Jelentős veszélyt jelentenek a fiatalokra az online kihívások

facebook megosztás

Nem csak Magyarországon, de Nagykanizsán is teret hódítanak a kamaszok körében a veszélyes online kihívások. A megkérdezett szakember szerint a labilis érzelmi háttérrel rendelkező gyermekek nagyobb eséllyel esnek áldozatául a közösségi média negatív hatásainak. Molnár Ibolya hangsúlyozta: minden esetben a szülő feladata lenne megfelelő ellenőrzés alatt tartani azt, hogy milyen oldalakat böngészik a gyermeke.

Soha nem állt még rendelkezésünkre annyi online felület, mint napjainkban. A Z-generáció életét már szinte az első naptól végig kísérik az online eszközök. Egyes kutatások szerint az általános iskolás korosztálynak a 82 százaléka használ okoseszközt vagy része a közösségi médiának. Egyes felületeken a futótűzként terjedő, valójában viccesnek szánt, sokszor azonban veszélyes kihívások szaporodnak, legyen szó egy mozgó autóból való kiugrásról vagy ártalmatlannak hitt gyógyszerek nagy mennyiségű fogyasztásáról. A szakértők szerint a kamasz életszakaszban gondoljuk leginkább fontosnak a közösséghez való tartozást, ezért ezek az ő körükben terjednek a legjobban.

– Attól is függ, hogy valakire mennyire jellemző, hogy részt vegyen egy ilyen kihívásban, hogy mennyire akar kapcsolódni a közösségi médiákba, hogy pszichésen mennyire vannak rendben. Ugyanis azokra a gyerekekre hat jobban az ilyen kihívás, akiknek a lelki hiányállapota ott van, hiányzik nekik az a lelki megerősítés, az a lelki szeretet, amelyre minden ember vágyik, és ha ez ezeknek a gyerekeknek nincs meg, akkor nagyon könnyen kapcsolódnak a közösségi médiákra. És a közösségi médiákra való belépéskor ott lesz az is, hogy az ott lévő elvárásoknak meg akarok felelni, és bizony képes vagyok olyan dolgokat megtenni, amiket egyébként nem tennék meg –emelte ki Molnár Ibolya, klinikai szakpszichológus.

Molnár bolya elmondta, a kiközösítéstől való félelem evolúciósan ott van a lelki működésünkben, hiszen az elutasítás ugyanazokat az agyi működéseket indítja be, mint a fizikai bántalmazás, ezért a tizenévesek mindent megtesznek azért, hogy társaik elfogadják őket. Sok fiatal lány esik abba a hibába, hogy merész képekkel próbálja magára felhívni a figyelmet, amikkel később bárki visszaélhet. Nem ritka eset a lejárató fotók, videók feltöltése sem, amik komoly következményekkel járhatnak.

– A bántásnak ezen formái már átléphetik csupán a pszichológusnak a feladatkörét, hiszen ezek már a bűncselekmény kategóriába is tartozhatnak, és ez már a rendőrség hatáskörébe is tartozhat. Nekünk felnőtteknek mi a feladatunk, mi a kötelességünk egy ilyen helyzetben? Az első kötelességünk az, hogy ismerjük ezeket az okoseszközöket, hiszen valamilyen módon kontrollálnunk, ellenőriznünk kell a gyerekeinket, és ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha ismerjük a felületeket, ismerjük a Tiktokot, ismerjük a Snapchatet, és a különböző közösségi médiákat – tette hozzá Molnár Ibolya.

A szakember hozzátette, a folyamatos ellenőrzés mellett a szülőknek időt kell szánniuk arra, hogy széleskörűen tájékoztassák gyermeküket a lehetséges negatívumokról, illetve esetleges zaklatás, bántalmazás esetén készítsenek bizonyítékokat, amikkel alá tudják támasztani a bűncselekményt.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.