Beethoven Nagykanizsán – Népszerű művek csendültek fel a zalai szimfonikusok előadásában

facebook megosztás

Beethoven estre várta a komolyzene-rajongókat a Zala Szimfonikus Zenekar szerdán Nagykanizsán. A vármegye muzsikusaiból összeállt együttes két darabot játszott a Medgyaszay Házban tartott programon.

A tavalyi Mozart koncert után, ezúttal a zenetörténet egyik legelismertebb zeneszerzőjének két c-moll alkotása csendült fel a Zala Szimfonikus Zenekar előadásában. Mintegy 40 művész állt színpadra szerdán, köztük kanizsai, zalaegerszegi és keszthelyi muzsikusokkal. A zenészeket Bognár Ferenc, a Salzburgi Zeneművészeti Egyetem professzora vezénylete, aki kiemelte, még a legnagyobb szimfonikus zenekaroknak is óriási mérföldkő egy Beethoven szimfónia színpadra vitele.

- A Beethoven volt tulajdonképpen az első romantikus, óriási fordulat van vele. Előtte, ha meghallgatjuk Mozartot vagy Haydnt és utána Beethovent, hát óriási fordulat van. Ez mindenkinek egy mérföldkő, különösen nekünk, ennek a zenekarnak, akik tulajdonképpen nem teljesen profik. Mi nem próbálunk örökké, de mégis nagy dolog, hogy a tanárok, akik egész nap tanítanak és a család mellett egy csomó próbára eljönnek - mondta el Bognár Ferenc karmester. 

est

A sokak által ismert V. Sors Szimfónia mellett a virtuóz c-moll Zongoraversenyt hallhatta a közönség. A zongoraszólót Tóth László játszotta, aki a zeneművek rövid bemutatásával jobban megismertette a közönséget az alkotásokkal.

- Mind a kettő mű nagyon színes és nagyon drámai, és nagyon sok érzelmet közvetítő muzsika, amiket nagyon nagy öröm játszani és talán nagyon nagy öröm meghallgatni is - fogalmazott Tóth László zongoraművész. 

Ludwig van Beethoven két monumentális műve egy koncertsorozat utolsó állomásaként csendült fel a Medgyaszay Házban.

K-V.A.

(Kép: Kanizsa Médiaház)

Beethoven Est a Zalai Szimfónikusokkal - Medgyaszay Ház

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.