Csak felelősségteljesen szabad nyulat vásárolni húsvétra

facebook megosztás

Egyre ritkábban fordul elő, hogy valaki lemond a húsvétra vásárolt élő nyuláról. A kanizsai szakemberek azt tapasztalják, hogy az állattartók többsége felelősségteljesen választ magának kis kedvencet. Ugyanakkor azt továbbra is hangsúlyozzák: a nyulak megfelelő gondozást igényelnek, idő- és pénzigényes állatok, így jó előre tájékozódnia kell annak, aki húsvéti ajándéknak szán egy nyuszit.

Teljesen szobatisztára nevelhető és kézhez szoktatható, ezért nem csak húsvét környékén, egész évben nagyon népszerű és keresett háziállat a nyuszi ebben a helyi kereskedésben. Az eladók szerint az ünnep közeledtével mindig egy kicsit többen választják otthoni kedvencnek a tapsifüleseket. Hideg Yvett azt tapasztalja, hogy a vevők általában már felkészülten érkeznek a boltba, és tőlük is tanácsot kérnek a nyulak gondoskodásáról.

Ugye mindenképpen kell neki egy megfelelő ketrec, amiben otthon tud lenni, amiben van egy kis házikója. Az etetése úgy néz ki, hogy széna mindig legyen előtte, illetve vannak prémium minőségű eledelek mind kölyök, mind felnőtt nyusziknak. Ezzel szoktuk őket táplálni, emellett zöldségekkel, répa, saláta, alma, ami nagyon kedvelt, lehet nekik szedni pitypangot, ezeket megeszik, nagyon szeretik őket – árulta el Hideg Yvett a Leguán Akvarisztika eladója.

A kanizsai menhelyen rendszeresen, de az ünnepek előtt különösen felhívják a figyelmet a felelősségteljes állattartásra. Skanecz Tamás elmondta, szerencsére nagyon ritkán fordul elő, hogy megunt nyulakkal keresik meg őket húsvét után.

Én mindenkinek azt tanácsolom, hogy aki állatot szeretne ajándékozni, az gondolja végig, hogy egy nyúl akár 6-8 évre szól, ez folyamatos lekötöttséget és feladatot jelent a gazdának. Azt is mérlegelje, hogy ezt nem feltétlenül a gyerek fogja gondozni, ez a szülő nyakán fog maradni és az ő feladata lesz akár hosszú éveken keresztül is – adott tanácsot Skanecz Tamás, az Élettér Állat - és Természetvédő Egyesület telepvezetője.

Utcára dobva a háziállatként tartott, ember által etetett nyuszi önálló életre képtelen, sorsára hagyása szabadságvesztéssel büntethető bűncselekménynek minősül.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.