Ma 2017. augusztus 21. hétfő,    
Sámuel napja van.    
Látogatók száma : 32671167    


HonlapkeszitesVeled, Uram!

Az István, a király rockopera egy korszak meghatározó darabja volt, dalait az is ismerte, aki soha nem látta egyetlen előadását sem. A zárójelenet utolsó mondatával azonban nehéz mit kezdeni. Hogy a királlyá koronázott István soha nem mondott vagy gondolt volna ilyet – veled, Uram, de nélküled! – az életútjából, tetteiből egyenesen következik.


Székely János szombathelyi megyéspüspök a Kanizsa kérdésére leszögezte: mivel egy művészi alkotásról van szó, nem akarja megítélni, milyen szándékkal, gondolattal született ez a mondat. Hozzátette: amikor a darabot írták, annak volt aktuális társadalmi üzenete is: a Koppány-féle magyar virtust az 56-os szabadságvágyakkal azonosították, míg Szent Istvánt a fennálló rend őrzőjeként, a racionális kompromisszumok embereként tüntették fel, amiben megjelent a Kádár-rendszer túlélési taktikája is.

- Talán ezért is került a végére ez a furcsa mondat, ami azt sejteti, hogy Szent István olyan áron marad vagy lesz király, hogy az Isten útjáról félig-meddig letér, s elvtelen kompromisszumot kénytelen kötni – folytatta a főpásztor. - Mintha a darabot azért engedélyezték volna, mert egy kicsit a kádári rendszert is megideologizálta, talán elgondolkodtatott: érdemes-e fejjel menni a falnak, vagy be kell látni a reális lehetőségeket? Ilyen értelemben a darabbal kicsit vitatkozom.

Szent István hatalmas alakja a történelmünknek, aki nem taktikából volt keresztény, hanem abszolút meggyőződésből, emelte ki Székely János, s erre rögtön példákat is hozott. Az uralkodó, ha csak tehette, mindennap részt vett szentmisén, ami egyáltalán nem volt szokványos az akkori királyoknál, még a szentéletűeknél sem. Gyakran pedig személyesen adott alamizsnát, fennmaradt róla egy olyan történet, hogy éjszaka kiment az esztergomi palotából, és álruhában járt a szegények között, akiken segített is. Amikor viszont meglátták, hogy pénz van nála, megtámadták, megtépkedték a szakállát, alig tudott visszamenekülni.

Szent István őszintén, mélyen hívő keresztény ember volt, hangsúlyozta a megyéspüspök, annak ellenére, hogy Európa egyik leghatalmasabb serege a magyar volt, amely Konrád hadát 1020-ban Győr mellett tönkreverte. Ám jegyezzük meg: Szent István hódító hadjáratot soha nem indított, inkább templomokat, kolostorokat épített, s nagy álma az volt, hogy a hitet átadja, népét pedig keresztény néppé tegye. Tehát egyáltalán nem megalkuvásból, hanem meggyőződésből volt keresztény s hívő.

- Szent István alakja ma is rendkívül aktuális – összegzett Székely János. - Sokan mondanak szépeket róla augusztus 20-án, de kevesebben akarják őt valóban követni, például rendkívül mély hitében. Ám ha komolyan vesszük azt, hogy Szent Istvánt tiszteljük, akkor újra el kell kezdenünk a hitünk gyakorlását, zarándokutakkal, családi imádsággal és sok más módon. Amíg Magyarország, de akár Európa is nem fedezi fel ezt újra, addig a pusztulás, a szétesés útján jár. Izaiás próféta azt mondta: ha nem hisztek, nem maradhattok meg. Ez rendkívül aktuális mondat, nincs más, amire a jövőnket építhetnénk, csak a hitre, csak Istenre, aki az alapja az erkölcsi rendnek, a jogrendszerünknek, egyáltalán: az emberhez méltó életnek.

Péter Árpád

Fotó: Nincs más út, csak az Isten útja…2017-08-19 10:53:00


  Hogyan kell vezetni egy államot, egy céget vagy épp egy családot?

Istenfélő szent volt vagy mindig tettre kész katona? Szenvtelen törvényhozó vagy tépelődő ember, akinek a vállát egy egész nép sorsa nyomta? Esetleg máig ható paradigmaalkotó, korunk vezérigazgatóinak prototípusa? Mindez egyesült Szent Istvánban, akinek alakját ezer év alatt megannyi módon ragadta meg a magyar művészvilág – ezzel is igazolva Dobsa Lajos szavait a reformkorból: „Első király volt ő e hon felett! S utolsó lesz, kit népe elfeled.”


  Az aratás és a kenyérsütés régi eszközeit mutatják be Szepetneken

A helyi értéktár bizottság legújabb kiállításán látható tárgyakat most is a szepetnekiek ajánlották fel.


  Zalai alkotók a Balatonnál

Újabb zalai alkotó mutatkozott be Balatonmáriafürdőn.


  Európai Filmdíjra esélyes Simonyi Balázs Ultra című dokumentumfilmje

Európai Filmdíjra esélyes Simonyi Balázs Ultra című, szupermaratonistákról szóló dokumentumfilmje, amely szeptember 21-től a magyar mozikban is látható.


  Nagyboldogasszony ünnepét tartotta tegnap a katolikus egyház

A templomokban mindenütt vasárnapi miserend volt. Augusztus 15-e Jézus Krisztus anyja, Szűz Mária mennybevételének a napja. 1950-ben XII. Pius pápa kijelentette: Mária olyan szorosan kötődött fiához, hogy halála után nemcsak a lelke, hanem a teste is a mennyországba került. A Szeplőtelen Szüzet az egész katolikus egyházban nagy tisztelet övezi. Ezen az ünnepen ajánlotta fel egyébként Máriának az országot halálos ágyán Szent István.


  Újabb szobrot avattak Homokkomáromban a kegyhelyhez vezető út mentén

A Csingahegyi Napok záróeseményeként Károly Róbert király egész alakos, tölgyfából készült alkotását leplezték le a szervezők. Ezzel pedig újabb művel gyarapodott a szoborpark. Ennek ötletét egyébként Tislér Zoltán fogalmazta meg tíz évvel ezelőtt, azzal a céllal, hogy aki ellátogat Homokkomáromba, megismerje a magyar történelem nagy alakjait.

FRISS HÍREK
05:29 - Véradás

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble