Ma 2017. március 24. péntek,    
Gábor napja van.    
Látogatók száma : 28618909    


HonlapkeszitesFormula-1: vörös és ezüst húsz tételben

Ma hajnalban már a szabadedzsékkel elkezdődött a versengés, vagyis a hétvégén Ausztráliában indul a Formula-1 2017-es, húsz futamosra tervezett idénye és a várakozások hosszú idő után ismét a tetőfokára hágnak. A változások többek között szabálymódosításokban, a zsetonrendszer felszámolásában, megváltozott küllemű autókban csúcsosodtak, ugyanakkor a szurkolók elvárása változatlan: bárki bármelyik csapatnak szorít, végül a favorizált versenyzőjét szeretné a topon, a győzelmi dobogón, no meg az imádott márkát a konstruktőri kiírás élén látni.

Így - ha csak a nagy konstruktőrök, vagy motorszállítók drukkereit vesszük górcső alá -, akár négy csapat is diadalmaskodhatna (persze adott versenyzőikkel együtt...) és ha az előzetes tesztnapokat vesszük alapul, azok bizony nem sima Mercedes-győzelmet vetítenek előre. Persze, ahogy a lovaknak a derbi, úgy a járgányoknak is a verseny napján kell majd jól futniuk...


Ahogy szerte a világon, úgy szűkebb környezetünkben is rengeteg F1 fanatikust találhatunk, akik számos alkalommal ráadásul a fotelszurkolás módiját feladva el is látogattak egy-egy futamra az egyes szezonok során. Halkan tesszük hozzá, jó szokásukból idén sem engednének...

- Annak idején 17 éves vágyam vált valóra, amikor 2014-ben a Mercedes - ráadásul önálló csapatként - nyerhetett, ezt csak fokozta, hogy tavaly már német pilótájával, az azóta visszavonult Nico Rosberggel tehette meg mindezt - vágott a közepébe Horváth Ferenc, akiről aligha árulunk el nagy titkot, ha leírjuk, évről-évre a Hungaroringen, nem is akármilyen  helyekről szurkolhatja végig a Magyar Nagydíjat - Számomra éppen az előbb elmondottakból eredően egyáltalán nem voltak unalmasak az előző kiírások, de ez nem jelenti azt, hogy változásokra nincs szükség.
Helyben is lennénk, mivel egy dolog az, amit az aszfaltcsíkon láthatunk és egy másik történet, ami a száguldó cirkusznak, mint egy önálló iparágnak a hátterében zajlik.
- Valahol nem rossz dolog, hogy úgymond az amerikaiak kezébe került az irányítás a 86 esztendős Bernie Ecclestone-tól, hiszen az új tulajdonosi kör már meg is találta a módját, hogyan lehetne még jobban felfuttatni ezt a bizniszt. Új területeket kell megnyitni a média világában és a tengerentúlon, tehát az USA-ban is jobban eladhatóvá kell tenni a sorozatot. Szűkebb környezetünkre vetítve abban is biztos vagyok, hogy például a mi nagydíjunkon is lehetnek majd változtatások, ami a szurkolók jobb kiszolgálását teszi lehetővé. A 2008-ig meglévő extrákat remélem visszahozzák, amikor is példának okáért a járgányokkal valóban testközelből lehetett fotózkodni, illetve az F1 szinte hermetikus elzártságát ismét felszabadítják. Azt a show-t kell újra teremteni, melyek keretében gyakorlatilag személyesen találkozhatnak a rajongók a csapatokkal, megváltoztatva a verseny utáni azonnali felpakolás és távozás szokását.
S hogy mit vár az "újra rendezett" közegben a Mercedestől Fecó?
- Tavaly június óta a Merci előnye mintha csökkent volna, de azért szerintem idén is dominánsak leszünk és húsz futamból tizenötöt be is húzunk. A csapaton belüli felállás viszont kikristályosodni látszik, Lewis Hamilton alá a finn Valtteri Bottas másodpilótaként remekül bedolgozhat, így a britet újabb vb-címig segítheti, a Mercedes pedig ismét készülhet 2018-ra a McLarenhez...

Egy házzal arrébb Őri Gergő (képünkön szinte teljes harci díszben...) abban bízik, hogy ehhez azért lesz egy-két szava a Ferrarinak is, az istálló versenygépei az idei tesztek során kimondottan jól repesztettek.
- Na jó, nem csupán az olaszokat figyelem, ezért megmondom őszintén, nem dőlök a kardomba attól, hogy a McLarennél a Honda nem muzsikál valami jól, szerintem az F1 legyen a tradicionális  európai gyártók színtere - tisztázta le gyorsan az alapokat Geri. - Amúgy tetszenek a kocsik, agresszívabbak, szélesebbek, nem tűnnek olyan lebutítottnak, a festésről pedig annyit, nekem mindig a Ferrari vöröse a legszebb. A Manor megszűnését ugyanakkor sajnálom, mert minél többen vannak a mezőnyben, annál látványosabb a futamok világa, mind' több lehet az egyéniség. Összességében izgalmas vörös-ezüst versenyfutást várok, a végén persze vörös sikerrel. A Red Bull formája attól függ, hogy miként sikerült az idei Renault-motor, főleg az energiavisszanyerő része. Mivel esetükben nem gyári csapatról beszélünk, ez egy vb-hadjárathoz náluk nem lesz elég.
Azért kicsit mélyebbre is áshattunk Gergővel, lévén ő sem hazudtolta meg azt a tételt, ha autók, gokartok között nőnek fel a fiatalok, a pályaversenyekhez is másként viszonyulnak...
- Kimondottan pozitív, hogy eltörölték a zsetonokat és a motorok mondhatni szabadon tuningolhatók, pontosabban fejleszthetők az idény során. Ahogy anno Enzo Ferrari is megmondta: "Az aerodinamika azoknak való akik nem tudnak motorokat építeni". Én is ebben bízom az ágaskodó lovacskák esetében, hogy sikerül erőből nyernünk. A Ferrari azért mindig is a Ferrari volt, szurkolótársaimmal együtt nekünk nem kellett időközönként váltogatni, melyik csapatnak is drukkoljunk. Nálunk divatdrukkerségnek helye nincs, s mivel Kanizsán vagyunk, innen nincs is olyan messze az "ex-zeltwegi" Osztrák Nagydíj helyszíne, ahol július elején meg is nézhetjük a kedvenceket. Várom már nagyon, mint ahogy a teljes szezont is, ha pedig úgy adódik a hajnali kelés az adott hétvégék mindegyik napján garantált...

P.L.2017-03-24 10:15:00


  Sportműsor: listavezetők vasárnapi érkezése

Sportműsor - Nagykanizsa március 24-26.
Március 25., szombat:
Asztalitenisz:
NB I Nyugati csoport, nők: Gejzír-Kanizsa Kft. Kanizsa Sörgyár SE (1.) - Kaposvári AC (6.), Bolyai-iskola, 11 óra
Labdarúgás: Megyei I. osztály: UFC Nagykanizsa (2.) - Zalagrár Pókaszepetk SE (12.), Olajbányász-stadion, 15 óra


  Győzni és veszíteni is tanít…

Nagykanizsa kiemelkedő sportolóit köszöntötték a hagyományos gálán. A városvezetői gratulációt megelőző méltatásokból ismét kiderült: a város fiataljai sikeresek és eredményesek, csak úgy röpködtek a nemzetközi s hazai versenyek érmei, kiemelkedő teljesítményei.


  Asztalitenisz NB II: jobb volt a listavezető

BVSC-Zugló III (1.) - Gejzír-Kanizsa Kft. Kanizsa Sörgyár SE (8.) 13:5
NB II Dél-nyugati csoport férfi asztaltenisz-mérkőzés, 12. forduló. Budapest.
Kanizsai győztesek:
Szuhanyik József 3, Berdár Norbert 2.

Az NB II Dél-nyugati csoportjában listavezető BVSC III ellen csak a két kanizsai éljátékos tudott mérkőzést nyerni.


  Birkózás: ezüstök a fővárosból

A Kanizsai Birkózó Sportegyesület versenyzői több versenyen is remekeltek az elmúlt hetekben.

Buder Berta (képünkön edzőjével, Szatmári Zsolttal) ezüstérmet szerzett a serdülő női birkózó diákolimpia országos döntőjében. Berta a Rozgonyi Iskola növendéke, serdülő korcsoportos, aki 46 kg-ban indult Pestszentimrén. Súlycsoportjában tizenhárman voltak és a kanizsaiak birkózója három győzelme mellett egy vereséget jegyzett.


  Cselgáncs utánpótlás: Nagy Krisztofer különdíjat is kapott

A Nagykanizsai TE 1866 cselgáncsozói Barcson a Dél-dunántúli Regionális Judo Szövetség idei első rangsorversenyén szerepeltek, melynek keretében a magyarok mellett horvát és szlovén sportolók is indultak összesen háromszázhúszan tizenkilenc egyesületből.

A legfiatalabb (diák D-10 év alattiak) korcsoporttól a felnőtt korcsoportig lehetett nevezni, az NTE színeit tizenketten képviselték és 13 éremmel térhettek haza.


  Vízilabda OB I B: idén nem lesz felsőház...

Kanizsa Vízilabda SE (5.) - Dunakanyar Waterpolo (7.) 15-9 (4-1, 4-1, 4-4, 3-3)
OB I B B-csoport férfi vízilabda-mérkőzés, 16. forduló. Nagykanizsa, 30 néző. Vezette: Veilandics, Lázár.

Kanizsa: Pelle - Kaszper dr. 3, Bakó 1, Szepesi 3, Klie, Kis Zs. 1, Albert 2. Csere: Kéri 3, Cserdi I. 2, Skriba, Molnár D., Virt M., Gulyás dr. Edző: Simonka Ferenc.

Jól kezdték az első negyedet a kanizsaiak, Albert Barnabás rögtön centerből volt eredményes, majd Szepesi Bence következett kétszer, a negyed végén pedig Kaszper Gábor is betalált a hazaiak részéről.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble