Ma 2017. április 29. szombat,    
Péter napja van.    
Látogatók száma : 29518598    


HonlapkeszitesJókilátások

Bár a Csónakázó-tavi, illetve a zalakarosi kilátótornyok néhány hónapig biztos, hogy nem lesznek látogathatóak, de aggodalomra semmi ok: aki magasból szeretne gyönyörködni a Dél-Dunántúlban, az kerekedjen fel, és látogasson el Balatongyörökre, ahol négy kilátóból is szemügyre vehető a csodálatos balatoni panoráma.


Néhány nap, és beköszönt a május, a maga hamisítatlan, igazi kirándulóidejével. Aki – majdhogynem – madártávlatból szeretne rácsodálkozni a szépséges balatoni tájra, az látogasson el Balatongyörök négy kilátójának valamelyikéhez – vagy akár az összeshez. Ugyanis a kilátók egymástól 1-2 kilométer távolságra találhatóak, így akár egy egész napos túrát is szervezhetünk a Keszthelyi-hegység lankáira.

Érdemes a „kalandozást” a falu keleti határában, a 71-es főút mellett lévő Szépkilátónál kezdeni, itt akár le is tudjuk parkolni autónkat, ha gépkocsival érkezünk, de a vonat is megáll a kilátó közelében.Valamint, itt található jó néhány turistaútvonal kiindulópontja is. Bár kilátótoronnyal nem rendelkezik, a panoráma mégis lenyűgöző, hiszen a terület kiemelkedik környezetéből, így aztán nem kell külön kilátóépület ahhoz, hogy lenyűgöző látványként táruljon elénk a Balaton déli része. A feketefenyők árnyékában megbúvó Szépkilátó tövében egy szomjoltó, hideg vizű forrás is fakad.

 

 

Kényelmes, félórás sétára van innen a 221 méter magas Garga-hegy tetejére,2014-ben épített Bél Mátyás kilátótorony. A hegytetőre eredetileg a keszthelyi erdészet építtetett egy kilátót még 1972-ben, amelyet az első Orbán-kormány idején, 2001-ben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park újított fel. Ezt bontatta el a 2013. évben a Bakonyerdő, majd a Széchenyi-terv keretében készülhetett el a Bél Mátyás torony, amely az erdei úton a Bélapi pihenőtől is megközelíthető, a sárga kereszt, majd a sárga háromszög jelzést követve.

A Bél-kilátóból jól látható, és több ösvényen is könnyen elérhető az idekörülbelül kilométernyi távolságra fekvő Batsányi János kilátótorony. A felépítmény a Pap-hegy csúcsán, a 448 méter magas Boncsostetőn áll, amelyet „szomszédjához” hasonlóan, szintén 2014-ben építettek teljesen újjá. Megközelíthetjük közvetlenül a Szépkilátótól is, az úgynevezett Szerelemdombon keresztül, vagy a nehezebben járható, piros háromszög jelzést követve.

Megemlítem még a Padkűi-kilátót, amely a Batsányi toronytól mintegy két kilométerre, északi irányba fekszik, de elérhető a Büdöskúti pihenőtől is, déli irányt követve, úgy fél kilométeres sétával.

Dr. Papp Attila2017-04-29 06:07:00


  Megérkeztek az első gólyák a Csónakázó-tó partjára (is)

Mint tudjuk, egy fecske nem csinál nyarat, na de, reméljük, az Afrikából Nagykanizsára hazatérő gólyák hoztak egy kis meleget is magukkal, ami igencsak jól jönne itt Muraföldén, ezekben a borongós napokban. (Fotó: dr. Papp Attila)


  GasztroKanizsa: A család egyik kedvence

Nyíriné Kovács Eszter a húsvétra négyfajta süteménnyel készült, ezek közül nem maradhatott ki a madártej szelet sem. A fiatalasszony nagy rajongója a különleges süteményeknek, de gyűjteményét klasszikus, jól bevált receptek is gazdagítják. Sütés iránti szenvedélye a gyermekkorra vezethető vissza, ma már saját gyermekei segédkeznek neki, ugyanúgy, mint ő egykor az édesanyjának.


  Kiskanizsa - Olyan, mint egy fészek…

Szeretünk Nagykanizsa! Sorozatunkban azt mutatjuk meg, a város(részek) hogyan alkotnak egészet. Nyolcadik állomásunk Kiskanizsa.

Tulman Géza Kiskanizsán született és oda járt általános iskolába, ami azért is jó volt, mert már ott megismerkedhetett azokkal a folklór elemekkel, amik csak Kiskanizsára jellemzőek. Gyerekként alkalmuk volt kipróbálni magukat a városrész rendezvényein vagy a városi programokon, de ehhez persze kellettek azok a szenzációs pedagógusok is, akik erre ösztönözték őket.


  Gólyalábas sokaság

A P-nap délutánján gólyalábasok vették birtokba a Fő út és az Ady utca kereszteződését.


  Kishuszárok és markotányos lányok zsivajától volt hangos tegnap a múzeum udvara

Három óvodából érkeztek gyerekek az intézmény projektzáró rendezvényére. Az elmúlt hónapokban mintegy 180 óvodás ismerkedett meg a különböző történelmi korszakok viseleteivel.


  Kor-határtalanul

Az egykori tévés bemondóval, Endrei Judittal találkozhattak a kanizsaiak.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble