Közgyűlés és kampány egy lapon

facebook megosztás

A múlt heti közgyűlés volt az első a ciklusban, amikor már hivatalosan is két fronton kellett helytállnia a városatyák döntő többségének. Hiszen javában tart a kampány, jelöltjeit mind a két közgyűlési oldal ismertette. Mindezek mellett az önkormányzatiság sem áll meg. Az áprilisi soros ülésen döntöttek az uniós fejlesztési listáról, majd igencsak szerteágazó vita alakult ki a régi munkásszálló kapcsán, de a Rehab ügye is bekerült a Vasemberházba.

A kampányidőszak első közgyűlése a vártnál csendesebb hangnemben indult, az uniós forrásból megvalósítandó fejlesztési listát egyetértésben fogadták el a képviselők. A TOP Plusz pályázat első ütemében mintegy 1,6 milliárd forintot hívna le Nagykanizsa, amit hat célnak rendel alá. Az első az Ipari csarnok második ütem – itt a nemrégiben megépült új épületet bővítenék egy 900 négyzetméteres résszel, mintegy 545 millióból. A második a Tripammer Gyula utca felújítása, korszerűsítése. Itt 316 millióból parkolókat és gyalogátkelőhelyeket is kialakítanának. A harmadik a Sugár utca eddigi kihagyott szakaszának rendbetétele, 193 millióból. A negyedik pontban 160 milliót szánnak három orvosi rendelő felújítására. Az ötödik a BLG fejlesztése, 235,8 millióból. Az iskolában ezúttal a vizesblokkok, az A épület nyílászárói és a LED-es csere valósulna meg. Az utolsó, hatodik pont a Zeneiskola beruházása, itt a büdzsé 177,5 millió forint lehet. A napirendnél tapasztalható konszenzus a következő szemelvénynél már megszűnt.

Károlyi Attila hozott előterjesztést, amely alapján az egykori munkásszálló, jelenleg állami tulajdonban lévő épületét ingyenesen venné át az önkormányzat. A kialakuló vitában Bizzer András, kritikaként, az 588 milliós fejlesztési listát is felemlegette. Balogh László szerint az ötlet jó, de ez csak egy kampányfogás az ÉVE részéről. Míg a vita hevében Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció vezetője úgy fogalmazott, ez az elképzelés ismét csak egy marhaság Károlyi Attilától. Korábban többször említette Károlyi Attila, hogy a szerettei kérték a heves felszólalások mellőzésére az egészsége érdekében, lehet, hogy ez is közrejátszott abban, hogy meglehetősen visszafogottan kezelte Szabó Szilárd odaszúrását. Fodor Csaba válaszolt többször is a vitában, szerinte Károlyi Attila munkájáért köszönet jár, arról pedig nem tehetnek, hogy Szabó Szilárd továbbra sem hajlandó elolvasni egy előterjesztést. A napirend végül az ÉVE képviselőinek 8 igenjével ment át.

Ezt követően egészen a polgármesteri beszámolóig nem volt vita. Akkor aztán Balogh László ismertette a kiegészítését, ami a Rehab-ügy kapcsán tett feljelentése volt, ismeretlen tettes ellen. Mint mondta, tudomására jutott jó pár szabálytalanságnak tűnő dolog. A polgármester szerint ő olyan dokumentumokat kapott, feltehetőleg Fenyves Tamástól, aki korábban felügyelőbizottsági tag volt és az egész ügyet nyilvánosságra hozta, hogy azok alapján erős a gyanú, hogy Szirtes Balázs ügyvezető sajátságosan értelmezte a rá vonatkozó szabályokat. Balogh László fiktív, túlárazott számlákat és hamis menetleveleket emlegetett. A város első embere, Fenyves Tamás fotóinak megosztásával, mindennek a hivatalos közösségi oldalán is teret adott, a közgyűlési felszólalásában pedig arra is célzott, hogy mindezekről Horváth Jácint is tudhatott. Az ÉVE részéről többen reagáltak, Schauta Marcell szerint a polgármester e témával kapcsolatos Facebook-posztjai már kimerítik a bűncselekmény kategóriáját. A rágalmazásra utalt Fodor Csaba és Horváth Jácint is. Utóbbi hangsúlyozta: sem a NAV, sem az ÁSZ nem talált semmit a cégnél, most a polgármester mégis feljelentést tett, a Vízmű után egy újabb önkormányzati céggel szemben. Horváth szerint a Fidesz a saját sajtójában habosítja az ügyet, ítélet nélkül, pusztán egy gyanú alapján. Az ÉVE frakcióvezető-helyettese leszögezte, ez nem méltó a polgármesteri ranghoz, Balogh László pedig jobban teszi, ha szégyelli magát, hiszen 150 ember megélhetésével játszik.

A közgyűlés mellett tekintsünk ki a másik lapra is, azaz a kampányra. Az ÉVE-frakció tagjai több alkalommal is a Vásárcsarnoknál, valamint a Szolgáltatóháznál gyűjtöttek ajánlásokat. Mint megtudtuk, a szükséges voksokat néhány óra leforgása alatt megkapták, már április 21-én. A helyi választási bizottság április 26-án ülésezett, amikor hivatalosan is nyilvántartásba vette a kormánypártok mind a tíz jelöltjét. Több érdekességet is tartogatott azonban ez a tanácskozás. Kiderült, hogy Kuti László független jelöltként indul a palini körzetben júniusban. Mindez csak azért váratlan, hiszen ő volt az egyik, aki megkapta a Fidesz által évekig be nem töltött bizottsági helyek egyikét márciusban. Szintén ekkor kapott bizottsági posztot Siposné Gerencsér Henriett, aki a kormánypártok színeiben indul a palini területen. Két kihívója is lesz tehát Gábris Jácintnak és úgy tűnik, a településrészen különösen próbál mozgósítani a helyi Fidesz. Úgy tudjuk, nemrégiben aktivisták gyűjtöttek ott aláírásokat a Csó-tós napelempark ellen. A kompenzációs lista kapcsán szintén meglepő, hogy Balogh László mögé, a második helyre Bata Hajnalkát írták. Bata a 7-es körzetben indul és Schauta Marcellel csap össze egy olyan területen, amit 5 éve elvitt az ÉVE. Ezek szerint Bata kapcsán próbál tutira menni a Fidesz. Ugyanakkor kisebb politikai elemzésbe bocsátkozva – igencsak kockázatos húzás, hogy Szabó Szilárd, frakcióvezetőként csak a negyedik a lajstromon. Mindezt úgy, hogy a 4-es körzetben 2019-ben Balogh Tünde mindössze 12 vokssal kapott kevesebbet, mint Szabó. Ők ketten most is összecsapnak, de várhatóan indul Glavák Zoltán is, aki függetlenként, régi visszatérő próbálkozó már, valamint a Mi Hazánknak is lesz jelöltje a Sáncot, Kisfakost és a Csokonai utcát is érintő területen.

MIKÓ-BARÁTH György

fotó: Novák Viktor

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. május 2-ai számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.