A megszokottnál kisebb influenzajárvány várható idén

facebook megosztás

Kevesebb a januári influenzafertőzött, mint a korábbi években. A megkérdezett kanizsai háziorvos szerint ennek egyik oka, hogy sokan időben beoltatták magukat, így egyelőre nincs járvány. A gyerekek körében azonban a téli szünet után jelentősen megnőtt a megbetegedések száma.

Magas láz, fej- és végtagfájdalom. Ezek az influenzafertőzés fő tünetei, amivel a téli hónapokban évről évre sokan keresik fel a rendelőket. Hámori Zsolt háziorvos elmondta, tapasztalatai alapján február elején fordul elő a legtöbb felsőlégúti megbetegedés, de a jelenlegi számok alapján idén nem várható komolyabb járvány. Hozzátette, az alapvető higiéniai szabályok betartása mellett a védőoltás beadatásával megelőzhető az influenza.

– A mostani időszakban olyan magas lázas megbetegedésekkel nem találkoztam. Azt tudomásul kell venni, hogy a Covid itt marad közöttünk és olyan lesz, mint az influenza, tehát egy lebutított állapotban jelentkeznek ezek a Covid-fertőzések is. Terápiás vonatkozásban nincsen különbség, tehát antibiotikumot nem adunk, tüneti terápia, vitamin kérdése ez. Bő folyadék, pihenés, ez a terápiás megoldás – mondta el Hámori Zsolt háziorvos. 

influenza

Januárban jelentősen megemelkedett a légúti megbetegedések száma az óvodás és iskolás korosztályban. Terbe Enikő gyermekháziorvos szerint a megszokottnál hosszabb téli szünet is közrejátszik a mostani kiugró számokban.

– A hiedelemmel ellentétben az influenza az nem náthás betegség. Legalábbis kezdetben nem náthával, köhögéssel indul. Utána, amikor már a betegség zajlik, lehet köhögés, nátha a tünete, de először mindig láz. Láz, fejfájás, végtagfájdalom, ezek a tünetek, és utána azért a nátha, köhögés is. Általában akinek nincs láza, az nem influenzás, az egyszerű egyéb náthás megbetegedés – tudtuk meg Terbe Enikő gyermekháziorvostól. 

Terbe Enikő hozzátette, ebben az időszakban a vitaminok szedésének, a pihenésnek és a bő folyadékfogyasztásnak kiemelt szerepe van a megelőzésben, de a sok fertőzött ellenére még most sem késő védőoltást kérni.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.