Ma 2017. augusztus 21. hétfő,    
Sámuel napja van.    
Látogatók száma : 32671185    


HonlapkeszitesPont jó helyre került(em)…

Mondhatná a nagykanizsai, Csónakázó-tavi körforgalomnál felállított, nyolc méter magas torony, ami egy ola jfúrótorony kicsinyített mása tulajdonképpen. Ezért is került megfelelő helyre, hiszen kísértetiesen hasonlít a nemsokára teljesen megújuló, Csónakázó-tavi kilátótornyunkra, ami évtizedekkel ezelőtt szintén olaj fúrótoronyként „ment nyugdíjba”, hogy aztán, azóta, kilátóként szolgálja Murafölde fővárosát, Nagykanizsát.


 

A makettet még valamikor az 1960-as években építették a DKG munkatársai, majd azt a nagy múltú cég alsóbélatelepi üdülőjének udvarán állították fel. A Balaton-parti ingatlan eladásával a makett is új helyet „kért és keresett” magának. És mivel senki nem akarta, hogy egy méhtelepen végezze be pályafutását, így egy jótékony összefogásnak köszönhetően állhat ma Nagykanizsa határában, a Csónakázó-tavi körforgalomnál, és hirdetheti Nagykanizsa olajos múltját. Na meg azt is, persze egy kis „áthallással”, hogy aki a híres-neves nagykanizsai kilátótornyot keresi, az jó helyen jár, nincs már messze…

Dr. P. A.2017-08-21 08:09:00


  Akarunk-e áldozatok lenni?

A nemzeti szocialista és a kommunista rémtettek egyformán elítélendőek, nem alkalmazható kettős mérce – szögezte le egy megemlékezésen Cseresnyés Péter, majd a mindkét diktatúra börtönét megjárt Mindszenty bíboros idevágó ízes anekdotáját idézte: - Van-e különbség a nácizmus és a kommunizmus között? – kérdezték tőle egy sajtótájékoztatón. „Tőlem kérdik? Éppúgy ültem egyik börtönében, mint a másikéban. A kettő volt szövetséges is, ellenség is. Eben gubát nem cserélünk. (a tolmácshoz:) Ezt fordítsák le, ha tudják.”


  Gondolatok államalapító királyunk emléknapjáról

Szent István uralkodása (1000-1038) idején az államalapító még az augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot is, sőt, 1038-ban ő maga is azon a napon halt meg. Az augusztus 20-át, mint ünnepi dátumot I. (Szent) László királyunk (1077-1095) döntése alapján kezdték ünnepelni a Magyar Királyságban, mert 1083-ban, VII. Gergely pápa hozzájárulásával ezen a napon emeltette oltárra István (illetve még abban az évben fia, Imre herceg, valamint Gellért püspök) relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ami a szentté avatásával volt egyenértékű. Azonban az egyetemes egyház nevében csak XI. Ince pápa nyilvánította szentté, 1686-ban. A pápa akkor elrendelte, hogy Buda vára töröktől való visszafoglalásának évfordulóján az egész katolikus világ, évente emlékezzen meg Szent István ünnepéről, amelyet az egyetemes egyház augusztus 16-án tart.


  A Hontalan Állatok Világnapjának margójára

Hontalan – otthontalan… Elszomorító szavak, szívszorító az értelmük. Senkijük sincs, senkinek nem kellenek, sehova nem mehetnek… Augusztus 16-án volt a Hontalan Állatok Világnapja. Mit érdemes írni, mondani, ha ránézünk a fotóra? Szinte semmit, mert a fénykép magáért beszél.


  Súlyosan veszélyeztetett

Úgy tűnik azonban, hogy bizonyos embercsoportok kihalásáról és veszélyeztetettségéről is beszélnünk kell. Nem népcsoportokra és fajokra gondolok, hiszen biztos vagyok benne, hogy csak azok maradnak meg, akik képesek és akarnak életet hozni erre a világra. A többi, ehhez kapcsolódó témát csak kimagyarázásnak tartom.


  Naponta átlagosan 4961 lépést tesznek meg az emberek világszerte

Naponta átlagosan 4961 lépést tesznek meg az emberek világszerte - derült ki az amerikai Stanford Egyetem elemzéséből, amely szerint a magyarországi átlag 5300-5500 lépés között van.


  Az isteni pedagógia - Aki hisz benne, ha meghal is, élni fog…

Gyógyítások, kenyérszaporítás, vízen járás és persze maga a feltámadás – hosszasan lehetne sorolni azokat az emberi értelem határait feszegető csodákat, amelyek Jézushoz köthetők. Mind közül a legnagyobb titok, ami az utolsó vacsorán történt, s a mai napig megtörténik minden egyes szentmisén: a kenyér és a bor átváltozik Jézus testévé és vérévé. Erről beszélt Úrnapja előestéjén Barsi Balázs ferences szerzetes az Alsótemplomban.

FRISS HÍREK
05:29 - Véradás

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble