Ma 2017. március 24. péntek,    
Gábor napja van.    
Látogatók száma : 28618877    


HonlapkeszitesTeljesen helyreállítják a keszthelyi Festetics-kastély egykori parkját

Mintegy 5,5 milliárd forintos beruházással az eredeti tervek szerint állítják helyre a keszthelyi Festetics-kastély egykori parkját, az azt átszelő közút kiváltásával, de új funkciókkal és látványosságokkal is bővül a múzeumegyüttes.


A Helikon Kastélymúzeum második ütemét jelentő felújításokról pénteken tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogramért felelős miniszteri biztosa arról beszélt: az országszerte 39 várat és kastélyt érintő program keretében több mint 55 milliárd forintot szánnak az egykori kulturális és történelmi "fellegvárak" helyreállítására.     

Virág Zsolt hozzátette: a vár- és kastélyprogramnak nemcsak a műemlékvédelmi szempontú helyreállítás a célja, hanem olyan gazdasági modell alkalmazása is, ami lehetővé teszi a hosszú távú működését ezeknek a létesítményeknek. A hagyományos jegyárbevétel mellett új forrásként ajándékboltok működtetésével és rendezvények szervezésével tudnak több bevételhez jutni a műemlékek, nyolc kastély és vár már komoly bevételt termel ezzel a komplex rendszerrel.     

Egységes, nyugat-európai színvonalú, turisztikai szempontból vonzó látnivalók kialakítását célozták meg, amelyek új munkahelyeket teremtenek és az adott térségben komoly gazdaságfejlesztő szerepet is betöltenek. A tartósan állami tulajdonban maradó várakat és kastélyokat nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is "rehabilitálják", vagyis ismét élettel kívánják megtölteni, közösségi, kulturális térként hasznosítva őket, ahol a látogatók számos szolgáltatást vehetnek igénybe, meghosszabbítva ezzel a tartózkodási idejüket is.     

Virág Zsolt beszámolt arról is, hogy a keszthelyi kastélyt jelölték ki arra, hogy új szolgáltatási csomagokat próbáljanak ki. Helyi termékekkel megtöltött piknikkosarak vásárlásával le lehet telepedni a parkban, korhű játékokat vagy modern sporteszközöket bérelve játéklehetőséget is kínálnak, továbbá sorozatként gyűjthető emlék- és ajándéktárgyak árusítása szerepel a tervekben, amelyeket később a többi kastélyban is megvalósítanának.     

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója elmondta: 1,5 milliárd forintos európai uniós, valamint csaknem 4 milliárd forintos hazai forrásból 2019-ig rekonstruálják az egykori kertészetet, felújítják a kastélybelső kiállításának gépészeti rendszerét, bővítik a Vadászati Múzeumot, mögötte visszaállítják az egykori lovas és agárpályát, valamint a fejőházat. Az 1980-as években épült, a parkot akkor kettévágó közút megszüntetésével a jelenlegi négyszeresére bővítik, illetve az eredeti terveknek megfelelően állítják helyre a kastélyparkot.     Kitért arra, hogy 2011 óta 2,8 milliárd forint értékű fejlesztést valósítottak meg Keszthelyen, egyebek közt a kastélyenteriőr megújításával, az egykori Amazon szállodában létrehozott látogatóközponttal és új kiállítással, a jelenleg nyolchektáros kastélypark rekonstrukciójával, valamint a Festetics-mauzóleum helyreállításával.     

A még idén induló második ütem keretében a legnagyobb beruházás a 24 hektárosra, vagyis négyszeresére bővülő kastélypark 1880-as években Angliában készült tervek alapján történő helyreállítása.     

A ma nagyrészt elhanyagolt területet évtizedeken át a honvédség használta, az 1980-as években pedig egy közúttal is kettévágták. Ez utóbbit megszüntetik és vele párhuzamosan új utat építenek, illetve kocsizható formában ismét helyreállítják a Fenékpusztára vezető, hét kilométer hosszú emblematikus fenyves allét is.     

A programhoz kapcsolódóan a város területén is lesznek még közlekedési beruházások, egyebek közt egy jelentősebb méretű új parkolót alakítanak ki a kastély közelségében. A jövő hónaptól a keszthelyi lakosok havonta egy kijelölt napon ingyen megtekinthetik majd a teljes múzeumegyüttest - közölte az ügyvezető.     

A kastélymúzeum későbbi tervei között szerepel a teljes épület mintegy kilencmilliárd forintot igénylő felújítása, újabb fejlesztések a 2021-es vadászati világkiállításra készülve, továbbá a fenékpusztai és szántódpusztai egykori Festetics-ingatlanok helyreállítása - sorolta Pálinkás Róbert.     

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Zala megye fejlesztési biztosa egyebek közt arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy Zala megye egyik legjelentősebb fejlesztése a kastélyrekonstrukció. A város jelképének számító műemlék azonban nemcsak a helyiek számára fontos, a kastély nélkül ugyanis nem létezik a nyugat-balatoni turizmus sem.

MTI – Kanizsa

 

A keszthelyi Festetics-kastély parkja a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram kastélyt érintő fejlesztéséről tartott sajtótájékoztató napján, 2017. március 24-én. Mintegy 5,5 milliárd forintos beruházással az eredeti tervek szerint állítják helyre a keszthelyi Festetics-kastély egykori parkját, az azt átszelő közút kiváltásával, de új funkciókkal és látványosságokkal is bővül a múzeumegyüttes. MTI Fotó: Bodnár Boglárka2017-03-24 13:21:00


  A nyári időszámítás kezdete 2017. március 26.

A nyári időszámítás kezdete 2017. március 26. Hajnali 2 órakor 3 órára kell igazítani az órák mutatóit.


  A hét száma: 200

Mintegy 200 fát ültetnek el tavasszal Nagykanizsán. Ezek között kisebbek és nagyobbak egyaránt lesznek, a munkát a napokban kezdték a VIA Kanizsa Zrt. szakemberei. A fákat a város több pontján helyezik el, beszerzésükre másfél millió forintot költött a cég. Mint Fitos István vezérigazgató elmondta, az elmúlt időszakban kivágtak és gallyaztak, most pedig pótolják a hiányzó egyedeket, a földbe leginkább juhar és vadcseresznye kerül, de más fajok is előfordulnak.


  A szívbetegségekben elhunytak száma Magyarországon, 1990-2015

Heveny szívizom elhalás és egyéb ischaemiás szívbetegség következtében elhunytak száma, 1990-2015


  Közel 50 méteres magasságból tárul majd szemünk elé Nagykanizsa

Illetve egész környéke, hiszen néhány hónap múlva két kilátó teraszról is megcsodálhatjuk majd Dél-Zala központjának panorámáját. Ma írták alá a Zalaerdő Zrt. Múzeum téri épületében azt a vállalkozói szerződést, amely a Csónakázó-tónál található, elöregedett kilátótorony teljes felújításáról és átépítéséről szól. A beruházás mintegy 125 millió forintos költségvetésből, szeptemberre fog megvalósulni.


  Hűvösebb levegő érkezik a hétvégén

Hűvösebb levegő érkezik a hétvégére: kezdetben még 20 Celsius-fok körül, vasárnap néhol már csak 10 fok alatt alakulnak a maximumok. Szombaton száraz lesz az idő, vasárnap viszont már többfelé várható eső - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos középtávú előrejelzéséből.


  A felhők megismerése a meteorológiai világnap idei témája

A felhők megismerése a meteorológiai világnap idei témája, mivel fontos szerepet játszanak a Föld energiamérlegében, az időjárás és az éghajlat alakulásában - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke csütörtökön Budapesten.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble