Újabb veszélyes vérszívó jelent meg Magyarországon

facebook megosztás

A vérzéses lázat okozó kullancs után újabb veszélyes vérszívók jelentek meg Magyarországon. A csípőszúnyogok súlyos fertőzéseket tudnak terjeszteni, például a sárga- és a csonttörő lázat. A szakemberek elmondták, a Balaton-környékén érdemes fokozottan odafigyelni, ugyanis hazánkban legnagyobb számban itt terjedtek el ezek a fajok.

Magyarországon az ötven őshonos mellett három idegenhonos, csípőszúnyogfaj él. Ez a három faj a koreai szúnyog, a japán bozótszúnyog és a legveszélyesebb, az ázsiai tigrisszúnyog. Az Ökológiai Kutatóközpont a lakosság segítségét kéri, hogy megpróbálják lekövetni a veszélyes típusok terjedését.

– Mi az Ökológiai Kutatóközpontban azt vizsgáljuk, hogy milyen ezeknek az inváziós fajoknak a Magyarországi elterjedése. Létrehoztunk egy vizsgálatot, weboldal is van hozzá. (www.szunyogmonitor.hu) Itt fent vannak az információk a különböző fajokról. Azt kértük a lakosságtól, hogy ha ilyen inváziós csípőszúnyogot látnak, akkor azt fotózzák le, vagy fogják meg a példányt, és küldjék el nekünk azokkal az adatokkal, hogy melyik településen, pontosan hol és mikor sikerült ezzel a példánnyal találkozni – mondta el Soltész Zoltán, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa.

A Piarista-iskola biológia-kémia szakos tanára Szabó Gábor atya. Szerinte nem kell túlaggódni az új vérszívók megjelenését, de érdemes odafigyelni rájuk.

– Nem feltétlenül fertőzött egy szúnyog. Azt kell tudni, hogy amikor egy szúnyog megszúr bennünket, akkor a nyálmirigyéből a hajszálérbe nyálat juttat, mert abban véralvadásgátló anyagok vannak. A szúnyog nyálmirigyének sejtjeiben vannak ezek a kórokozók, és a nyállal együtt kerülnek be a mi vérkeringésünkbe. De nem mindegyik szúnyog fertőzött, illetve változó, hogy milyen az immunrendszerünk állapota, és mennyire tud a szervezetünk védekezni ezek ellen a betegségek ellen, úgyhogy én azt gondolom, hogy nem kel rettegni, de jó tudatosítani, hogy ezek a fajok jelen vannak – fogalmazott Szabó Gábor, a Piarista-iskola biológia-kémia szakos tanára.

A szakemberek szerint a szaporodási helyükre kell elsősorban figyelni. Így hasznos lehet, ha udvarunkon az esővíztárolókból legalább hetente egyszer kiöntjük a vizet.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.