Figyelmeztet a rendőrség – Ezt az adatok szerzik meg leggyakrabban az online csalók

facebook megosztás

Az online csalások veszélyeire és az adatvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet a rendőrség. A kiberbűnözők felderítése hosszú folyamatot vesz igénybe és az elkövetők kilétére sok esetben így sem derül fény. Bali Miklós rendőr őrnagy hangsúlyozta, a legjobb megoldás a megelőzés.

Többféle módszert alkalmaznak az elkövetők, az egyik leggyakoribb, amikor banki alkalmazottnak adják ki magukat – fogalmazott Bali Miklós. Ezekben az esetekben a sértettől személyes információkat, például bankkártyaadatokat próbálnak kicsalni. A rendőr őrnagy kiemelte, ha online csalás gyanúja merül fel, a gyorsaság kulcsfontosságú az elkövető felderítéséhez.

– Ahogy megvan ez, azon nyomban intézkedni kell a bank felé, akár a rendőrség felé is, hogy minél előbb ezt az összeget zárolni lehessen, illetve hogy ne történjen meg a tényleges átutalása ezeknek az összegeknek. Ez egy nagyon fontos mozzanata ennek az egész történetnek – tudtuk meg Bali Miklóstól, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának rendőr őrnagyágytól. 

csalás

A rendőrség folyamatosan igyekszik felhívni a lakosság figyelmét az online felületek veszélyeire, azonban ahogy Bali Miklós fogalmazott, így is vannak, akik túl hiszékenyek.

– A csomagküldős szolgálatos elkövetési módszer is ilyen, amikor kapnak egy SMS-t a leendő sértettek, amiben arról tájékoztatják őket, hogy a csomagjukat vagy nem tudják kézbesíteni, vagy csomagkézbesítési hiba van stb. Így lépnek kapcsolatba a sértettel, de a lényeg itt is ugyanaz: eljutni a sértettnek a bankszámlájához és azokat megcsapolni, tehát ugyanaz a módszer – mondta el a rendőr őrnagy. 

A prevenciónak van visszatartó ereje, ugyanis Bali Miklós szerint az utóbbi időben tapasztalható némi csökkenés az online csalások számában, azonban az elkövetők mindig újabb módszereket alkalmaznak.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.