Áremeléssel robban a szezon a Balatonnál: 28 százalékkal is drágább lehet a nyaralás 2024-ben

facebook megosztás

Tavalyhoz képest átlagosan 10 százalékkal emelkedtek a szállásárak a Balatonnál. A legnépszerűbb településeket vizsgálva azonban kiderült, hogy sokutt még ennél is durvább a drágulás: Balatonalmádiban például majdnem 29 százalékkal fizetnek többet egy főre éjszakánként az előfoglalók, mint 2023 hasonló időszakában. A szállástípusok közül leginkább a panziók drágultak a magyar tengernél. Mint az egyik legnagyobb hazai szállásportáltól megtudtuk, az előfoglalásokat jellemzően júliusra és augusztusra adják le a nyaralást tervezők, de idén erős trendnek látszik a last minute foglalás.

balcsi

2024-ben az április 17-ig megtett nyári előfoglalások alapján a bruttó szobaárbevételből és a vendégéjszakákból számítva az átlagos foglalási ár fejenként egy főre idén 12 429 Ft, amely tavalyhoz képest - ugyanezt az időszakot vizsgálva - közel 10%-os növekedést jelent - közölte a Pénzcentrum kérdésére a Szallas.hu.

Mint a részletes balatoni adatokból kiderült: a legnagyobb áremelkedés Balatonalmádiban ment végbe, ahol tavaly átlagosan 11 198 Ft/fő/éjszaka áron foglaltak az év elejétől április közepéig, ez 2024-re 14 421 forintra emelkedett, ami 28,78 százalékos drágulást jelent.

Az egyik legnagyobb hazai szállásportál szerint a 10 legnépszerűbb település közül mindenhol drágultak a szállások, Almádi után a drágulási sorrendben a második helyen Balatonfüred áll (+17,31%), a harmadik pedig Keszthely, ahol 15,48 százalékkal kerültek többe az előfoglalt szállások, mint tavaly a vizsgált időszakban. Összességében a 10 legkedveltebb balatoni üdülőtelepülésen 9,68 százalékkal emelkedtek a szállásárak.

Egy-egy település átlagárait is befolyásolja, hogy a szálláskínálatban milyen arányban vannak a különböző szállástípusok (hotel, apartman stb.) és kategóriák (pl. 4-5 csillagos hotelek), és mit választanak a vendégek. Fontos kiegészítés, hogy ez egy pillanatnyi állás, a bentlévő foglalásokból számolunk, ezek esetében jelenleg az apartmanokat foglalták többen, tehát összességében most alacsonyabb árat látunk ahhoz képest, amit majd a szezonhoz közeledve és a szezon alatt látunk, amikor már a hoteleket is nagyobb arányban foglalják a vendégek, hiszen elfogytak az olcsóbb helyek - magyarázta kérdésünkre a szállásfoglaló portál.

A portál szerint az eddigi balatoni nyári foglalások zöme júliusra (47%) és augusztusra (34%) szól, a június (17%) iránt egyelőre kisebb a kereslet. Általánosnak mondható, hogy a júliusi és augusztusi dátumokat foglalják előre a nyári hónapok közül nagyobb mértékben.

Ugyanakkor idén erős trendnek látszik a last minute foglalás, az év eddigi részében a foglalások jelentős részét a leutazás dátumához közel, kb. 1 hónappal vagy annál kisebb időablakkal tették meg, ezzel magyarázható, hogy egyébként az előző évekhez hasonlóan a júniusi dátumok iránt még nem indult meg a kiugró kereslet (+ a júniusi számokra hatással lehet a pünkösdi hosszú hétvége közelsége + a bizonytalanabb időjárás és vízhőmérséklet is a Balaton esetén). Jellemzően a családosok és a nagy társaságok azok, akik ennél korábban foglalnak. Ők önálló medencével vagy jacuzzival rendelkező házakat keresnek, és a legnépszerűbb szállásokat hamar elkapkodják - tette hozzá.

A teljes cikk itt olvasható. 

penzcentrum.hu

(Kép: pixabay.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.