Egyre gyakoribb a laktózérzékenység

facebook megosztás

Kanizsán is megnőtt a laktózintoleranciában szenvedők száma. Az egyre gyakrabban előforduló betegség tünetei között szerepel a hasi görcs, a hányinger és a rossz közérzet. A szakemberek felhívják a figyelmet, sokan nem vizsgáltatják ki magukat, pedig a panaszok könnyen kezelhetőek lennének.

laktóz

A Kanizsa Tv tudósítása a képre kattintva érhető el.

A növekvő tendencia a korszerű vizsgálatoknak és annak is köszönhető, hogy napjainkban már jóval nagyobb figyelmet fordítanak az emberek az egészséges táplálkozásra, mint néhány éve. Herman Beáta hangsúlyozta, különféle tünetcsoportokat érdemes figyelni, ha fennáll a tejcukor-érzékenység gyanúja.

– Elkülöníthetünk gasztrointesztinális tüneteket, ami a gyomor- és bélrendszert érinti. Ez a szerencsésebb, ha ezzel jelentkezik a betegség, mert megkönnyíti a diagnózis felállítását. Ilyen például a hasi fájdalom, a puffadás, a görcsös hasi fájdalom, hasmenéses székürítés. Időszakosan van olyan, hogy székrekedés társul ehhez az egész betegséghez, amikor viszont nehezebb felállítani a diagnózist. Ezenkívül vannak a más szervrendszereket érintő tünetek, mint például a fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, fáradékonyság, tehát ezekben az esetekben is érdemes gondolni erre a betegségre – fogalmazott Herman Beáta gasztroenterológus.

A betegség megállapítására többféle vizsgálati módszer létezik. Amennyiben bebizonyosodik, hogy ez áll a panaszok hátterében, a betegnek változtatnia kell korábbi táplálkozási szokásain. Márfi Kinga dietetikus elmondta, laktáz enzim fogyasztásával is kezelhető, azonban az önmagában nem elég.

– Alapvetően a laktózmentes termékek fogyasztása javasolt, és ezt a tablettát mi SOS tablettának is szoktunk mondani, hogyha például elmegy valahova kávézóba vagy sütizőbe, és olyasmi süti nincs vagy kávé, amivel őt ki tudják szolgálni, akkor egy ilyen tablettát bevehet, és akkor nem lesznek tünetei, panaszai – mondta Márfi Kinga dietetikus. 

Márfi Kinga hozzátette, a gluténérzékenység mellett a laktózintolerancia az egyik leggyakoribb probléma, amivel felkeresik a páciensek, azonban néhányalkalmas megbeszéléssel nagyon jól kezelhető a betegség.

 

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.