Ma 2017. augusztus 21. hétfő,    
Sámuel napja van.    
Látogatók száma : 32671192    


HonlapkeszitesDévényi Tibi bácsi kifeküdne! - A pálinka maga a folyékony univerzum

Éjszaka csillaghullás, nappal gyümölcshullás, felhős időben pedig főzés, cefrézés. Így telnek a napjai egy vérbeli amatőr csillagásznak. Az idei nyár kevés Perseidát és sok gyümölcsöt hozott.


Hull a szilva a fáról.... - ezt a régi, mindenki által ismert népdalt dúdolta Gazdag Attila, a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület elnöke Cserfő-hegyi birtokán, ahol a Kanizsa stábját fogadta, miután itt voltak a Perseidák.

- Fűben fekvős, szerelmes élményem nincs, hiszen mint ahogy a vérbeli mozirajongó is a filmre figyel, nem a partnerére, mi csillaghulláskor, vagyis az augusztusi meteorraj érkezésekor, az égboltra vagyunk rátapadva, nem másra – jelentette ki.

Meghatározó élménye is van Attilának: 1993-ban ugyan nem a Perseidák, hanem a Geminidák ejtették ámulatba, azt mondta, talán ott kezdődött minden.

- Ez egy téli meteorraj - folytatta. - Emlékszem, disznóvágás volt, igazi decemberi program. Estefelé hatalmas fényt és tűzgömböt láttunk, ami ámulatba ejtett, de természetesen a Perseidákhoz is számos élmény fűz. 2002-ben volt az egyik legnagyobb észlelésünk. Borult, esős idő volt, de azért kimentünk Becsehelyre. Akkor még nem volt meg az épületünk sem, így sátoroztunk. A két sátrat összeépítettük, úgy nézett ki, mint egy űrállomás, egy űr modul egység. Négyen kucorogtunk benne, közben ki-kikukucskáltunk az esőbe, amikor néha, egy-egy percre kitisztult az égbolt. És észleltünk! Három nap alatt összesen 64 meteort jegyeztünk, de mindegyiknél ujjongtunk. Akkor még nem tudtuk, mekkora siker ez. Az észleléseket elküldtük az országos adatbázisba, és a végén kiderült, Közép-Európában abban az évben mi észleltük a legtöbb meteort, abban az időben senkinek esze ágában sem volt meteorozni.

 

S vajon a tudomány és a babona kizárja egymást? Gazdag Attila szerint nem. Azt mondta, Dévényi Tibi bácsi kifeküdne, ha teljesítenie kéne a csillagászok kívánságait. Egy jól sikerült meteorraj-észleléskor akár 4-500 „hullócsillagot” is látnak - és minden alkalommal azt kérik: csak még egyet…

A kanizsai csillagászok vezére azt vallja, az észleléshez mindig kell a hangulat. Persze, az ébrenlétet is fenn kell tartani, néha pálinkával, természetesen.

- Nagyon érdekes a dolog, mert amióta a pálinkafőzés a reneszánszát éli, szakmámból és hobbimból adódóan is bevezettem a pálinka témát az észlelői körbe. Volt egy eset, amikor az egyik csillagász táborban valaki azt mondta, eladja a felszerelését, mert látott egy új üstöt.... A kolléga persze nem fog áttérni, de a pálinka kiteljesíti a csillagászatot. Mert az egyik megfigyelő tudomány, a másik pedig kézműves, alkotó tudomány. A csillagásznak pedig értékelnie kell ezt is, azt is – s ha kell, akkor a kettőt együtt.

Vincze Adél

Gazdag Attila: Pálinka és csillagászat? Mindkettőt értékelni kell! (Fotó: Jancsi László)

Perseidák. A csillagászok ilyenkor mindig azt kérik: csak még egyet… (Fotó: MTI/EPA/Sam Furlong)2017-08-20 07:06:00


  Ahol minden megtalálható - Katonarét

Szeretünk Nagykanizsa! sorozatunkban azt mutatjuk meg, a (város)részek hogyan alkotnak egészet. Tizenegyedik állomásunk Katonarét.

