Ma 2017. március 24. péntek,    
Gábor napja van.    
Látogatók száma : 28618921    


HonlapkeszitesBeperelte a Heinekent a Szorakész és a Szava

Beperelte a Heinekent a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (Szorakész) a Szabadságvédő Alapítvány (Szava) jogvédő támogatásával a Fővárosi Törvényszéken pénteken, mert álláspontjuk szerint sérti az áldozatokat a sörgyártó termékein található vörös csillag.


Keszegné Menczer Erzsébet, a Szorakész elnöke és Pálfalvi Milán, a Szava elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: meggyőződésük, hogy a vörös csillag tiltott önkényuralmi jelkép akkor is, ha terméken jelenítik meg, és használata sérti a kommunista diktatúra áldozatainak emlékét, nem méltó a magyar nemzethez. Ezért azt kívánják elérni, hogy tiltsák el a Heinekent a vörös csillag használatától.     

Megjegyezték, hogy az Európai Unió törvényszéke egyszer már megtagadta a sarlót és kalapácsot, valamint vörös csillagot tartalmazó szovjet címer lajstromozását védjegyként, elejét véve annak, hogy kereskedelmi célú hasznosítását levédhessék. A magyar közrendbe ütközőnek találták az önkényuralmi jelképek védjegyként történő használatát, külön kiemelve, hogy Magyarországon az érintett közösség jelentős része megtapasztalta az egykori Szovjetunió meghatározó befolyásának időszakát.     

Az alaptörvény értelmében az 1990-ben tartott első szabad választások révén a nemzet akaratából létrehozott, a jog uralmán alapuló állami berendezkedés és a megelőző kommunista diktatúra összeegyeztethetetlen - írták. Hozzátették: a több mint négy évtizedig tartó diktatúra működtetői a magyar nemzet tagjai ellen bűncselekmények sorozatát követték el, amelyek családok százezreit nyomorították meg. A kommunista diktatúra a magyar nemzet egészét érintő, kiheverhetetlen traumát okozott - összegeztek.     

A kommunista önkényuralmi rendszer legfőbb jelképe az ötágú vörös csillag volt, amely mind a mindenkori állampárt, mind a Magyar Népköztársaság címerében szerepelt. Ezenfelül a vörös csillagot tartalmazta az 1956-os forradalom vérbe fojtása után létrehozott pártállami erőszakszervezet, a Munkásőrség, valamint a kommunista ifjúsági szövetség címere.     

A Heineken az általa értékesített Heineken típusú söröket jól látható ötágú vörös csillagot tartalmazó címkével hozza forgalomba. Ez a külső szemlélő számára teljesen megegyezik a magyarországi kommunista önkényuralom által a fentiekben leírtak szerint használt szimbólummal - hangsúlyozták.     Úgy vélekedtek, hogy a Heineken magatartása sérti a polgári törvénykönyvet, amelynek értelmében mindenki köteles tiszteletben tartani az emberi méltóságot és az abból fakadó személyiségi jogokat.     

A jogvédelmet a Szava látja el, amelynek elnöke a közleményben arra kért mindenkit, aki egyetért a keresettel: csatlakozzon hozzájuk a polgári peres eljárásban, hogy minél többen kifejezzék, az üzletek polcain sincs helye önkényuralmi jelképnek.

MTI - Kanizsa2017-03-24 14:37:00


  Keszthelyi támadók: házi őrizet, illetve lakhelyelhagyási tilalom a gyanúsítottaknak

A Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája 2017. március 23. napján hozott határozatot azzal a 3 gyanúsítottal szemben, akik a gyanú szerint 2017. március 20-án délután Keszthelyen kiraboltak egy nőt, aki egy dohánybolt bevételét vitte volna a bankba.


  Handó: a 21. század igazságszolgáltatása a digitális bíráskodásról szól

A 21. század igazságszolgáltatásának a digitális bíráskodásról kell szólnia, amelyben a Zalaegerszegi Törvényszék országosan is élen jár - jelentette ki az Országos Bírósági Hivatal elnöke csütörtökön Zalaegerszegen.


  Fokozottan ellenőrzi a mezőgazdasági termékek értékesítését a héten a NAV

Ez az újonnan bevezetett szolgáltatásból, az úgynevezett adótraffipaxból derül ki. Ennek lényege, hogy az adóhatóság nyilvánosságra hozza a helyszíneket vagy a tevékenységeket, ezt pedig bárki megnézheti a hivatal honlapján.


  Rendőrkézen a zalaegerszegi gyújtogató

A rendőrök egy nap alatt azonosították és elfogták a rongálással megalapozottan gyanúsítható 41 éves helyi férfit, akit bűnügyi őrizetbe vettek.


  Német nyugdíjast vert át

A vád szerint a vádlott 2014 augusztusában egy Balaton melletti településen ismerkedett meg egy német nyugdíjassal, akinek építőipari munkákat végzett a háza körül. A vádlott olcsó térkövet ígért a sértettnek, akik 1.500 euró előleget is adott neki. Később 4.000 eurós kölcsönt kért, mondván visszafizeti, illetve ledolgozza, de 3.000 euró ellenében erdővásárlást is ígért, mint jó befektetést. A vád szerint a vádlott az vállalásait nem teljesítette, az összeget nem fizette vissza,  hanem saját céljaira fordította.


  Idén már több mint félszáz szabadtéri tűzeset volt Zalában

Az idei évben már ötvenhat alkalommal keletkezett tűz Zala megyében szabad területen, annak ellenére, hogy három hete tűzgyújtási tilalom van érvényben az ország teljes területén. Csak az elmúlt egy hét alatt tizenhat helyszínre vonultak a zalai hivatásos tűzoltók az égő száraz növényzet oltásához.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble