Az urológiai betegségek fontosságára hívták fel a figyelmet

facebook megosztás

A laparoszkópos beavatkozások mellett az önkatéterek használatáról is hallhattak a résztvevők az Újdonságok az urológiában című, mai tudományos ülésen. A Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház programjának egyik fő célja a figyelemfelhívás, hiszen az európai átlagnál rosszabb a prosztatarák halálozási aránya Magyarországon.  

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a közelmúltban számos fejlesztés történt a nagykanizsai kórház urológiai osztályán, köszönhetően két olyan rezidens orvosnak, akik e területen, hosszú szakmai képzéseken vettek részt. Közülük Erdődi Bence vállalta a mai előadás egyik részét, amely főként az 1990-es években elterjedt laparoszkópos beavatkozásokról szólt.

- A laparoszkóia az a minimál invazív sebészetnek az egyik zászlóshajója. Több kisebb bőrmetszésen keresztül jutunk a hasba, a betegnek ez jóval kisebb műtéti megterhelést jelent, mint a korábban végzett nyílt feltárásos műtétek. A laparoszkópia az önmagában hastükrözést jelent, több kisebb eszközzel tudunk preparálni, szerveket eltávolítani, helyreállítani – mondta el Erdődi Bence, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház Urológiai Osztály orvosa.

kórház

Az urológiai esetek, döntően a kő-, valamint a daganatos betegségek országos szinten is nagyon gyakoriak, a férfiak esetében az egyik vezető daganatos betegség a prosztatarák. A kanizsai intézményben éppen ezért igyekeznek minél nagyobb hangsúlyt fektetni a figyelemfelhívásra, valamint az osztály fejlesztésére.

- A daganatos betegségeken kívül is a kőbetegségek nagyon gyakoriak, a populációnak egytizedét érinti, ezért tartom fontosnak erről beszélni. Nagyon gyakori betegségekről van szó, a sürgősségi osztályokon is gyakran fordulnak betegek urológiai jellegű panaszokkal, véres vizeletürítéssel, görcsös fájdalommal, csontfájdalommal, daganatos, áttétes esetekben – tudtuk meg az urológiai osztály orvosától.

Erdődi Bence hozzátette, szándékukban áll a vesekímélő, valamint a prosztataműtétek bevezetése is, ami előreláthatólag az ősz folyamán lesz esedékes. A témáról bővebben is hallhatnak mai, Napi Kanizsa című műsorunkban.

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.