„Élő állat soha ne legyen meglepetés” – Húsvét előtt sokan fogadnának örökbe nyulat

facebook megosztás

Kukában, kuka mellett, játszótereken és kutyafuttatókban – gyakran így végzik a húsvét előtt vásárolt nyulak a megkérdezett állatvédő szerint. Ebben az időszakban sokan ajándékoznak élő állatot családtagjaiknak, azonban a szakértők kiemelték, egy ilyen döntést jól át kell gondolni, hiszen az akár 10 évre is szólhat.

A húsvét előtti hetekben jelentősen megnő a nyulak örökbefogadása iránti érdeklődés, míg vannak olyanok is, akik inkább kölcsönkérnének egy állatot az ünnep idejére. Baráth Eszter, az Első Nyúlmentő Alapítvány kuratóriumi tagja hangsúlyozta, évente mintegy 300 nyúl kerül a gondozásukba,  amelyek közül 200-at az utcáról mentenek. Mint mondta, a húsvétot megelőző időszakban elővigyázatosságból nem adnak örökbe állatot. Úgy fogalmazott: aki komolyan gondolja, annak jó lesz húsvét után is.

– A húsvét utáni héttől kezdve két-három hónapig sokkal magasabb számban kerül hozzánk nyuszi, mint a többi időszakban. Van egy dömping közvetlenül húsvét után, tehát akár már húsvét utáni kedden és van egy időszak nyáron, amikor ivarérettek lesznek ezek a kis – idézőjelben – húsvéti nyuszik, amik húsvétkor babák, azok nyárra lesznek ivarérettek. Ivarosan lehetnek büdösek, viselkedési zavaraik lehetnek, agresszívak lehetnek, ezért kell őket ivartalanítani. Ezt nem tudja a gazdi, megharapja a nyuszi, és inkább kiteszi az utcára – mondta el Baráth Eszter, az Első Nyúlmentő Alapítvány kuratóriumi tagja. 

nyuszi

Alaposan át kell gondolnia a döntését annak, aki az örökbefogadáson gondolkodik, hiszen ahogy Skanecz Tamás elmondta, egy ilyen elhatározás 8-10 évre szól, ezért élő állat soha ne legyen meglepetés.

– Ez komoly felelősség és egy komoly feladat is akár az egész családnak, hogy erről az állatról gondoskodjanak vagy ha ez az állat megbetegszik, hogy el tudják vinni állatorvoshoz. Mindenkinek azt mondom – akár egy kutya örökbe fogadásánál is az év bármely szakaszában –, hogy ezt gondolja át. Ez anyagilag is egy nagy megterhelést fog jelenteni hosszú éveken keresztül, illetve egy lekötöttséget, hiszen erről az állatról 24 órában, heti hét nap valamilyen szinten gondoskodni kell – fogalmazott Skanecz Tamás, az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület telepvezetője. 

A kanizsai menhelyre csak néhány nyúl került be az elmúlt években, azonban Skanecz Tamás szerint az országos helyzet ennél jóval rosszabb. Hozzátette, az ilyenkor kidobott állatok többsége a szabadban nem képes életben maradni.

T.CS.

(Kép: Első Nyúlmentő Alapítvány)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.