héten ismét melegszik az idő

A következő napokban néhol lehet még zápor, aztán ismét a napsütéses, meleg nyári idő lesz jellemző. Augusztus utolsó hétvégéjén többfelé 35 fok körül alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-hez vasárnap eljuttatott országos, középtávú előrejelzésből.


  A Magyarok kenyere jótékonysági program központi ünnepsége

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója és Páva Zsolt, Pécs polgármestere megszegik az új kenyeret a Magyarok kenyere jótékonysági program központi ünnepségén a Pécsi Egyházmegye Magtárában 2017. augusztus 20-án. A Magyarok kenyere programban több mint 500 tonna búza gyűlt össze eddig, a liszt- és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehézsorsú gyermekhez jut majd el. MTI Fotó: Sóki Tamás


  Dénes Sándor: mi magyarok egy évezrede meghatározó részei vagyunk az európai és az emberi kultúra egészének

Napjaink legfőbb konfliktusa a hit és a kultúrák szembenállásának a kérdéseként jelenik meg, ahol erkölcsi kötelességünk és Szent István-i felelősségünk megvédeni az 1000 éves örökségünk értékeit, a magunk és őseink áldozatát és munkáját, Európa soknemzetű kultúráját - mondta többek között augusztus 20-i ünnepi beszédében Dénes Sándor Nagykanizsa polgármestere. A teljes beszédet alább olvashatják.


  Augusztus 20. - Történész: valódi nemzeti ünnep az államalapításé

Szeredi Pál történész szerint az államalapítás ünnepe az egyetlen, amely a magyar történelem sikeres, eredményes pillanatához köthető, ezért, bár állami ünnepről van szó, nemzeti jellege nagyon erős.


  Isten éltessen, Magyarország!

Kezdetben volt a hömpölygő idő. Hajót építettünk, hogy kezdetét vegye a mi utazásunk. A folyó néha kényeztetett, hogy erőt gyűjthessünk. Volt, hogy kiszolgáltatottan sodródtunk, és kétségek közt hánykolódtunk. A folyó alázatra, tiszteletre, elfogadásra tanított mindnyájunkat. Ezer éve vagyunk úton. Megtanultunk a vízzel együtt élni. És miközben megtanultunk hajózni, történetünk történelemmé szélesedett. Isten éltessen, Magyarország!


  Kövér: Szent István öröksége egyesíti a magyarok nemzedékeit

Szent István királyunk öröksége bevésődött az őt követő magyarság ösztöneibe, tudatába és lelkébe, ez az örökség mindig egyesíti a földrajzi térben és a történelmi időben szükségszerűen elkülönült magyarok nemzedékeit Vereckétől az Al-Dunáig, az Őrvidéktől Csángóföldig - mondta Kövér László szombaton Zalaegerszegen.

FRISS HÍREK
05:29 - Véradás

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble