Ma 2017. március 24. péntek,    
Gábor napja van.    
Látogatók száma : 28618885    


HonlapkeszitesMegbízhatunk-e egy szoftverben

A helyesírási szabályzat előző, 11., 1984. évi kiadása három évtizeden át szolgálta használóit. A regula azonban nem lehet örök, hiszen folyton változik maga a nyelv is, ezért az MTA tavaly ősszel részben megújított szabályzatot adott ki. De vajon követik-e a változásokat a helyesírás-ellenőrző programok, s vakon rábízhatjuk-e magunkat egy gépre?

Dr. Jaskó Szilárd, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának egyetemi docense szerint az élő nyelvek sajátossága, hogy fejlődnek, változnak, így a szavak írásmódja is módosul, amit a szoftverek csak idővel tudnak követni.


–A fizetős szoftverek viszonylag gyorsan követik a változásokat – mondta a szakember -, viszont ahhoz, hogy ezek „feléledjenek”, néhány szoftvernek a legújabb verziója, vagy legalábbis a helyesírásért felelős könyvtárnak a frissítése szükséges. Ha ez nem valósul meg, akkor természetesen a régi szabályok szerint működik tovább. Én úgy tekintek a helyesírás-ellenőrzőre, mint egy segítségre, mert a végső döntést mindig az ember hozza meg. Saját tapasztalatom az, hogy ezek 99 százalékban jól működnek, viszont mindig vannak olyan szavak, szószerkezetek, amiket hibásnak jelöl, holott a magyar nyelv szabályai megengedik alkalmazásukat. Élő nyelveknél teljesen természetes, hogy nem tudják tökéletesre „hozni”, de a szoftverfejlesztő cégek is arra törekednek, hogy minél aktuálisabbak legyenek a programok.

Elfogadva a docens érvelését vagyis hogy a végső döntést az ember hozza meg, jön a következő kérdés: vajon maga az ember alkalmas-e erre, ismerjük-e, megtanuljuk-e a szabályokat? Kivált az úgynevezett x, y és z generáció, amelynek tagjai egymás között leginkább a szlenget és a rövidítéseket használják a kibertérben.

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolájának két magyartanára, Partiné Pataki Gabriella és Simon Mónika a fiatalok helyesírását összességében gyengének értékelte. Szerintük, ha sikerülne a diákokat rávenni arra, hogy rendszeressé váljon náluk a szótár használata, az biztosan segítené őket. Partiné Pataki Gabriella a nyelvtanórákra beviszi a szótárt, sőt azt is megengedi a tanulóknak, hogy a dolgozatírásnál is elővegyék. Simon Mónika úgy tapasztalja, a szótárhasználat időt, energiát vesz el tőlük, és valószínűleg a digitális világnak is szerepe van abban, hogy a helyesírás iránt közönyösek a diákok. A mai fiatalok gyorsan élnek, pörögnek, s netán a könyvtárba lemenni, kikeresni egy szó helyes írásmódját, az ő életükbe nem fér bele.

Az új helyesírási szótár néhány speciális változást tartalmaz, de a diákok sokszor odáig már el sem jutnak, mert az alapoknál megrekednek. A tanárok egybehangzóan megállapították, a mai nebulók sokkal kevesebbet olvasnak, ez íráskészségükön is meglátszik.

Iskolai dolgozatoknál a többség különbséget tud tenni az egyes nyelvi színterek között, tehát nem használják a digitális világban megszokott rövidítéseket – tették hozzá. Inkább a rögzült helyesírási hibák fordulnak elő.

S hogy mennyire támaszkodhatunk a helyesírás-ellenőrzőre, amely például a többszörösen összetett szavak esetében csak a legritkább esetben találja el a „jó megoldást”, azt mondták a pedagógusok: teljesen nem lehet a programban megbízni, de arra mindenképpen jó, hogy a betűelütésekből eredő hibákra felhívja a figyelmet.

Bakonyi Erzsébet2017-03-24 10:14:00


  Katasztrófavédelem: Ifjúsági tábor az önkénteseknek

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának az évenként növekvő összegű, az önkéntesek támogatására kiírt pályázatának nyertes összegét az ifjúság táboroztatására is fordíthatja az önkéntes egyesület, ahogy tették ezt az alsópáhokiak is.


  Bölcsődenyitogató


  Kígyókat és gyíkokat láthattak a diákok kanizsai iskolákban

Egy utazó hüllőbemutató a napokban két iskolában is állomásozott, hogy a gyerekek jobban megismerjék ezeket az állatokat és testközelből szerezzenek tapasztalatokat.


  Ne magoljanak!

A szövegértési nehézségek kiküszöbölése és az értő olvasás fejlesztése a cél.


  A víz világnapja - Megóvásának fontosságára hívják fel a figyelmet évről évre

A legsebezhetőbb elem a víz. A város, a vízmű és több civil szervezet összefogásával évek óta rajzolásra invitálják a gyerekeket a víz megóvásának fontosságát kiemelve. Március 22-e a víz világnapja.


  Tripláztak - Három éve az ország csúcsán informatikából a BLG-sek

Busa Máté lett az első a programozó informatika kategóriában az OKTV-n. A BLG diákja megismételte az előző két év sikereit, ugyanis tavaly és tavalyelőtt is batthyánys diák, Erdős Márton lett a legjobb ebben a kategóriában. Az eredmény után az iskola igazgatója úgy fogalmazott: a “végvárak” is lehetnek világítótornyok.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble