Választások 2024 – Immáron nyílt lapokkal

facebook megosztás

Április 3-án, pontosan egy héttel Horváth Jácint polgármesterjelölti bemutatása után, az ÉVE-frakció hivatalosan is felfedte a képviselőjelöltjeit. Meglepően sokat várt ezzel a helyi Fidesz és április 11-én élesítette a bejelentő videót Balogh László a közösségi oldalán. A megyei lap tudósítása szerint aznap egy sajtótájékoztatót is tartott Cseresnyés Péter, országgyűlési képviselő, bár erről a Kanizsa Újság olvasóit nem informálta a politikus.

A Medgyaszay Ház volt éttermi részében tartott tájékoztatót a többségi frakció, s mint ott kiderült, a legutóbb körzetet nyert városatyák közül mindenki elindul ismét, tehát Gábris Jácint, Bodó László, Berta Krisztián, Károlyi Attila és Fodor Csaba is újrázna, míg Horváth Jácint ugye ezúttal már a polgármesteri székért száll versenybe. Horváth 5 éve a 7-es körzetet nyerte meg.

A 2019-es listából Polai József maradt ki, ő Kiskanizsán maradt alul jelentős különbséggel Dénes Sándorral szemben, valamint a leginkább Miklósfát érintő körzetben induló Őri Sándor sem tért vissza, ő 71 szavazattal kapott ki Radics Bálinttól. A Fidesz jelöltjei maradtak ebben a két körzetben, az ÉVE viszont két, a helyi politikában új szereplőnek számító személlyel indul neki a kampánynak. Peszleg Attila lesz a kormányellenzéki induló a 10-es körzetben. Az 1986-os születésű jelölt Kanizsán nőtt fel, majd Veszprémben végzett közgazdászként, tanult Németországban, a mesterdiplomáját pedig Kanizsán szerezte. Mint mondta, ugyan Dénes Sándor személyében egy jelentős politikai múlttal rendelkező képviselője van a városrésznek, de így is számos infrastrukturális fejlesztés van, ami nélkülözhetetlen lenne a megfelelő családi élet biztosításához. Peszleg gőzerővel vetette bele magát a politikai munkájába, a Facebook-oldal mellett saját blogot is vezet. Utóbbin olvasható például ez a gondolat: „Volt egyszer egy kormányváltó hangulat, és valahogy pont itt sikerült akkor fideszes, vagy Fidesz közeli városvezetést (Cseresnyés-Marton csörte) választani, mikor épp az utált Gyurcsány-korszakot élte az ország. Érdekes, akkortájt még nem volt népszerű érv, hogy csak az az önkormányzat lehet sikeres, aminek van közvetlen kötődése a kormányhoz…”

Radics Bálint kihívója Nyeste Péter lesz, aki három gyermeket nevel feleségével Miklósfán, 20 éve dolgozik a pályázati szektorban, jelenleg a Városfejlesztő Kft. szakembere. Mindezek mellett jelentős szerepet vállal a Közművelődési és Városszépítő Egyesületben. A hivatalos közösségi oldalára feltöltött bemutatkozása szerint: „Minden évben számos programot szervezünk (pl. Répafőző Fesztivál, Családi nap, Lekvármustra), egyre nagyobb sikereket elkönyvelve. Szabadidőm jelentős részét mindenképpen a közösség építésére, a rendezvények sikeres lebonyolítására ajánlom fel. Képviselővé választásom esetén ugyanúgy részt fogok venni a programok szervezésében és lebonyolításában a bepakolástól kezdve egészen a rendrakásig, ahogy eddig is tettem. Ne öltönyben keressenek!”

2019-ben Balogh Tünde pedig mindössze 12 vokssal kapott kevesebbet, mint a Fidesz későbbi frakcióvezetője, Szabó Szilárd. Ennél némileg magabiztosabban nyert Tóth Nándor Gondi Zoltánnal szemben, ott 51 szavazat volt a különbség. Mind a két páros ismét összecsap júniusban. Érdekesség, hogy egyetlen körzet van, a 7-es, ahol mindkét oldal új névvel indul. Schauta Marcell listáról ugyan tagja lett a testületnek, de 2019-ben még nem indult körzetben, most Horváth Jácint helyét veszi át. A Fidesz legutóbb is itt érvényesítette a női kvótát, akkor Szakos Lilla 496 szavazatot kapott, míg Horváth 638-at. Most Szakos Lilla helyett a polgármester korábbi személyi titkára, Bata Hajnalka indul.

Rajta kívül szerepel még egy hölgy és még egy új név a Fidesz listáján. Az 1-es körzetben áll rajthoz, a cukrászata kapcsán sokak által ismert, Siposné Gerencsér Henriett. Ő Erdős Lászlót váltja a kormánypártoknál, Erdős volt az egyetlen az egész testületben, aki úgy döntött, nem folytatja politikai szerepvállalását. Annyiban mindenképpen más taktikával indulnak a kormánypártok, hogy Balogh László nem csak polgármesterjelölt lesz, hanem a 2-es körzetben, Szőlősi Márta helyén is elindul. Vörös András állt legutóbb a 3-asban Berta Krisztiánnal szemben, most Bedő György fog. Mindez azért is kívánkozik ide, hiszen Bedő 5 éve az ötösben indult és kapott ki Károlyi Attilától 73 szavazattal, míg most ide új jelöltet hozott a Fidesz, Sárdi Zoltán személyében, aki civilben pedagógus.

Az ÉVE Egységben, Felelősen, Nagykanizsáért! jelmondata után, a Fidesz-frakció sem tétlenkedett a saját címerpajzsfeliratával, ami a következő lett: Kevesebb nagypolitika, több Nagykanizsa! Utóbbi már csak azért is érdekes választás, hiszen a többszöri telefonos felmérőben folyamatosan monitorozta a kormánypárt, hogy mekkora a Gyurcsány-ellenesség a városban, valamint azt is, hogy látnának-e rációt az emberek abban, hogy Kanizsa akkor lehet sikeres, ha egyszínű a kormány és a városvezetési többség. Arra, hogy a kormánypártok késői kanizsai bejelentésének mi lehet az oka, nehéz nem a hosszú egyeztetéseket magyarázatként felróni, hiszen egyik jelentős, ellenzéki vezetésű városban sem kellett erre ennyit várni. Szombathelyen február 16-án már pont került az ügy végére, Érden szintén ez a dátum, Tatabányán február 19-én, míg Egerben február 20-án jelentették be a polgármesterjelöltjüket, sőt, ott a korábbi fideszes frakcióvezető is elindul, de már egy civil egyesület színeiben.

A két jelenleg közgyűlésben lévő frakció 2024-es választási listája tehát a következő lesz:

ÉVE: 1. vk.: Gábris Jácint, 2. vk.: Bodó László, 3. vk.: Berta Krisztián 4. vk.: Balogh Tünde, 5. vk.: Károlyi Attila, 6. vk.: Fodor Csaba, 7. vk.: Schauta Marcell, 8. vk.: Nyeste Péter, 9. vk.: Gondi Zoltán, 10. vk.: Peszleg Attila

Fidesz-KDNP: 1. vk.: Siposné Gerencsér Henriett, 2. vk.: Balogh László, 3. vk.: Bedő György 4. vk.: Szabó Szilárd, 5. vk.: Sárdi Zoltán, 6. vk.: Bizzer András, 7. vk.: Bata Hajnalka, 8. vk.: Radics Bálint, 9. vk.: Tóth Nándor, 10. vk.: Dénes Sándor

MIKÓ-BARÁTH György

(Borítókép: Bruzák Noémi/MTI; fotó: Mikó-Baráth György)

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. április 17-ei számában) 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.