A stressz előbb-utóbb testi tüneteket okoz, a kezelése kapcsán tartottak előadást a Kórházban

facebook megosztás

A stressz és kezelési lehetőségei címmel tartottak kötelező szakmacsoportos továbbképzést a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban. A Pécsi Tudományegyetem által szervezett, kétnapos eseményen Lőrincz Ildikó klinikai szakpszichológus különböző elméleti és gyakorlati feladatok segítségével ismertette meg a témát az összegyűltekkel.

Ez a továbbképzés ötévente kötelező a szakdolgozóknak a munkaügyi nyilvántartásban való szerepléshez. Ma főként a stresszkezelés került a középpontba, majd pénteken elsősegélynyújtással és egészségügyi jogi ismeretekkel is várják a résztvevőket. A hosszú ideje tartó, monoton munkavégzés sok esetben negatív hatással lehet az emberek mentális és fizikai egészségére, ezt igyekeznek megelőzni a hasonló előadásokkal.

kórház

- Éppen ezért fontos, hogy megtanuljuk a különböző stresszkezelési technikákat. Ugye a stressznek érzelmi tünetei is lehetnek, amelyek előbb-utóbb testi tüneteket okoznak. A betegágy mellett sajnos előfordulhat, hogy aki hosszabb ideig egy adott területen dolgozik, motiválatlanná válik, illetve kiég, viszont ezt megelőzhetjük azzal, ha a stresszkezelési technikákat elsajátítják. Nyilván a napi testmozgás, illetve a jóga, meditáció, relaxációs technikák elsajátítására van lehetőség – mondta el Horváth Helga, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház ápolási igazgatója. 

Intézményen belül is igyekeznek számos lehetőséget biztosítani a dolgozóknak arra, hogy szükség esetén segítséget kaphassanak. Lőrincz Ildikó, klinikai szakpszichológus előadásában nagy hangsúlyt fektetett a stressz fajtáinak bemutatására, valamint különböző relaxációs technikák csoportos gyakorlására.

kórház

- Nagyon nehéz stressz nélkül élnünk, mert éppen az előbb mondtam el az előadásomban, hogy ennek egy pozitív hatása is létezik, ez az úgynevezett eustressz, ez egy pozitív stressz, de erről nem nagyon szoktunk beszélni, mindig inkább a distresszről, ami egy patogén hatással bír a szervezetünkre, erről beszélünk. Valójában nem tanultuk meg kezelni ezeket, és ha reggel felkelünk és elindulunk, elmegyünk a munkahelyünkre, már akkor egy csomó stresszhatás érhet bennünket, úgyhogy reggel 8-kor már kerülhetünk olyan állapotba, hogy már nagyon elegem van a mai napból – tudtuk meg Lőrincz Ildikó klinikai szakpszichológustól. 

A szakember hozzátette, ezt a foglalkozást egy gondolatébresztésnek szánja, így akinek igénye van rá, a későbbiekben csatlakozhat az intézményben működő 7-8 fős relaxációs csoportokhoz.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.