Városjárás közben lehetett ismerkedni a kanizsai zenetörténelemmel

facebook megosztás

Zenetörténeti sétát rendezett csütörtökön a Krátky István Zenei és Kulturális Egyesület. A résztvevők a város muzikális múltjában jelentős szerepet játszó épületeit látogatták meg Kocsis Katalin és Bősze Ádám vezetésével.

A pandémiát követően fogalmazódott meg a zenetörténeti séták ötlete Bősze Ádámban, aki az elmúlt években számos túrát szervezett a fővárosban és vidéken, a nagykanizsaiak most először vehettek részt ilyen eseményen. Az ismert zenetörténész kiemelte, Nagykanizsa fontos szerepet játszott a magyar muzsikatörténetben. A helyi zene aranykorának az 1867 és 1914 közötti időszak számít, amikor számos zenekar jött lére, akik öregbítették a város hírnevét.  

- Egy olyan városról van szó, amelyik nemzetközi értelemben is a történelem folyamán egy élénk, pezsgő kultúrát tudott felmutatni. Ez nem minden magyar városra igaz, ugyanakkor Nagykanizsa is beletagozódik abba a magyarországi történelemnek a sodrába, ami mindenütt jellemző a polgárosodás megerősödésével. Itt, Nagykanizsán is megjelentek azok a családok, akik a zene iránt érdeklődők voltak, akik érdeklődése nyomán elkezdődött a zenei intézményrendszer kialakulása – mondta el Bősze Ádám zenetörténész. 

zene

A zenetörténeti séták sajátossága, hogy Bősze Ádám mindig segítségül hív egy helyi zenei életet ismerő szakembert, majd az általa elmondottak helyezi országos kontextusba. A mostani felkérését Kocsis Katalin örömmel vállalta. A túra a Fő út 23. szám alatt található ingatlantól, Rosenberg Ádám neves zongorista egykori otthonától indult, de a város első hangversenytermének helyszínét is felkeresték a résztvevők.

- Elképesztő személyiségek éltek ebben a városban, csak sajnos a legtöbbjüket elfelejtettük. Én azt próbálom visszahozni a kis kutatásaimmal, hogy ezeket az embereket újra – legalább a legérdemesebbeket – visszahozzuk a köztudatba – tudtuk meg Kocsis Katalin zenetörténésztől. 

A hagyományteremtő szándékkal meghirdetett eseményen több tucatnyian járták végig városunk zenei életének fontos helyszíneit. A zenetörténeti sétával bővebben foglalkozunk későbbi kulturális magazinműsorunkban.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.