Percről percre a közgyűlésről (Első ülés a kampányidőszakban - Folyamatosan frissül)

facebook megosztás

11:22 - Polgármesteri beszámoló és a Rehab

Nem lett volna hozzászólás, ugyanakkor Balogh László kiegészítésben tett egy pontot. Ez pedig a Rehabot érintő feljelentés. Hamis számlák, hamis menetlevelek is terhelik az érintetteket. Arra kéri Balogh László a feleket, ne menjenek bele a feljelentgetős vitába, de kérdéseket kell feltennie.

A polgármester rákérdezett: igaz-e, hogy belső vizsgálatot rendeltek el? Igaz, hogy a szabálytalanságok után hónapokig nem mentették fel az ügyvezetőt? Igaz-e, hogy ez az ügy negatív képet fest Horváth Jácint kampányára?

Erdős László szólt hozzá, először szólalt fel az ülésen: milyen tények és bizonyítékok alapján tette meg a feljelentést a polgármester? A bizottság észlelt-e szabálytalanságot, felszólították-e az ügyvezetőt a szabálytalanságok megszüntetésére? A lemondása összekapcsolható mindezzel?

A nyomozás jelenlegi szakaszában még nem hívták be a polgármestert a rendőrséghez.

Fodor Csaba reflektál: amit a polgármester tesz, az a város ellen hat. Ez az egész Fidesz mentalitását igazolja, hogy a választási időszakban mindig kipécéznek egy-egy embert, mivel a feljelentés hírértékű. Mindenki tudja, hogy ez már bevált fideszes módszer. Nem tudják, hogy igazak-e a vádak, ha akarnának, akkor sem tudnának nyilatkozni. Az ügyvezető saját kérésére szüntették meg a jogviszonyát. Meg kell várni az ügy végét, hogy Fenyves Tamás valódi okiratokat adott-e át, van-e ehhez joga vagy önmagában már ő is bűncselekményeket követett-e el. Szerteágazói szálai lesznek ennek az ügynek. Volt NAV-os és ÁSZ vizsgálat is, akkor semmi szabálytalanságot nem tártak fel. A többi kapcsán pedig majd eldől, hogy kinek van igaza.

Szabó Szilárd kért szót: úgy tűnik, senki nem tud semmit, holott a nyilvánosságra került adatok alátámasztják azokat a híreket, amiket a Fidesz már többször szóvá is tett az elmúlt években. Úgy tűnik nem olyan emberek végezték a Rehab átvizsgálását, akiknek kellett volna. Szerette volna megkérdezni Tar Mihálytól, de akár az ÉVE képviselőitől is, hogy miért nem engedték megszólalni a tv műsorában Fenyves Tamást? Amikor Tar Mihály ezt nyilvánosan meg is hirdette.

Fodor Csaba szerint jó lenne, ha egyszer meghallaná azt Szabó Szilárd, amit valóban mondanak. Azt mondták, hogy az ő tudása szerint nem történtek olyan szabálytalanságok, amik bűncselekményeket erősítenének meg. Nem is tartaná azt szerencsésnek, hogy olyan emberek mennének be a TV-be, akik panaszkodni akarnak. Ha ez így menne, a műsor nem szólna másról, mint emberek panaszkodásáról. Pláne a kampányidőszakban. Fenyves Tamás, ha akkor jelentkezett volna, amikor bizottsági tag volt, más lenne a helyzet, de akkor hallgatott, mint az a bizonyos a fűben. Szabó Szilárdnak pedig azt üzenné, hogy nem szerencsés sértegetni a hivatal munkatársait.

Szabó Szilárd szerint nem ezt mondta.

Fodor Csaba elmondta, ezt mondta. Az, hogy a NAV-ról meg az ÁSZ-ról mi a véleménye, azt meg majd meccselje le velük.

Károlyi Attila szerint, nagy baj lesz, ha ez a vizsgálat nem talál eredményt, hiszen akkor az érintett rágalmazás miatt indíthat új eljárást. A feladat egyszerű: az egész katyvaszt rá kell kenni az ÉVE-frakcióra.

Berta Krisztián szeretné megkérni, hogy Szabó Szilárd bocsánatkérő felszólalást ugyanúgy tegye közzé, mint Berta Krisztiánét.

Horváth Jácint, Fenyves Tamás már akkor elszaladt volna a Fideszhez, amikor lemondott. Azok a hírek nem igazak, hogy az ÉVE menesztette volna. Ha már akkor látta volna ezeket a hatalmas bűncselekményeket, akkor előjött volna, de csak várt és várt, majd a kampányban átment a Fideszhez. Polgármester úr nem olyan bátor, hogy bármit megfogalmazzon, mert fél a rágalmazás vádjától. Jó lenne, ha már valamit mondani, mert eddig csak a semmit habosítja. Ez azért van, mert nem mer konkrétumot írni. A NAV azokat a számlákat vizsgálta, amiket most kritizálnak, holott a NAV egy elég komoly szerv. Ha a NAV nem talált semmit, akkor bárki miért fordulna rendőrséghez. Jobban tudják, mint a NAV? A legfontosabb kérdés az, ha eljutottak dokumentumok, amikről nem tudjuk, hogy valódiak, amikről a Fidesz és a szennyoldalai 2 hete folyamatosan posztol. Tisztességtelen ez az egész úgy, hogy az az ember, akiről ez az egész szól, most már nem tudja megvédeni magát. Most, a kampányban kellett hirtelen feljelentést tenni. Ezzel a habosítással pedig a 150 ember munkáját veszélyeztetik. Nincs ítélet, csak gyanú, de már hetek óta úgy írnak és beszélnek róla, mintha már ítélet lenne. Ezzel 150 ember munkáját veszélyeztetik. Ez nem méltó egy polgármesterhez, szégyellje magát. Ez nem méltó Balogh Lászlóhoz és a polgármesteri ranghoz.

Balogh László igenis azt gondolja, hogy bátor ember volt az elmúlt 5 évben. Viselte azt, amit rámértek. A polgármester politikus is, a tisztesség útján tett, amit tett. Az igaz, hogy az ügy nincs lezárva. A választók majd ezt is megítélik június 9-én, s utána is lesz élet, reméli, hogy nyugalmasabb.

Gábris Jácint kért még szót. Azzal szerinte nincs gond, ha megalapozott vád jön, akkor a polgármester megteszi a feljelentést. A gond azzal van, hogy kitettek olyan információkat, amik egy folyamatban lévő ügyről szólnak. Ugyanez a magatartás nem történt meg a korábbi ciklus idején, amikor képviselőket rendőrségi kihallgatásra hívtak be és elmarasztaló ítéletek voltak. S nem történt semmiféle polgármesteri cselekmény. Az egy komplexebb ügy volt, mégsem történt feljelentés a polgármester részéről, ráadásul most már sem az ügyvezető, sem a nehezményező tag már nincs ott. Gábris Jácint visszafordítaná a történetet a cég helyében. S ezt muszáj lesz megtennie a saját jó híre érdekében.

Schauta Marcell is felszólalt: polgármester azt mondta bátor, s igen, meglehetősen bátor. Mert ahogy nézte, a Facebookon elég sok bűncselekményt elkövetett mostanában. Nem mondja azt, hogy ezt folytassa, mert annak lesznek jogi következményei.

Szavazás a többi pontról: 14 igen 1 nem - elfogadva - most jön a zárt ülés.

11:02 - Kamerarendszer

Ismét bővül, 15 millió forintból. A rendőrség képviselője elmondta: nemrégiben a város különböző pontjain végzett rongálásokat egy személy, őt a kameráknak köszönhetően azonosították be. Ez a fejlesztés a teljes lakosság védelmét szolgálja.

Bizzer András a bővítésnek örül, de azt sajnálja, hogy az összes helyszín nem kerül be a fejlesztésbe, mert nem elég a 15 millió forint. Polgármester úr eredetileg 25 milliót szeretett volna erre fordítani. Ezt az ÉVE lecsökkentette, ami nem volt jó lépés.

Gábris Jácint is köszöni a szakemberek és a rendőrség pozitív hozzáállását. Korpaváron is nagyon várják már ezt a beruházást.

Szavazás: 15 igen. Szünet jött.

11:00 - Az államtitkári beszámoló

Nem hozott vitát, ahogy az alapítványok beszámolói sem. A Dózsa-Petőfi leendő zebrája sem.

10:45 - Mészáros Lázár lakótömb parkolói, útjai

Nem várt vita alakult ki: Károlyi Attila felvetése, hogy a korábbi vállalkozó a városnak adja a területet és a város az utat elkészíti.

Balogh László jött egy módosítóval. Aztán Szabó Szilárd szólalt fel, mint mondta, támogatja a polgármester felvetését, hiszen Károlyi Attila előterjesztése jelentős összeget róna a városra, holott ez a kivitelező dolga lett volna.

Károlyi Attila szerint ilyen felszólalások után, Szabó Szilárd jobban teszi, ha nem sétál a Dózsa utca felé.

Fodor Csaba szerint Károlyi Attila előterjesztése a jobb, de ha Balogh László előbb hozza be az övét, azt is megszavazta volna.

Szabó Szilárd reflektált: ő el mer ott menni, hiszen egész Nagykanizsát és a tisztességet képviseli. Károlyi Attila pedig csak jön a szobraival és a sok marhaságával.

Fotó: Novák Viktor

Szavazás, Balogh László módosítója: 7 igen 5 nem 3 tartózkodás - elutasítva

Károlyi Attila felvetése: 8 igen 0 nem 7 tartózkodás - elfogadva.

9:32 - Munkásszálló

Előzmény: https://kanizsamediahaz.hu/hir/202207/korulbelul-1-milliard-forintra-sa…

Az ügyet, a képtárral együtt, most Károlyi Attila karolta fel. A mostani előterjesztést közösen dolgozta ki a hivatal munkatársaival. De a korábbinál sokkal keményebb beleállás kell Károlyi szerint. Lázár miniszter úr ugyanis azt válaszolta, hogy vegye meg az önkormányzat. Károlyi szerint itt a megoldást az jelentheti, ha Fecskeházat alakítanak ki, fiatal házasoknak.

Balogh László szerint az ötlet jó, de kampányízű, hiszen nincs miből megcsinálni. Károlyi a polgármester szerint ötletelésből jó, de előbb a korábbi felvetéseit kéne megvalósítani. Például: Török kút, Dózsa szobor, stb stb.

Szabó Szilárd is erre csatlakozott: ez az épület nagyon komoly felújításra szorul. Ő is megemlítette, hogy Károlyi Attilát korábban megbízták a Zeneiskola elköltöztetésével, mégsem sikerült.

Berta Krisztián szerint meg kell köszönni Károlyi Attila munkáját. Ő pozitív, hiszen az EU-s források felhasználhatók erre.

Károlyi Attila szerint azzal leverni egy előterjesztést, hogy ötletelés, az a polgármestert minősíti. 5 éve biztos, hogy másként reagált volna, de most már lehiggadt Károlyi Attila. El kellene olvasni a Fecskeházak programját és akkor tudnák, hogy ez megvalósítható. A Zeneiskola felrovása kapcsán pedig elmondta: a tárgyalásnál a Tankerület azt mondta, nincs rá 200 milliója, ezek után Károlyi azt mondta, akkor fejezzék be az egészet. Hiszen a városnak sincs erre pénze. Ez pofátlanság volt szerinte. Ha nem indul el valami ötletszinten, akkor sosem ér el ide.

Balogh László elmondta, az ötlet jó, de a prózai körülményeket meg kell teremteni.

Fodor Csaba úgy látja, Károlyi Attila felvetése támogatandó. Felemlegetik a Zeneiskolát, de nem volt rá pénze a városnak, a magyar állam pedig nem teszi a dolgát, hanem azt várja el, hogy a város dolgozzon helyette. Oda kerülhetett volna a Zeneiskola, ami korábban is iskola volt. Amiket Károlyi Attila felvetett, akár a Zsinagógával is, azt előbb utóbb meg kell valósítani, mert az a jövő. A TOP-os forrásba be is került a Zeneiskola, mert olyan állapotban van, hogy muszáj költeni rá. A cél pedig nemes, hiszen elég megnézni a lakásokra bejövő igényeket, ami kb tízszeres. Ehhez pedig több bérlakás kell. Ebben van is siker, Bodó László és Zakó László munkájának köszönhetően kerültek a városhoz a honvédségi lakások. Amikor az ÉVE-frakció elképzeléssel jön, akkor azt a Fidesz pofon vágja, aztán azt mondja, hogy nincs elképzelés sem. Leszámítva a TOP-os listát, amit köszön Fodor Csaba, hogy a Fidesz is megszavazta.

Balogh László szerint most csak a mutogatás megy az államra, holott kapott forrást a város. A Munkásszálló jó lenne, be is lehet adni a kérvényt, de nem látja azt, hogy ez több lenne, mint egy kampánylépés.

Schauta Marcell először kért szót. Nehéz szerinte a realitások talaján maradni: ha befektetők jönnek a városba, az első kérdésük az lesz, van-e lakhatás. A bérlakásállomány jelenleg terített. Ki lehet találni olyan konstrukciót is, ami engedi a magántőkét, az épület külső állagára pedig lehet pályázatot találni. Ha meg akarja oldani a város a lakhatási problémát, akkor kb annyi lakást kell venni, mint amennyi most összesen van. Nagyon sok olyan kanizsai épület van, ami milliárdokba kerülne, hogy felújítsák. Nem is érti, hogy a Modern Városok Programban miért luxuskiadásokban gondolkodtak, holott nagyon sok helye lett volna annak a pénznek.

Szabó Szilárd Fodor Csabának reagál: nem számonkérés volt a Zeneiskola. Nem azt várták, hogy egy csapásra megoldódik, de nem is azt, hogy most az államra meg a Tankerületre megy a mutogatás. Azt várták, hogy legalább tervek legyenek, hogy hova lehetne költöztetni. De ez nem történt meg. Berta Krisztiánnak is reagál: az ÉVE 2019-es plakátján szerepelt az EU-s források lehívása, ami akkor sem történt meg és most sem fog. Hozzátette Szabó: odajutott Berta Krisztián, hogy volt jobbikos politikusként Dobrev Klárát idéz.

Berta Krisztián mikrofonon kívül: most is jobbikos.

Bizzer András alpolgármester először szólalt fel: azt mondani, hogy ha az ÉVE adja a polgármestert, akkor megvalósultak volna Károlyi Attila javaslatai, nem igaz, hiszen 5 évig az ÉVE volt hatalmon és minden jogkört elvontak Balogh Lászlótól. Ezt Bizzer szerint minden választónak jól meg kell jegyeznie. Arra is panaszkodik Károlyi Attila, hogy nincs 200 millió, ami a kormányzatnak köszönhető. Emlékeztetett: 3 és félmilliárd forintot kapott a város a kormánytól a ciklusban - lehetett volna ebből 200-at erre elkölteni. Egy hibát is felemleget: 142 milliót vissza kellett fizetni az államnak a késlekedés miatt. Ha nem késlekedik az ÉVE, akkor a 200-ból már 142 meg is lett volna. Pénz az alpolgármester szerint azért nincs, mert rossz döntéseket hoz az ÉVE.

Fotó: Novák Viktor

Radics Bálint ellentmondást érez Károlyi Attila és Schauta Marcell szavaiban. Hiszen Károlyi Fecskeházakat emlegetett, míg Schauta Marcell munkásszállót. Amit a belváros közepén nagyon át kellene gondolni. Itt ül Zakó László is a VG. vezetője, szerinte ő is pontosan tudja, hogy a meglévő állományt sem tudjuk normálisan felújítani. Könnyen lehet, hogy a mostani bérlakásokban lakók szenvednének hiányt az új lakások felépítése miatt.

Fodor Csaba nagy fújtatás után: Mindig kéri Szabó Szilárdot, engedje meg azt a luxust, hogy elolvassa az előterjesztéseket, mielőtt felszólal. Hiszen pontos felmérések történtek a Via és a Zeneiskola elköltöztetésének árára is. Lehet itt meglepődni, de igenis elvitte az állam az iskolákat, akkor igenis segítenie kellene az államnak az intézmények gondozásában. Bizzer András pedig nem mond igazat, mindig elfelejti, hogy két hosszú etapban azt tett a polgármester, amit akart. Az, hogy ezzel, hogy élt meg hogy nem, az másik kérdés, de a döntés a polgármesternél volt. Lehet vitatkozni, de az ÉVE számai szerint, több 100 millió forinttal rosszabbul jött ki a város abból, hogy a kormány mennyit visz el és mennyit ad. A 142 millió forinttal kapcsolatban pedig ismét elmondta: hogy jön ki 588 millióból a 142 millió hiányzik, ha már 508 milliót kiutalt a város? 

Bizzer András válaszolt: a kamatokat el lehetett volna költeni.

Fodor Csaba: Bizzer András ki fogja hozni belőle a maflát. Ahogy a frakcióvezető fogalmazott: "Drágaszívem", mondja már meg, hogy mi nem valósult meg az 588 milliós listából? A kamatelköltésről pedig fogalma sincs az alpolgármesternek, hiszen csak beült a székbe "csöcsörészni".

Balogh László vetette oda, hogy a stílus maga az ember.

Fodor Csaba folytatta: a kevesebbe került kivitelezések miatt maradt 70 millió forint, ami szeptemberben lett világos. Szeptembertől lebonyolítani közbeszerzéseket, hiszen 70 milliónál csak így lehet, úgy, hogy december 31-ig a kivitelezés elszámolásával is végezni kell, az nem lett volna egyszerű mutatvány. Megpróbálták, de nem ment. A kamatok: amíg a pénzintézet nem igazolja le a pontos számot, addig azt elkölteni nem engedi a pénzügyi osztály vezetője. Nem érti, miért kell valótlanságokat állítani, persze tudja, hogy kampány van. Radics Bálintnak: nem hangzott el a munkásszálló cél, ezt félreértette a képviselő. Többszörösét újította fel az új igazgató alatt a VG Zrt., mint korábban. Persze, lehetne jobban haladni, de ahhoz sokkal több pénz kellene. Tudja, hogy erre a projektre a magyar állam mostanában nem ad választ, de el kell indulni.

Fotó: Novák Viktor

Balogh László szerint ez csak vita a számok felett, de az biztos, hogy 2 és fél éve volt az ÉVE-nek, hogy felújítsa a Víztoronyt.

Schauta Marcell szerint senki nem tiltja meg a bérlakásban élőknek, hogy költsenek a bérleményekre. Ebbe senki nem gátolja őket. A polgármester úrnak sok pozitív kijelentése volt, miszerint reméli, hogy megépül a vagongyár és a tudományos pár, valamint senki nem mondta, hogy az M9 nem erre jön. Most, ha pozitívak vagyunk, az a rengeteg ember, aki majd Kanizsára jön dolgozni, nekik biztosítani kell a lakhatást.

Bizzer András tisztába tenne néhány dolgot: Fodor Csaba rendszeres taktikája, hogy hülyének akarja feltüntetni Bizzer Andrást. Van olyan előterjesztés, ami a 70 millióról szól, amit Kunics György is ellenjegyzett. Tehát, ne nézzenek senkit hülyének, azt a 70 milliót valóban fel lehetett volna használni, ha a többit nem is. A Vízmű szabálytalanságairól pedig már lehetett olvasni, amit Bizzer András nem tud, hogy kinek a biztatására történt.

Szabó Szilárd szeretné elkérni azt a Zeneiskoláról szóló anyagot, ami már elkészült. Szerinte Fodor Csaba felszólalása 10 perc mellébeszélés volt. 2 évig lett halasztva az 588 millió forint felhasználása, s az utolsó pillanatban sikerült megcsinálni a 23-as lista néhány elemét. Példaként hozta: a Damjanich utca felújítása kapcsán korábban azt mondta Fodor Csaba, hogy az előterjesztésben szereplő összegből nem lehet megcsinálni, aztán két évvel később még olcsóbban csinálta meg a kivitelező.

Horváth Jácint szerint igaz, hogy kampány van, de nem kellene félremenni. A rezsivédelmi alappal csak hiteget a kormány, közben senki nem kapott, mert olyan rossz helyzetben van az állam. S ha mindenről az ÉVE döntött volna, Bizzer András nem ül az alpolgármesteri székben, így maga Bizzer András a bizonyítéka annak, hogy nem mindenről az ÉVE döntött. A Damjanich utca kapcsán pedig nézze már meg, hogy a háború előtt és után milyen építőipari árak voltak. Ebben nyilván szerencséje is volt a városnak. A Vízmű kapcsán: ha már tudják, hogy megbüntették, azt is tudják, hogy miért: a polgármester feljelentette a saját cégét. Ha azt a 70 milliót elköltik, nem tudták volna időben befejezni. A kérdés az volt: bevállalják, hogy 140 millió forintot kifizeti saját zsebből a város, mert elbukja a pályázatot, vagy visszafizet a Vízmű 1 milliót a büntetésre? Ez elég egyszerű matek Horváth Jácint szerint. Le kell szögezni, jobb volt akkor ott elengedni, mint felelőtlenül belemenni, hogy a pénz duplát kockáztatja a város.

Balogh László reflektál: 100-szor jön elő a rendkívüli jogrend, de akkor a pandémiával kellett foglalkozni. Fejlesztésekről nem lehetett dönteni, csak álmodozni. A számokkal lehet játszani, de tény, hogy 140 millió forint elment. Jó lenne visszatérni az előterjesztésre.

Berta Krisztián reagál Szabó Szilárdnak: nem tervez más pártba menni, természetes, hogy minden ellenzéki képviselő az EU-s forrásokért kampányol, hiszen a Fidesz-kormány miatt nem jönnek a források.

Fodor Csaba azt kéri, hogy ne jöjjön ezzel a szükséges és arányos lépéssel, amikor péntek délután két céget alapított a munkaidő lejárta után, mikor már tudta, hogy hétfőn vége a pandémiának. Az ténykérdés, hogy azt a jogot a testülettől elvették, hogy bármit is dönthetett volna. Vízmű: jogászként is az az álláspontja, nem szerencsés, ha a tulajdonos a saját cégét feljelenti. De ha ez már megtörtént, akkor azt várja el, hogy valami eredménye legyen. Politikai nyomásra a hatóságok addig szórakoznak, amíg valamit találnak. Így volt ez most is, találtak kemény 1 millió forintos büntetést. Nem ért ezzel egyet, és a Vízmű ez ellen pert kezdeményezett. Ezt azért mondja el, csakhogy tudjanak róla. Ezt nem tudják a kampányban felhasználni, bármennyire is szerették volna. Amikor a feljelentést megetették, mindenki ide-odadobálta. Mert senki nem tudta eldönteni, kinek van hozzá jogköre, aztán a végén sikerült kiírni 1 milliós bírságot. Nem kellene azt a magatartást folytatni, hogy a polgármester mindenfelé feljelentgeti a saját cégeit.

Fotó: Novák Viktor

Balogh László szerint az sem jött be, hogy felállítottak egy bizottságot, ami a polgármester pandémia alatt végzett munkáját vizsgálta, s nem találtak semmit. A perek kapcsán pedig: Hederics Erika kapcsán 14 milliós per volt folyamatban, de a Városfejlesztő korábbi vezetőjét felmentették.

Gábris Jácint azt a kérdését tenné fel, hogy a Modern Városok kapcsán elvont 5 milliárd forinttal mi van? Arról miért nem szól a Fidesz-frakció. Brüsszel ellen pedig a Fidesz indított háborút, akkor mégis milyen forrásokat várnak? Pályázatok: mintha érdekes gátak lennének itt, Nagykanizsa kapcsán félre kéne tenni az ellentéteket, s nem Budapestre szaladgálni, hogy gátolják a kanizsai fejlesztéseket. Az 588 milliós lista kapcsán pedig azonnal volt döntés, amit fent a Fidesz meggátolt. Így inkább meg kellene köszönnie a Fidesz-frakciónak, hogy az ÉVE engedett a saját elképzeléseiből, hogy megvalósulhasson a projekt. Feljelentések: már akkor is képviselő volt, amikor sokkal súlyosabb, rendőrségi ügyek voltak a korábbi ciklusokban, amikor semmiről nem beszélt az önkormányzat. Ezt nem szeretné Gábris Jácint elővenni, de ha ez így megy tovább, akkor muszáj lesz.

Balogh László szerint ezek igaztalan vádak voltak, amivel nem foglalkozik.

Fodor Csaba az utolsó felszólaló: volt egy bizottság, ami tett is meglátásokat. De arra jutottak, ha bármit kezdeményeznek a polgármester ellen, annak nagyon rossz üzenete lett volna, hogy a testület és a polgármester között jogviták vannak. Olyan erejűt pedig nem találtak, ami miatt le kellett volna mondania a polgármesternek, olyat viszont igen, ami jogszabályt sértett. De úgy döntöttek, ezekkel nem jönnek elő. Hederics Erikát pedig nem azért váltották le, mert fideszes vagy keresztény demokrata. Hanem úgy ítélték meg, nem kell 30 milliót adni csömöri kerékpáros alapítványoknak, közpénzből. A megrendelt tanulmányok pedig semmire nem voltak használhatók, de jócskán 100 millió forint felett voltak. Hogy a bűncselekményt, hogy ítélte meg a bíróság, az nem jelenti azt, hogy nem volt jogszabálysértés és ne hozott volna erkölcsileg rossz döntéseket. Ehhez Balogh Lászlónak nem volt köze, mert akkor még kicsi volt hozzá. Cseresnyés Péter nyúlt át Dénes Sándor felett.

Szavazás, maga a napirend ugye a Munkásszállóról szólt: 8 igen 7 nem.

09:25 - TOP-os pénz

Fodor Csaba felsorolta a konkrétumokat, köztük a BLG belső felújítását, ami nem fért bele a legutóbbi projektbe. Hozzátette, azt is végig tudták vinni, a Fidesz ellenszurkolása ellenére. Bár Dénes Sándor velük szurkolt, a BLG fejlesztéséért, de ez idáig nem köszönte meg, hogy sikerült.

Gábris Jácint is kiemelte, nagyon fontos fejlesztések vannak ebben a listában.

Dénes Sándor válaszol: valóban, nyolcszor szólalt fel az ügyben. Így valóban neki köszönhetik, hogy elkészült. Ezt nagy nevetés fogadta a teremben. Hozzátette: örül, hogy a BLG benne van a listában.

Radics Bálint is örül, hiszen a Tripammer utca felújítása is benne van, ami neki a legfontosabb. De azt kizártnak tartja, hogy a munkák még idén elkezdődjenek. Azt viszont nagyon sajnálja, hogy egyetlen útfelújítás sem került be Miklósfáról, Bagoláról és Kiskanizsáról. Szerinte ez így nagyon rossz üzenet.

Részletek a projektlistáról: https://nagykanizsa.hu/letoltesek/2024-04/272_666_4._top-plusz_palyazat…

Szavazás: egyhangú

A körforgalom újabb pontja sem hozott vitát.

09:04 - Interpellációk

Balogh László megnyitotta az ülést, majd Berta Krisztián kezdte a sort. Először is megköszönte a közterület legutóbbi válaszát és jelezné: a Platán sor 8 előtt is akad hasonló gépjármű, amit el kellene vinni. A Teleki – Rózsa vízműves helyreállításnál az első szó szintén a köszöneté a Vízmű felé, hogy a kérés után rövid időn belül helyreállították a területet, de Berta hozzátette, további kérés feléjük a lakók részéről, hogy a füvesítés se maradjon el. Azt is elmondta, tudja, hogy a polgármester úr nem szeret a pletykákkal foglalkozni, de továbbra sem kaptak hírt arról, hogy miről tárgyal Balogh László a kínai befektetőkkel. Hiszen nem akarja tovább taglalni, hogy mit is hozhat magával egy akkumulátorgyárat megcélzó beruházás. Berta Krisztián úgy hallotta, a Tungsram helyét nézték ki erre.

Balogh László reagál: az akkumulátorgyáras pletykák nem igazak. A legutóbbi tárgyalás pedig a következő volt: az egyetemre érkezett egy delegáció, a vízkezelési technikák kapcsán lehet is további kapcsolat.

Fodor Csaba: eljutott hozzá egy felhívás, ami a kanizsai kórház hirdetéseit mutatta be. A mennyiség megdöbbentő volt. Ezért Balogh László kérjen tájékoztatást az igazgatótól, hogy milyen problémákkal, gondokkal küzd a kórház. Nagyon szeretné, ha az egészségügy tekintetében is az előre az valóban előre lenne.

Balogh László szerint a helyzet nem katasztrofális, a többi lehet a pletyka, de utánajár.

Gondi Zoltán jött: az uszoda kapcsán hozta fel, hogy a Csengery utca felől lassan nem lehet megközelíteni az uszodát, javítani kell azt a lépcsőt. Balogh László egyetértett.

Bodó László folytatta: az Attila utcában lakók is megkeresték, szeretnék, ha az épületek közötti fákat visszavágatná az önkormányzat. Petőfi u. 106 előtt beszakadt a járda, az balesetveszélyes, meg kell ezt szüntetni. Ezeket is jogos felvetésnek minősítette Balogh László.

Gábris Jácint két problémát hozott: Palin alsó részén jelentős területet használ Huszár úr állattenyésztésre, észrevette, hogy vízelfolyási problémák vannak. Az egyik ilyen szakasz a kastélynál van. A következő áteresznél pedig el van vágva az árok, ezt szakszerűen ki kellene javítani. A Felsőerdő utcának is visszatérő problémája van, ott is a víz folyik le. A lakók elmondták, ha nem sikerül hatni a gazdálkodókra, akkor a lakók megoldanák a feltöltést, saját költségen.

Radics Bálint elmondta: a legutóbb jelzett buszöbölproblémát megoldotta a Via. Ligetvárosban az utak állapota viszont erősen leromlott.

Tóth Nándor is vízgondokat hozott: Kőrisfa és Nagyrác utca között a fák annyira benőttek a mederbe, hogy nem tud elfolyni a víz. Ősz végén ki kellene vágni a bokrokat, fákat. A Pivári 19-nél az elhagyott ház. Ott az út ugyan felújított, de a tulajdonos nem gondozza az árkot.

Előszó gyanánt:

Április 3-án, pontosan egy héttel Horváth Jácint polgármesterjelölti bemutatása után, az ÉVE-frakció hivatalosan is felfedte a képviselőjelöltjeit. Meglepően sokat várt ezzel a helyi Fidesz és április 11-én élesítette a bejelentő videót Balogh László a közösségi oldalán. A mai közgyűlés az első a kampányidőszakban. Mindenki jelen van, 15 fő a Vasemberházban, 26 napirenddel.

Mind a két oldalon hír volt a napokban, hogy összegyűjtötték a kellő aláírást az induláshoz, az ÉVE képviselői azt is közölték, hétvégente továbbra is ott lesznek a Vásárcsarnoknál. A mai ülés kapcsán ismét terítéken lesz a Városfejlesztő, de Cseresnyés Péter államtitkár is szóba fog kerülni, zárt ülésen lesznek a céges beszámolók, de visszatér a Hevesi-Rózsa körforgalom kérdése és az évtizedek óta üresen álló munkásszálló helyzete, és nem lennénk meglepve, ha a Fidesz részéről felcsengene ma a Rehab-ügy is.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.