A Katonarét a Kossuth tér és a Téglagyári utca közötti területet foglalja magában, amelyet az I. világháború előtt és alatt a katonaság kis gyakorlótér néven használt. Ugyancsak a Katonaréten rendezték meg a század elejétől az első labdarúgó-mérkőzéseket is Kanizsán. Feszt Attiláné Rózsika 1968 óta él a városrészben, az egykori Dózsa laktanyával szemben lévő lakótelep kialakításának kezdetén itt fogtak építkezésbe a szülei. Jólesik a pihenés az emeletes családi ház mögötti kis udvarban, nem hallatszik be a karnyújtásnyira lévő, Kaposvárra vezető 61-es út forgalmának a zaja, és a közelből jövő kakaskukorékolás sem zavarja a házaspár nyugalmát. Sőt, inkább kora gyermekkorára emlékezteti az asszonyt, arra a kis Szabadhegy-végi tömésházra, amit a termelőszövetkezettől béreltek annak idején a szülei. Nővérével együtt örültek a kényelmes új háznak, ahonnan néhány perc alatt eljutottak az iskolába, vagy a víztoronynál lévő buszmegállóhoz.


  Dél-Zala vad vizein evezve

Ha a raftingról, vadvízi evezésről hallunk, akkor sokaknak még ma is az ausztriai, sebes vizű, hideg hegyi patakok képe ugrik be. De Murafölde fogalommá válásával egyre inkább megismeri a vidék – és a világ –, hogy milyen is a rafting Dél-Zala vad vizein, azaz a Lendva-patakon, a Kerkán és a Murán. Igazi élmény, legalább annyira, mint egy osztrák, hegyi evezős túra, sőt, a sógorok folyóival ellentétben itt még fürdeni is lehet – és kell is, hiszen a víz nem jéghideg, mint az Alpokban – a Lendva kavicságyain, vagy a Mura homokpadjain. Már régóta kíváncsi voltam, hogy miféle élményt is nyújthat a muraföldi vadvízi evezés, de odáig nem merészkedtem, hogy ki is próbáljam. Nem volt rest viszont Murafölde ismert fügeültetvényese és kivi szakértője, Harcz Endre, aki nemrég csónakba szállt élete párjával, meg egy kisebb társasággal, és Kerkaszentkirály térségétől egészen Letenye határáig evezett. Hogy milyen volt? Megkérdeztem, elmesélték…


  GasztroKanizsa: Vargányás pincepörkölt a hegyről

Második helyezést ért el a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Ház Mamik Hagyományőrző Dalköre az idősügyi tanács által meghirdetett „Nagykanizsa Legjobb Szenior Szakácsa” főzőversenyen, még tavasszal. A hölgyek nemcsak énekelni tudnak, hanem a sütés-főzés terén is bizonyították tehetségüket. Választásuk most a közkedvelt, ízletes és laktató vargányás pincepörköltre esett.


  Szavazhatnak kedvenc kertjükre!

A múlt héten hirdették ki a „Legszebb konyhakertek” nagykanizsai fordulójának helyezettjeit, de a verseny még nem ér véget.

A tavalyi sikeren felbuzdulva az önkormányzat idén is szavazásra bocsátja, hogy a zsűri által legszebbnek ítélt 27 kert közül melyik kapja meg a „Legszebb konyhakertek Nagykanizsa Közönség Díját.” Ezt tavaly a Pipitér Óvoda vihette haza. A közönségszavazás eredményét szeptember közepén, a nagykanizsai forduló ünnepélyes díjátadóján hirdetik ki.


  Népszerű családi program is a kanizsai repülőverseny

A múlt heti vihar miatt késve indult Könnyűrepülő Európa-bajnokságon behozták a lemaradást a szervezők. A programba még az is belefért, hogy a versenyzők látványos ügyességi játékban tegyék próbára magukat.


  Az Év Fürdője 2017: Zala megyei fürdők az élmezőnyben

Két hét és a nyárral együtt lezárul a fürdők legnagyobb hazai megmérettetése, Az Év Fürdője 2017 közönségszavazás is. A verseny pillanatnyi állás szerint két megyénk béli fürdőnek minden esélye megvan arra, hogy a TOP 10-ben végezzen.

FRISS HÍREK
05:29 - Véradás

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble