Ma 2017. június 24. szombat,    
Iván napja van.    
Látogatók száma : 31154656    


HonlapkeszitesAz isteni pedagógia - Aki hisz benne, ha meghal is, élni fog…

Gyógyítások, kenyérszaporítás, vízen járás és persze maga a feltámadás – hosszasan lehetne sorolni azokat az emberi értelem határait feszegető csodákat, amelyek Jézushoz köthetők. Mind közül a legnagyobb titok, ami az utolsó vacsorán történt, s a mai napig megtörténik minden egyes szentmisén: a kenyér és a bor átváltozik Jézus testévé és vérévé. Erről beszélt Úrnapja előestéjén Barsi Balázs ferences szerzetes az Alsótemplomban.


„Aki eszi az én testemet, és issza az én véremet, annak örök élete van” – mikor Jézus kijelentette ezt a kafarnaumi zsinagógában, sokan nem értették, hogyan adhatja bárki is eledelül a testét? Nem ez volt az egyetlen eset, amikor Jézus szavai vitát szítottak a zsidók között.

– Ha megfigyeljük, Jézus tanításaikor általában három dolog történik – mutatott rá a sümegi szerzetes. – Az emberek megdöbbennek. Nem tudják hová tenni a hallottakat, s ki-ki a belátása szerint dönt: Jézus mellett vagy őnélküle folytatja. Akik maradnak, csak később, a feltámadáskor értik meg, miről is beszélt Krisztus.

A megdöbbenés, a döntés és a végső megértés ugyanúgy az isteni pedagógia része, mint a meg nem értés időszaka. Barsi Balázs emlékeztetett rá: Jézus a színeváltozáskor maga parancsolt rá a tanítványokra, ne szóljanak a látomásról senkinek, amíg az Emberfia fel nem támad.

– Gondoljunk csak bele: ha Péter rájön, hogy magával az Isten fiával hánykolódik egy hajóban a tomboló Galileai-tengeren, valószínűleg beleőrült volna. A korlátolt emberi elme nem lett volna képes ezt megemészteni. De nézzünk egy másik példát: az utolsó vacsorán Jézus megmosta a tanítványok lábát. Ők persze tiltakoztak, nem akarták a mestert ilyen megalázó helyzetben látni. Mit szóltak volna, ha kiderül, hogy az Isten az, aki a lábukat mossa? Az a felismerés, hogy a Mindenható nem felülről tekint le, ahogy azt addig képzelték, hanem alulról, és mossa az ember lábát, a világ szennyét, felrobbantott volna minden korábbi filozófiát és istenképet.

A ferences szerzetes szerint a kereszténység lényege az, hogy kinek tartjuk Jézust. A feltámadással válik végleg egyértelművé: nem tanító, nem próféta és nem vallásalapító, hanem a Messiás.

– Tegyük fel, hogy valaki megkáromolja Istent. – Az illető nagy valószínűséggel azt állítja magáról, hogy ő a Mindenható, de nem bajlódik azzal, hogy kitalálja mellé még az egész Szentháromságot is. Ugyanez az ember azt is mondja talán, hogy a mennyek országából érkezett, és oda is tér vissza – majd. Jézus ezzel szemben úgy fogalmaz: ő már ott van, hiszen egy az Istennel. Érdemes János evangéliumát olvasgatni, ahogy ő leírja az eseményeket, abban ott a bizonyság Jézus életére.

A szentmisén elhangzott: egy örökkévaló van, egy végtelen tudás, egy mindenhatóság – de ezt három személy birtokolja: az Atya, a Fiú és a Szentlélek. És ez az, amivel az ateizmus nem bír. Nem az a kérdés, hogy létezik-e Isten, hanem az, hogy milyen?

– Ha nem lenne Szentháromság, az azt jelentené, hogy Isten egyedül van az idők kezdetétől, de akkor hogyan volna képes szeretni? Pedig a szeretet belőle fakad, nem az evolúcióból. Lehet, hogy a testem rokona az első élő sejtnek, de a lelkem nem. Isten akart engem valakinek, ezért vagyok. Már a megtermékenyítés pillanatában, anyám méhében megszólított, s amikor azt mondta, „te”, azzal megszületett az „én”. Ez a kapcsolat nem bomlik fel sohasem, ezért aki hisz benne, ha meghal is, élni fog.

Barsi Balázs a közelgő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról is beszélt, amelyet 2020-ban Budapesten rendeznek meg. Mint mondta, a felkészülés időszaka nem telhet tétlenül: az egyházi személyeknek és a híveknek is számot kell vetniük azzal, hányadán állnak Krisztussal.

– Vissza kell térnünk a második vatikáni zsinatban foglaltakhoz: az Oltáriszentség az a forrás, amelyből az egész emberi életnek táplálkoznia kell, az erkölcstől kezdve a gazdaságon át a társas kapcsolatokig. Épp ezért a szentmise csúcsa a konszekráció, azaz az átváltoztatás. Az Oltáriszentségben, vagyis a Jézus Szent Testében és Szent Vérében való részesülés az a pont, amikor minden kereszténynek döntenie kell: Jézus mellett vagy őnélküle…

A szerzetes ugyanakkor hangsúlyozta: senki ne vesse meg azokat, akik nem áldoznak. Ha valaki ott marad a padban, nem biztos, hogy halálos bűnben van, csupán még nincs elkészülve a találkozásra – de attól még vágyakozhat Isten után. Sőt, Barsi Balázs azt is mondta: aki részesülhet a szentáldozásban, ügyeljen rá, hogy ne szűnjön meg benne sem a vágyakozás, ami a zsoltárbéli, forrásvizet kereső szarvas életösztönéhez hasonló.

Nemes Dóra

Barsi Balázs: Nem az a kérdés, hogy létezik-e Isten, hanem az, hogy milyen? (Fotó: Gergely Szilárd)2017-06-24 13:12:00


  60-dik évi érettségi találkozó 2017-ben

Június 10-én szombaton délután és este találkozott újra a nagykanizsai Gépipari Technikum egykori osztálya, az 1953-ban indult és 1957-ben Vácott érettségiző IV. D osztálya, vagyis egy ritkaságszámba menő 60-dik évfordulón.


  A kanizsai mentőállomás történetét kutatta a mentős…

Sőt, nemcsak kutatta, hanem papírra – majd tablósorozatra – is vetette. Erről kérdeztem a nagykanizsai mentő-szakápolót, de ennél jóval többet is megtudtam: például kiderült, hogy Klaszán Sándor két zenekarban is játszik, hogy kikapcsoljon és feltöltődjön, és elmesélte azt az esetét is, mikor egy fiút kellett menteniük, úgy, hogy közben a fiatalt felöklelő bika tőlük néhány méterre állva „felügyelte” a műveletet…


  Ki fizesse a szállítást?

Mint egy liget!, gondolja magában az ember, ha leszáll a 8-as helyi járatról Ligetvárosban. A jó érzést csak erősíti benne, ha az ütött-kopott régi, szürke házak helyén szinte egy lakóparkkal találja szemben magát. A kerítéssel körbevett, zárható kiskapuval rendelkező épületek előtt virágokat lenget a szél. Tovább sétálva, egy-egy lakás bejárata fölött a lilaakácok azt sejtetik az idegennel, biztosan jó itt élni.


  Szabadságuk terhére járnak legtöbben orvosi vizsgálatra egy kutatás szerint

A magyar munkavállalók háromnegyede inkább kivesz szabadságot egy egyszerűbb orvosi vizsgálatra is az állami egészségügyi rendszerben tapasztalható hosszú várakozási idők miatt - derült ki az OTP Egészségpénztár megbízásából, az NRC által készített országos reprezentatív kutatásból, amelyet Studniczky Ferenc, a pénztár ügyvezető igazgatója ismertetett.


  Köszönet a kanizsai mentősöknek

Tisztelt Országos Mentőszolgálat!

Ezúton szeretnénk köszönetünket kinyilvánítani nagykanizsai kollégáik elkötelezett és áldásos munkájáért.


  A neve egyet jelent Nagykanizsa acélos élni akarásával

Mindenki csak István gazdának hívta, és nem akadt olyan, aki meg tudta volna előzni a köszönésben. Dr. Krátky Istvánról van szó, aki 1930 és 1944 között Nagykanizsa polgármestere volt. A néhai városvezető unokája, dr. Lugos Margit a napokban – Dénes Sándor polgármester meghívására – Nagykanizsára látogatott.

FRISS HÍREK

A nap vicceállás Nagykanizsa, munka Nagykanizsa, Jooble
jooble