Ásó, kapa, gereblye 113.: Ha én rózsa volnék …– A virágok királynőjét óvni kell!

facebook megosztás

A rózsa eredeti hazáját és származásának körülményeit mítoszok és mondák lengik körül, de az tény, hogy a kertek legszebb növényéről van szó. Ahhoz viszont, hogy a szépség valóban a legszebb legyen, odafigyelésre van szükség. Ebben segít rovatunk aktuális írása.

rózsa

A hajdankor minden költeménye említi, hogy a rózsa eredetileg fehér színű volt. Egy réges-régi monda a következőket írja: „A titkon szerető ifjú és leány fehér rózsakoszorút vittek az istennő templomába. De midőn – beszéli a monda – lángoló szerelemre gyulladt az istennő szíve, és meghallá, hogy kedves Adonisza, egy dühös vadkantól halálosan megsebesítve, Paphos ligetében fekszik, akkor mit sem törődve gyöngéd lábaival, tüskés rózsabokrokon sietett keresztül, melyeknek fehér virágai kifolyó vérétől borítva, azon idő óta piros szint öltöttek magukra.”

A mítoszok és legendák világát elhagyva a jelenkorban találjuk magunkat, ugyanis a virágok királynőjét évről évre veszélyek fenyegetik. Rovatunkban ezúttal már nem a megjelent betegségek után keressük a gyógymódot, hanem a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt. Tanácsadónk, Varga gazda arra hívja fel a figyelmet, a legfontosabb az odafigyelés és a gondoskodás, már persze, ha azt akarjuk, hogy a rózsa valóban kiskertünk királynője legyen. – Számos panasz érkezik a vásárlóktól, a különböző gombabetegségek, így a rozsdásodás, a lisztharmat és társai miatt, ezeket külön is kell választani a rovarkártételtől védekezés szempontjából – hangsúlyozta a szakember. – A gombabetegségek ellen valóban lehet védekezni, nem győzöm hangsúlyozni a permetezés fontosságát. Persze nem akkor, amikor már ott a baj és nyár közepén azt veszik észre, hogy már szinte nincs levél a rózsán. Nos, az egyik legnagyobb gond az, hogy kivontak a forgalomból számos növényvédő szert. Helyettük van ugyan más, de rendkívül gyengék. A ditán helyett van például a Polirám Combi, de legalább kéthetente permetezni kell. A réz alapú szereket is használhatjuk, de figyelni kell az időjárást. A meleg, majd az esős, párás, hűvösebb idő váltakozása a legkedvezőbb a gombabetegségek elszaporodására. Tavaly is ez volt a probléma, nem figyeltek oda az emberek, ugyanis a gombabetegség fertőz – figyelmeztet Varga József növényvédelmi szakember.

A rovarkártétel – mint például a tetvek – ellen sajnos nincs megelőzési lehetőség, a védekezés egyetlen lehetséges módja az odafigyelés. – Én naponta végigjárom a kertemet, megnézegetem a virágaimat. Van egy árulkodó jel. Ha hangyákat látunk felfelé masírozni a növényen, akkor biztos, hogy ott megjelenik a tetű. Ugyanis a hangyák telepítik őket. Át kell nézni a hajtás végeket, a bimbó alatti részeket, ott szoktak sorakozni a tetvek és szívogatják a rózsa nedvkeringését. Ugyanis nagyon szeretik ezt a növényt. Négyféle növényvédő szer létezik ellenük, de én a felszívódót ajánlom, az a leghatásosabb. Itt pedig a permetezési módszert rontják el általában. Jönnek vissza panaszkodni, hogy permeteztek, de nem használt. Hát kérem, egy a baj. Ha kikevertük a szert, abban a szent pillanatban használni kell. Nem szabad leülni ücsörögni vagy kicsit a szomszéddal beszélgetni. 10 perc várakozás és már romlik a permetszer hatása – intett a szakember.

S hogy mitől lehet még szebb és szebb a rózsánk? Tápoldatozni bizony lehet. Hiszen ez a növény is igényli a mikro- és makro elemeket, akárcsak az ember a vitaminokat. A szép nagy virághoz kálium kell. Ha a levelek lógnak, kicsik, nem szép zöldek, az nitrogénhiány. Ha szélesek a levélközök, az magnéziumhiányra utal. Érdemes használni egy úgynevezett zöldítő komplexet, ugyanis, ha a rózsatő lombozata nem egészséges és üde, a virágja sem lesz az.

VINCZE Adél

fotó: BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. május 2-ai számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.