Ma 2017. március 24. péntek,    
Gábor napja van.    
Látogatók száma : 28618911    


HonlapkeszitesA medvehagyma gyűjtésének szabályira hívja fel a figyelmet a Nébih

A medvehagyma gyűjtése engedélyhez kötött, és mivel élelmiszernek minősül, ezért árusításkor ugyanazok az általános jelölési, nyomon követési előírások vonatkoznak rá, mint a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre - hívta fel a figyelmet a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.


Saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad.     

A Nébih felhívta a figyelmet arra is, hogy a medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetőek a mérgező gyöngyvirágéval, a levek megdörzsölése után azonban eltérő illatuk segíthet az azonosításban.     Az érdeklődők a erdőterületek besorolásáról a Nebih erdőtérképén tájékozódhatnak: www.erdoterkep.nebih.gov.hu.     

A medvehagyma árusítása során fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, a származási országát és valamilyen, a tétel azonosítására alkalmas adatot, például a csomagolás vagy a szedés idejét - áll a közleményben.     

Mivel sok az illegálisan gyűjtött vagy importált áru, ezért a hivatal azt tanácsolja a vásárlás előtt a vevők ellenőrizzék a csomagolást.

MTI - Kanizsa2017-03-24 13:09:00


  Életöröm és egészség

Hegedűs Györgynének régi vágya teljesült a Csónakázó-tói birtok megvásárlásával, ahol sokfajta gyümölcsfa örvendezteti meg termésével a családot.

A sorozatos tragédiák hatására változott meg életszemlélete, s egy műtét és a diagnosztizált autoimmun betegsége sem vette el a kedvét álmai megvalósításától, és talpra állt.


  GasztroKanizsa: Egy pohárnyi tavasz

Ritka, amikor a szakértői és a laikus vélemény egybecseng, pedig a 4. Palini Sütifesztiválon éppen ez történt: a helyi általános iskola 4. osztályos tanulója, Törőcsik Sára a zsűri egyik különdíját és a közönségdíjat is bezsebelte. A kislány mascarponés-gyümölcsös pohárkrémmel vette le a „sütifesztiválozókat” a lábukról.

– A pohárkrém egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető finomság. Tavaly nyáron részt vettem egy sütő-főző táborban Budapesten, ott ismertem meg ezt a receptet, amin most egy picit változtatni kellett.Mivel az epernek még nincs itt a szezonja, dzsemmel helyettesítettem, és a krémbe narancshéjat is reszeltem.


  Köszönik szépen, megvannak…

Még szép, hiszen a nagykanizsai állatbarátok nem hagyták őket cserben a mínusz 10 fokos hidegben sem, még a mai napig is hordják nekik a finomabbnál finomabb falatokat. Meg is látszik rajtuk: rendesen megerősödött a két „kanizsai hattyú”, és hála Istennek a délről fenyegető madárinfluenza is elkerülte a dél-zalai dombok között megbúvó Csónakázó – tavat.


  Luther is szerette - A reformáció és a sör

„Isten gabona formájában adta az embernek a két alapvető élelmiszert, a kenyeret és a sört. Akinek nincs söre, annak nincs mit innia.” „A sörhamisítás olyan vétek, mint a házasságtörés vagy az uzsora.” „Itt ülök és iszom a jó wittenbergi sört, és Isten országa magától eljön.”

Íme néhány bölcs gondolat Luther Márton tollából. A reformáció atyja ugyanis nagyon szerette sört. Az asztali beszélgetéseinél nem hiányzott a folyékony kenyér, amit több korabeli ábrázolás is bizonyít és Makoviczky Gyula is megerősít. Az evangélikus lelkész egy évet töltött Wittenbergben, ahol közelebbről is megismerte Luther szokásait és természetesen a jó német söröket is megkóstolta.


  Egyedülálló mozgásformát is kipróbálhatnak az anya-baba párosok Kanizsán

A Szendergő elnevezésű, művészi ihletésű mozgást a Swans Balett- és Tánciskolában lehet megismerni.


  Városrészkeringő - Minden érv mellette szól…

Szeretünk Nagykanizsa! sorozatunkban azt mutatjuk meg, a (város)részek hogyan alkotnak egészet. Negyedik állomásunk Miklósfa.

Miklósfán született és a négy főiskolai évet leszámítva ebben a városrészben élt, él Hársfalvi-Gombos Viktória. Mindig is szerette a városrészt, a változatos, dimbes-dombos tájat. A diploma megszerzése után magától értetődő volt, hogy Kanizsán keres állást magának.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble